Χαλβατζάκης: «Σαν να παίζω στους Βροντάκηδες και τους Φουρτουνάκηδες»

Ο Γιώργος Χαλβατζάκης, πρόεδρος του ΕΣΑΚΕ, έκανε τον απολογισμό του φετινού πρωταθλήματος ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην «κόντρα» που έχει ξεσπάσει Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού.

Αναλυτικά όσα δήλωσε ο Γιώργος Χαλβατζάκης στην ΟΠΑΠ ΤV: 

Για τον απολογισμό της αγωνιστικής περιόδου που ολοκληρώθηκε: «Ο απολογισμός της χρονιάς ήταν σίγουρα θετικός. Μετά το τέλος της σεζόν μπορούμε πλέον να πούμε ότι ήταν μία χρονιά πολύ καλή, πολύ καλύτερη από όσο την περιμέναμε. Πέρυσι το καλοκαίρι είχαμε αρκετά θέματα να λύσουμε. Είχαμε πρόβλημα με τις άδειες, είχαμε φημολογία για το πόσο θα αντέξουν οι ομάδες μεσούσης της χρονιάς, είχαμε θέμα με το πόσες ομάδες θα ξεκινήσουν το πρωτάθλημα. Ακόμα και με το αν ο Παναθηναϊκός, ο οποίος έμπαινε σε μία νέα εποχή, θα ήταν στο ύψος των προηγούμενων ετών.

Τελικά όλα πήγαν καλά. Οι ομάδες άντεξαν και δεν αποχώρησε καμία. Ο Παναθηναϊκός προχώρησε με νέο πρόεδρο τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο. Διαπιστώσαμε ότι είχαμε ένα πρωτάθλημα άκρως ανταγωνιστικό σε όλα τα επίπεδα. Σίγουρα ξέφυγαν Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός, αλλά υπήρχε σοβαρός ανταγωνισμός σε όλες τις θέσεις με την παραμονή να κρίνεται στο τέλος.

Αν δεν είχαμε αυτά τα γεγονότα στον 3ο τελικό θα ήταν μία από τις καλύτερες χρονιές, αλλά αυτό δεν μειώνει την επιτυχία όλων όσοι εργάστηκαν για την επιτυχία του πρωταθλήματος».

Για τους στόχους της νέας σεζόν: «Πάνω από όλα βάζουμε την εξυγίανση για την επόμενη χρονιά, μία πορεία που ξεκίνησε πέρυσι. Να μιλήσουμε για τις υπόλοιπες ομάδες και να πούμε πως έκαναν τεράστια βήματα για να βελτιωθούν σε αυτόν τον τομέα. Ο Άρης προσπαθεί, ο Πανιώνιος βρίσκεται σε μία διαρκή ανοδική πορεία με την βοήθεια του Ηλία Λιανού, ενός ανθρώπου με τρέλα για το μπάσκετ.

Στο Ρέθυμνο γίνεται τρομερή δουλειά με τον Κωστή Τζομπανάκη και την πόλη που βοηθάει. Η Ρόδος έχει την δυνατότητα να βοηθηθεί στην ανέλιξή της αρκεί να τελειώσει το γήπεδο. Είναι ντροπή ένα γήπεδο να μην παραδίδεται επειδή δεν έχει ολοκληρωθεί η αποχέτευση.

Τα θέματα τα οποία έχουμε να επιλύσουμε είναι κυρίως τα οικονομικά. Φέτος θέλουμε να δουλέψουμε πολύ στους κανονισμούς ώστε να λύνονται άμεσα τα προβλήματα. Στο μπάσκετ ο κανονισμός είναι πολύ αναλυτικός και πολλές φορές θέλει συγκεκριμενοποιήσεις.  Σκοπός μας είναι να ολοκληρώσουμε την συμφωνία με την τηλεόραση, αλλά και την ΟΠΑΠ ΑΕ».

Για το νέο τηλεοπτικό συμβόλαιο των ομάδων: «Φέτος κάναμε κάτι πρωτόγνωρο. Να έχουμε ολοκληρώσει συμφωνία τηλεοπτικής στέγης για πολλά χρόνια με πολλά θετικά στοιχεία για τις ομάδες πριν ακόμα τελειώσει το προηγούμενο πρωτάθλημα. Πλέον οι σύλλογοι γνωρίζουν τα έσοδα για τα δύο ή και τρία επόμενα χρόνια.

Από εκεί και πέρα, κεντρική διαχείριση σημαίνει 14 ομάδες και πιστεύω ότι εν τις πράγμασι θα γίνει στην πορεία, ώστε όλοι να μοιράζονται τα χρήματα. Άρα κάποια στιγμή θα προστεθούν στις 12 ομάδες και ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός.»

Για την «κόντρα» Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού: «Έχουμε δύο πολύ ισχυρές οικογένειες. Αυτές οι δύο οικογένειες στηρίζουν το μπάσκετ. Αν δούμε την Ευρωλίγκα και τα φάιναλ φορ, οι συμμετοχές των δικών μας ομάδων είναι οι περισσότερες.

Αν ο Παναθηναϊκός φέτος δεν υπήρχε και ο Ολυμπιακός έπαιρνε το πρωτάθλημα περίπατο, θα υπήρχε ζήτημα. Πιθανώς ένας ιδιοκτήτης να εγκατέλειπε με το πέρασμα κάποιων ετών αν δεν είχαμε ενδιαφέρον. Μπορώ να κατανοήσω ότι ο ένας θέλει να «εξαφανίσει» τον άλλο, με την αγωνιστική έννοια, αλλά πρέπει να καταλάβουν κι ότι ο ένας χρειάζεται την παρουσία του άλλου.

Οι ηγεσίες και των δύο ομάδων αποτελούνται από νέους ανθρώπους που έχουν τρέλα με το μπάσκετ. Έχω συζητήσει πολλές φορές και με τους δύο και κάποιες φορές νιώθω σαν να παίζω σε μία ταινία που έβλεπα τις προάλλες με τη Βουγιουκλάκη, «Βροντάκηδες και Φουρτουνάκηδες». Δεν ξέρω ακόμα ποιος ακριβώς είναι ο αντίστοιχος ρόλος από την ταινία που μου αρμόζει, αλλά είμαι σίγουρος ότι κάποια στιγμή θα βρεθεί ένας κοινός δρόμος.»

Για τη θέση του ελληνικού μπάσκετ στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις: «Θεωρώ ότι είμαστε πολύ μεγάλη δύναμη στο ευρωπαϊκό μπάσκετ. Τόσο με τους συλλόγους όσο και με τον κύριο Βασιλακόπουλο. Το μπάσκετ διοικείται από την Βαρκελώνη και αυτό θα πρέπει να το δούμε. Πρέπει να καταστρώσουμε ένα πλάνο προκειμένου να έχουμε μεγαλύτερη παρουσία. Πρώτο θέμα είναι ο σχεδιασμός και θα πρέπει να γίνει με τους ενδιαφερομένους, τις μεγάλες ομάδες και την ομοσπονδία.

Τα χρήματα τα οποία δίνει η Ευρωλίγκα στις ομάδες μας είναι ελάχιστα σε σχέση με τα κόστη τους. Δεν γίνεται η διοργανώτρια να μοιράζει τόσο περιορισμένα κέρδη.

Τα  προβλήματα που αντιμετωπίζουμε ως χώρα στο μπάσκετ, ναι, είναι τεράστια και με αυτά ασχολούμαστε καθημερινά κι εννοείται ότι δεν συγχέουμε την κατάσταση στην Ευρωλίγκα με αυτά.

Χάσαμε μία θέση Ευρωλίγκας και κινδυνεύουμε στο Eurocup. Η μία ομάδα που θα παίξει φέτος στο Eurocup είναι ο Πανιώνιος και αναζητούμε την άλλη μία. Μπορούμε να έχουμε δύο ομάδες συν μία με wild card. Το πρόβλημα είναι αν μπορούμε να συμμετέχουμε διότι μπαίνουν διάφορα κριτήρια από τη διοργανώτρια αρχή. Αν μπορούμε να αντεπεξέλθουμε, αυτό είναι το ερώτημα, είτε μιλάμε για Γιούρο Καπ είτε για Ευρωλίγκα. Δυστυχώς αυτήν την στιγμή, τουλάχιστον για την Ευρωλίγκα, δεν έχουμε ομάδες. Η Ευρωλίγκα, πάντως, ήθελε τόσο τον Άρη όσο και τον ΠΑΟΚ. Συζητήσαμε, αλλά είναι προφανές ότι δεν μπορούν να συμμετέχουν.

Πρώτα πρέπει να λύσουμε τα προβλήματα στο εσωτερικό μας. Αν δεν μπορεί ο ΠΑΟΚ να παίξει Eurocup, τότε ποιος θα παίξει; Εγώ και εσείς; Το Ρέθυμνο, για παράδειγμα, είπε «δεν μπορώ» άρα δεν γίνεται να συζητάμε. Δεν έχουμε χάσει την τρίτη θέση στην Ευρωλίγκα. Όταν θα είμαστε έτοιμοι, μπορούμε να συζητήσουμε και να την ανακτήσουμε».

Για το θέμα που έχει προκύψει με τον Ίκαρο Καλλιθέας:«Υπάρχουν οι κανονισμοί και οι νόμοι οι οποίοι θα ακολουθηθούν στην περίπτωση του Ικάρου. Δεν έχουμε επίσημη ενημέρωση, πέρα από τις δημόσιες τοποθετήσεις του κ.Αγγελόπουλου. Περιμένουμε να ενημερωθούμε κι εμείς.»

Για την συνεργασία του ΕΣΑΚΕ με την ΟΠΑΠ ΑΕ:«Θέλω να ευχαριστήσω δημόσια τόσο τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΟΠΑΠ ΑΕ, Κωνσταντίνο Λουρόπουλο, όσο και το υπόλοιπο Δ.Σ. για την συνεργασία που έχουμε όλον αυτόν τον καιρό. Πραγματικά ό,τι και να πούμε είναι λίγο. Είναι κάτι παραπάνω από εξαιρετική».