Φ. Κατσικάρης: «Υπήρχε πολεμικό κλίμα απ’ την αρχή»

Η είδηση της απομάκρυνσης του Φώτη Κατσικάρη απ’ την εθνική ομάδα της Ρωσίας φάνηκε σε πολλούς σαν… κεραυνός εν αιθρία. Ο Έλληνας προπονητής, πάντως παρουσίασε την δική του πλευρά γι’ αυτό το «διαζύγιο» το οποίο μόνο… βελούδινο δεν ήταν. Όπως τόνισε μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό «…υπήρχε ένα κλίμα πολεμικό από το ξεκίνημα. `’Γιατί να πάρουμε ξένο” έλεγαν κάποιοι. Είχε γίνει ψηφοφορία τότε και… είχα πάρει περισσότερες ψήφους. Ήταν πολύ περίεργο από πολλές απόψεις. Δεν το λέω μόνο εγώ. Και μέσα στη Ρωσία το λένε».
Αναλυτικά τα όσα δήλωσε ο Έλληνας τεχνικός:
Για το χρονικό των προβλημάτων στη Ρωσία: «Με την παραίτηση του προέδρου που είχαμε φτιάξει όλο το πλάνο, τετραετές το οποίο το υλοποιούσαμε, με τους παίκτες με μικρότερους. Όλα άλλαξαν 2 Ιουλίου όταν παραιτήθηκε. Προφανώς δεν ήθελε αλλά μάλλον τον πίεσαν τόσο πολύ που δεν ήθελε να συνεχίσει στην προεδρία, και εκεί άρχισαν τα προβλήματα. Δεν υπάρχει περίπτωση επαναπροσέγγισης. Έκαναν την ανακοίνωση, γιατί είχε ξεκινήσει ένας «βρώμικος πόλεμος» στα Μέσα της Ρωσίας από τη δική της πλευρά. Ήταν μια ώριμη απόφαση. Ήταν τόσο ξεκάθαρο το όλο θέμα. Θα είχα πρόβλημα τόσο εγώ όσο και η ίδια η ομάδα».
Για το τι αντιμετώπισε: «Υπήρχε ένα κλίμα πολεμικό από το ξεκίνημα. `’Γιατί να πάρουμε ξένο” έλεγαν κάποιοι. Είχε γίνει ψηφοφορία τότε και… είχα πάρει περισσότερες ψήφους. Ήταν πολύ περίεργο από πολλές απόψεις. Δεν το λέω μόνο εγώ. Και μέσα στη Ρωσία το λένε, μια προσωρινή διοίκηση -όταν είναι όλα έτοιμα- να μπει σε μια τέτοια διαδικασία, δίχως να έχουν γίνει εκλογές, ήταν ξεκάθαρο πως μετά από τις 2/8 θα είχαμε προβλήματα και με την προετοιμασία. Αυτό θα ήθελα να αποφύγω. Εγώ βγήκα εκτός συμβολαίου και από τη Μπιλμπάο αλλά και προτάσεις που είχα, λόγω της παρουσία μου στην Εθνική. Το Πανευρωπαϊκό τελειώνει αργά και οι ομάδες ήθελαν τον προπονητή από την πρώτη μέρα. Κρίμα γιατί ήταν μια πρόκληση. Ήταν πάρα πολύ δύσκολο. Έχοντας ένα εγγυημένο συμβόλαιο, πολλοί λίγοι θα το άφηνα. Άνθρωποι με αξιοπρέπεια, τιμή και αρχές θα καταλάβαιναν. Πολύ ώριμα το σκέφτηκα το καλύτερο ήταν αυτό. Το ένστικτό μου και οι αρχές μου δε μου επέτρεπαν να το κάνω».
Για το τι του είπαν οι παίκτες: «Έτσι όπως έγιναν τα πράγματα δε μπορούσα να κάνω διαφορετικά. Έχω μιλήσει με τους παίκτες. Ορισμένοι ήταν στεναχωρημένοι. Πολλούς τους είχα δει, είχαμε μιλήσει, αλλά εκείνο που τους πείραξε πιο πολύ είναι η εικόνα που βγαίνει έξω. Μου είπαν σε παρακαλώ μην πιστέψεις πως είμαστε όλοι έτσι. Δεν περίμενα να υπάρχει τέτοια επαφή, παρότι ακόμα δεν είχαμε δουλέψει μαζί. Μου έλεγαν `’Είναι μια κατάσταση με πολιτικά συμφέροντα, μη νομίζεις πως είμαστε όλοι έτσι”».
Για το μέλλον του: «Τώρα διακοπές. Να ξεκουραστώ γιατί ήταν δύσκολο το διάστημα. Επιστρέφω στο Μπιλμπάο γιατί εκεί είναι το σχολείο των παιδιών και τώρα περιμένω μέσα στη σεζόν».
Για την Μπιλμπάο: «Έκλεισε ένα όμορφος κύκλος. Όλοι μας ευνοηθήκαμε από αυτό. Και πέρασε γρήγορα ο καιρός, όπως συμβαίνει όταν γίνονται καλά πράγματα. Σε μια πόλη καθαρά ποδοσφαιρική κερδίσαμε ένα μεγάλο μέρος του κόσμου. Φαίνεται και τώρα πως με τις αλλαγές που έγιναν ανανέωσε το 94% των διαρκείας. Φαίνεται πως πέρασε στον κόσμο».
Για την Εθνική Ελλάδας: «Οι δύσκολες στιγμές που πέρασε πέρυσι με τον αποκλεισμό, είναι ένα κίνητρο ακόμα τόσο για εκείνους που ήταν πέρυσι όσο και για τους νέους. Υπάρχει τρομερό υλικό και πολύ ώριμοι παίκτες. Και νέα παιδιά που μεγάλωσαν μπασκετικά με στόφα νικητή. Ο προπονητής θα έχει πρόβλημα τον πιο θα κόψει. Γιατί υπάρχουν πολλοί σημαντικοί παίκτες. Όπως βλέπουμε τις απουσίες που έχουν ομάδες όπως οι Ισπανοί, οι Γάλλοι, οι Σέρβοι κ.α. νομίζω πως πριν ξεκινήσει είναι μία από τις ομάδες που είναι φαβορί για τα μετάλλια».
Για τους Παπανικολάου και Μπουρούση: «Για τον Παπανικολάου, γνωρίζοντας τον προπονητή του πολύ καλά και τη φιλοσοφία του, που έχει πολύ ξεκάθαρες σκέψεις για κάθε παίκτη, νομίζω πως θα πετύχει. Ο Κώστας ταιριάζει απόλυτα στη φιλοσοφία της ACB. Είναι αθλητής. Έχει τα στοιχεία που χρειάζονται για να παίξεις στη Μπαρτσελόνα. Ο ρόλος που θα έχει θα είναι σημαντικός και νομίζω πως θα είναι και… εύκολος.
Ειδικά, όταν έχεις τον Ναβάρο που ανοίγει το παιχνίδι και τραβά αντιπάλους. Ο τρόπος, το πάθος που έχει όταν αγωνίζεται ταιριάζει πολύ τόσο στην ομάδα όσο και στην φιλοσοφία του προπονητή. Το πρόβλημα που θα υπάρχει είναι πως θα πάει αργά στην προετοιμασία, ενώ οι διοργανώσεις ξεκινούν σύντομα. Το πιο σημαντικό είναι να καταλάβει από την αρχή τον ρόλο που θα έχει μέσα στην ομάδα.
Ο Μπουρούσης πια, είναι σε μια άλλη φάση της καριέρας του. Πιο ώριμος, ξέρει τι πρέπει να κάνει. Βέβαια είναι δύσκολη ομάδα, όπως και η φιλοσοφία του προπονητή, που στηρίζεται περισσότερο και δίνει ελευθερία στους περιφερειακούς. Εγώ πιστεύω περισσότερο στην ωριμότητα, ειδικά μετά και από το Μιλάνο, του Μπουρούση. Πιστεύω πως θα τα καταφέρει γιατί είναι αποδεκτός στον κόσμο, μιας και τον θεωρούν από τους καλύτερους ψηλούς στην Ευρώπη. Το θέμα είναι να του βρουν ρόλο».