Φόρεσε το πορτοκαλί σακάκι του Hall of Fame ο Νίκος Γκάλης!

Τα μαλλιά άσπρισαν. Τα κιλά έμοιαζαν για λίγο περιττά, όμως αφαιρέθηκαν λίγο πριν την βράβευσή του από την ΚΑΕ Αρης, το 2013, στην εκδήλωση της απόσυρσης της κίτρινης φανέλας με το Νο6 και την τοποθέτησή της στην οροφή του «Αλεξάνδρειου», η κεντρική σάλα του οποίου ονομάζεται πλέον «Nick Galis Hall»! Για όσους τον έζησαν στις δόξες του ή για εκείνους τους νεότερους που τον έμαθαν από τα βίντεο, ωστόσο, ο 60χρονος σήμερα Νίκος Γκάλης θα παραμείνει ο κορυφαίος Έλληνας καλαθοσφαιριστής όλων των εποχών. Και η εικόνα του θα είναι πάντοτε αυτή στο παρκέ είτε με το Νο6 του Αρη -το πέρασμά του από τον Παναθηναϊκό ήταν σαφώς αξιοσημείωτο, αλλά μόλις διετές (σ.σ.: 1992-94)- είτε με το Νο4 της Εθνικής ομάδας.

Τα τελευταία χρόνια, πάντως, η μεγάλη αλλαγή του δεν είναι μόνο η οικογενειακή ευτυχία και η εκτός γηπέδων επαγγελματική επιτυχία. Από εκείνο το μόνιμα «αγριεμένο» βλέμμα μέσα στις τέσσερις γραμμές (αλλά και την τουλάχιστον προ πενταετίας απροθυμία του για δημόσιες εμφανίσεις), ο «Gangster» του ευρωπαϊκού μπάσκετμπολ είναι πια πάντα χαμογελαστός. Με αυτό το χαμόγελο, φορώντας το απαραίτητο πορτοκαλί σακάκι του, ο Γκάλης ανέβηκε αργά το βράδυ της Πέμπτης (7/9) στο βήμα και έκανε τις πρώτες δηλώσεις του πριν από την τελετή εισαγωγής του στο Hall Of Fame, στο Σπρίνγκφιλντ της Μασαχουσέτης, στο οποίο θα γίνει επισήμως μέλος τα ξημερώματα του Σαββάτου.

Ο «Nick», που είναι ανάμεσα στα 11 μέλη της «Τάξης του 2017» για το Παγκόσμιο «Μουσείο» του μπάσκετμπολ, δήλωσε πως «είμαι πολύ χαρούμενος που βρίσκομαι εδώ και εκπροσωπώ την Ελλάδα». Σαν πρόλογο της ομιλίας του στο Naismith Memorial Basketball Hall Of Fame, 24 ώρες αργότερα, αφού πρώτα τον παρουσιάσει ο άλλοτε μεγάλος αντίπαλος του στο Κύπελλο Πρωταθλητριών -με την Ολίμπια Μιλάνο-, MVP (1975), τρις κορυφαίος σκόρερ (1974-1976) και δις πρωταθλητής (1982, 1985) του ΝΒΑ, Μπομπ ΜακΑντου! Ο άνθρωπος που έπειτα από μία ήττα στο «Παλέ» από τον Αρη, σχολίασε γλαφυρά πως «τέτοια ήττα δεν γνώρισα ούτε ως παίκτης των Λέικερς, από τους Σέλτικς»!!! Ο Γκάλης, μέλος και του Hall Of Fame της FIBA από το 2007, θα εισαχθεί στο Σπρίνγκφιλντ μαζί με τους Τρέισι ΜακΓκρέιντι (δις πρώτος σκόρερ του ΝΒΑ), Μπίλι Σελφ (κόουτς-πρωταθλητής NCAA το 2008), Τζορτζ ΜακΓκίνις (δις πρωταθλητής ΑΒΑ με τους Ιντιάνα Πέισερς και All Star του ΝΒΑ με τους Σίξερς), Ρεμπέκα Λόμπο (χρυσή Ολυμπιονίκης του 1996 με την Εθνική Η.Π.Α.), Μάφετ ΜακΓκρόου (κόουτς-πρωταθλήτρια NCAA το 2001 και μία εκ των τεσσάρων με +800 νίκες στο κολεγιακό μπάσκετμπολ γυναικών), Τζέρι Κράουζε (άλλοτε παράγοντας των θρυλικών Μπουλς και των έξι τίτλων ΝΒΑ της δεκαετίας του ’90), Τομ Τζέρνστεντ (πρώην πρόεδρος της USA Basketball), Μάνι Τζάκσον (παλαίμαχος παίκτης και παράγοντας των Harlem Globetrotters) Ζακ Κλέιτον (πρωταθλητής 1939με τους Νιου Γιορκ Ρενς) και Ρόμπερτ Χιουζ (πολυνίκης προπονητής -με 1.333 νίκες- του γυμνασιακού μπάσκετμπολ των Η.Π.Α.).

Με αυτή την ύψιστη τιμή (για την οποία, πάντως, όταν ο ενημερώθηκε τον περασμένο Απρίλιο, δήλωσε «είναι μεγάλη τιμή το να ανήκω στην “Αίθουσα της Δόξας” του Μπάσκετμπολ. Το να βρίσκομαι στις καρδιές του κόσμου, όμως, είναι μεγαλύτερη»!), ο Γκάλης περνά στο Πάνθεον του παγκόσμιου μπάσκετμπολ, στην χώρα όπου για εκείνον άρχισαν όλα… Γεννημένος στο Νιου Τζερσεϊ, έπαιξε στα ανοικτά γήπεδα της Νέας Υόρκης και στο κολέγιο του Σίτον Χολ, από το οποίο αποφοίτησε το 1979, ως… τρίτος σκόρερ της σεζόν στο NCAA, με μ.ό. 27,5π. και πίσω μόνο από τον Λόρενς Μπάτλερ (30,1π.) του Άινταχο Στέιτ και τον μετέπειτα σταρ των Σέλτικς, Λάρι Μπερντ (28,6π. με το Ιντιάνα Στέιτ)! Πριν πατήσει το πόδι του στην Ελλάδα για λογαριασμό του Αρη, ο «Nick» επιλέχθηκε στο Νο68 (σ.σ.: τέταρτος γύρος) από την Βοστόνη, όμως δεν κατάφερε ποτέ να αγωνιστεί στο ΝΒΑ. Διέπρεψε στην Ευρώπη, οδηγώντας την Εθνική στο χρυσό μετάλλιο του 1987 στο Ευρωμπάσκετ της Αθήνας και το ασημένιο του 1989 (Ζάγκρεμπ). Ήταν MVP του πρώτου τουρνουά, ενώ από το 1983 ως το 1991 ήταν κορυφαίος σκόρερ σε κάθε επίσημη διοργάνωση στην οποία συμμετείχε με την «γαλανόλευκη»! Κατέκτησε οκτώ πρωταθλήματα και έξι Κύπελλα Ελλάδος με τον Αρη, ένα Κύπελλο με τον Παναθηναϊκό και ήταν 11 φορές πρώτος σκόρερ του ελληνικού πρωταθλήματος. Είναι μόλις ο έκτος παίκτης στην ιστορία του Hall Of Fame που γίνεται μέλος δίχως να έχει αγωνιστεί στο ΝΒΑ, μετά τους Σεργκέι Μπέλοφ (Ρωσία-1992), Κρέζιμιρ Τσόσιτς (Κροατία-1996), Ντίνο Μενεγκίν (Ιταλία-2003), Ντράζεν Νταλιμπάγκιτς (Βοσνία-2004) και Οσκάρ Σμιντ (Βραζιλία-2013)!

Α.Γ.