Χαραλαμπίδης: «Ζω το όνειρό μου»

Αν και… νέος στην Εθνική ομάδα δεν μπορείς να τους συμπεριφερθείς ως… νέος! Στα 35 του χρόνια ο Κώστας Χαραλαμπίδης, είναι ο προτελευταίος που κλήθηκε και μάλιστα για πρώτη φορά να ενσωματωθεί στην προετοιμασία της  επίσημης αγαπημένης . Ο έμπειρος γκαρντ μίλησε στην επίσημη ιστοσελίδα της ΕΟΚ για την αντίδρασή του σε αυτό το κάλεσμα, για το πως βιώνει αυτή την εμπειρία, για την αλλαγές της ομάδα αλλά και για το στόχο της.

Αναλυτικά:

-Πως αντέδρασες όταν δέχθηκες την κλήση να ενσωματωθείς στην προετοιμασία;

«Δεν πίστευα στα αυτιά μου… Αν συνυπολογίσει κανείς ότι ήμουν και σε διακοπές, όλο αυτό μου ήταν εντελώς ξαφνικό. Εκείνη τη στιγμή τα ένιωσα όλα μαζί… Ξαφνιάστηκα, ενθουσιάστηκα, γενικώς ένιωσα πολλά συναισθήματα… Εκείνη τη στιγμή σκέφτηκα και τον Βασίλη Σπανούλη με τον τραυματισμό του που ήταν δύσκολα… Γενικώς ήταν περίεργο όλο αυτό και όλα έγινα πολύ γρήγορα…».

-Πέρασε από το μυαλό σου να απαντήσεις αρνητικά;

«Ποτέ δεν σκέφτηκα να αρνηθώ. Επειδή δεν έχω παίξει και σε καμία άλλη εθνική και χωρίς να θέλω να πω ότι είναι απωθημένο, αυτή την εμπειρία με αυτή την Εθνική, που είναι αναγνωρισμένης αξίας ομάδα και έχει κατακτήσει τόσα πολλά, ήθελα να την ζήσω. Αυτή είναι η αλήθεια και χαίρομαι πάρα πολύ που βρίσκομαι εδώ».

-Αν και 35 ετών είσαι «ρούκι» στην ομάδα, καθώς είναι η πρώτη φορά που μετέχεις σε προεπιλογή της Εθνικής. Πως το βιώνεις όλο αυτό;

«Είναι εντελώς αντιφατικό… Δεν μπορώ να το συνειδητοποιήσω. Από τη μία είμαι ο μεγαλύτερος σε ηλικία στην ομάδα και από την άλλη ο προτελευταίος που ήρθε ως προσθήκη. Είναι αντιφατικό, αλλά μετά από τόσα χρόνια ξέρω πώς να χειριστώ μια τέτοια κατάσταση. Έτσι και αλλιώς όλα αυτά τα χρόνια που παίζω μπάσκετ έχω μάθει ότι από την στιγμή που μπαίνεις μέσα σε ένα γήπεδο και αγωνίζεσαι έχεις αντιπάλους , έχεις συμπαίκτες και δεν σκέφτεσαι ούτε τα χρόνια σου, ούτε τι κουβαλάς μαζί σου. Μπαίνεις και παίζεις. Από την στιγμή που είσαι σε ένα γήπεδο, όλοι είναι ίσοι».

-Όλα αυτά τα χρόνια γίνεται πολύς λόγος για το οικογενειακό κλίμα που υπάρχει στην ομάδα. Εσύ το επιβεβαιώνεις αυτό;

«Με το που βρέθηκα στην πρώτη προπόνηση, στην πρώτη μου συνάντηση με τα παιδιά και τους προπονητές, πραγματικά ένιωσα ότι είναι όπως το άκουγα… Την Εθνική την παρακολουθούσα πάντα και άκουγα και από τα παιδιά πόσο οικογενειακό είναι το κλίμα και δεν ήταν τυχαίο το ότι ήρθαν και οι επιτυχίες. Όλα παίζουν ρόλο. Το ότι είμαι μέλος και εγώ της ομάδα και συμμετέχω είναι καθημερινή πρόκληση. Οι προπονήσεις και μόνο είναι πρόκληση για εμένα».

-Η παρουσία του Ηλία Ζούρου στον πάγκο, με τον οποίο έχεις συνεργαστεί και στον Πανελλήνιο έπαιξε κάποιο ρόλο;

«Από την πλευρά μου φυσικά και παίζει μεγάλο ρόλο, γιατί είναι ένας κόουτς που συνεργάστηκα πάρα πολύ καλά, πετύχαμε κάποια πράγματα με τον Πανελλήνιο, είχαμε αγαστή συνεργασία. Από τη μία βρέθηκα λίγο καθυστερημένα στην ομάδα, αλλά από την άλλη ξέρω τον τρόπο παιχνιδιού και την φιλοσοφία του, οπότε είναι πιο εύκολο για εμένα να συνεργαστώ γιατί είναι αρκετά πράγματα που τα έχω δουλέψει και τα έχω κάνει».

-Στόχος όλων όσων βρίσκονται στην προετοιμασία είναι η 12άδα και εσύ δεν αποτελείς εξαίρεση. Σωστά;

«Δεν το συζητώ… Από την στιγμή που βρέθηκα να συμμετέχω στην προετοιμασία της Εθνικής έθεσα ως νέο προσωπικό στόχο να είμαι στην 12άδα. Είναι πρόκληση μεγάλη για εμένα να κάνω το κάτι παραπάνω».

-Οι αλλαγές είναι πολλές. Θεωρείς ότι η ομάδα έχει βρει χημεία, ώστε να διεκδικήσει κάτι καλό;

«Τη χημεία ως ένα σημείο μπορούμε να τη διαμορφώσουμε. Το ότι υπάρχουν απουσίες είναι δεδομένο και είναι κάτι που δεν ξεπερνιέται εύκολα. Τα κενά που έχουν αφήσει τα παιδιά που δεν είναι εδώ είναι πολύ σημαντικά, αλλά το μόνο σίγουρο είναι ότι με την ομαδική προσπάθεια θα μπορέσουμε να καλύψουμε κάποια πράγματα. Πιστεύω πως θα μπούμε σε έναν τρόπο παιχνιδιού και μια φιλοσοφία που θα έχει να κάνει με το ότι θα παρουσιάσουμε ένα ομαδικό σύνολο και στις δύο πλευρές του γηπέδου. Είμαι σίγουρος για αυτό και για την προσπάθεια. Επίσης, αυτό είναι μια ομαδική πρόκληση… Το να καταφέρει η Εθνική μέσα από δυσκολίες και αντιξοότητες να είναι πάλι σε υψηλό επίπεδο».

-Το ότι δεν γνώριζες με σιγουριά που θα αγωνίζεσαι την φετινή σεζόν, σε προβλημάτισε;

«Από τη μία υπήρχει η αβεβαιότητα για το μέλλον μου επαγγελματικά. Από την άλλη, όμως, είναι μια βεβαιότητα ότι είμαι εδώ και πραγματικά το μυαλό μου είναι εξ ολοκλήρου στην προσπάθεια που κάνουμε… Όσο και αν ακούγεται βαρύ αυτό που θα πω, η Εθνική ήταν ένα από τα όνειρα μου και τώρα το ζω…».

-Το τουρνουά στην Κύπρο θεωρείς ότι είναι καθοριστικό τεστ;

«Είναι τα πρώτα φιλικά μέσα από τα οποία θα προσπαθήσουμε να βρούμε τα πατήματά μας και να κάνουμε αυτά που μας έχει ζητήσει ο προπονητής. Είναι αγώνες προετοιμασίας και ως τέτοιους τους αντιμετωπίζουμε… Τα σημαντικά παιχνίδια είναι αργότερα…».