Χατζηχρήστος: «Σεμινάριο για τη βάση των προπονητών»

Η αντίστροφη μέτρηση για το διαδικτυακό σεμινάριο που διοργανώνει ο ΣΕΠΚ και η Scienceweb (www.scienceweb.gr) στις 30 Ιουλίου έχει ξεκινήσει. Η ανάπτυξη της ειδικής φυσικής κατάστασης των μπασκετμπολιστών μέσα στο γήπεδο κατά την περίοδο προετοιμασίας θα είναι το θέμα που θα αναλυθεί. Ομιλητής θα είναι και ένας εκ των κορυφαίων γυμναστών της Ελλάδας, ο Κώστας Χατζηχρήστος, ο οποίος θα μοιραστεί τα μυστικά του με προπονητές που δεν έχουν την δυνατότητα να απασχολούν γυμναστή στις ομάδες που εργάζονται. Ο ιδιοκτήτης του προπονητικού κέντρου Performance 22 μίλησε στην ιστοσελίδα του ΣΕΠΚ (sepk.gr).

Αναλυτικά όσα δήλωσε:

Για το θέμα που θα αναλύσει στο διαδικτυακό σεμινάριο που διοργανώνει ο ΣΕΠΚ και η Sienceweb

«Μαζί με τον Θανάση Χατζηνικολάου θα μιλήσουμε για την προαγωνιστική προετοιμασία. Ουσιαστικά θα εξηγήσουμε στους προπονητές τον τρόπο που μπορούν να σχεδιάσουν την προπόνηση αντοχής και πως μπορούν να την εκτελέσουν μέσα στο γήπεδο του μπάσκετ. Ο Θανάσης θα μιλήσει περισσότερο για κάποια θεωρητικά κομμάτια και κάποιες αξιολογήσεις που πρέπει να κάνει ένας αθλητής, ενώ θα δείξει παράλληλα κάποιες σχετικές ασκήσεις. Εγώ θα αναφερθώ περισσότερο στις πράξεις, την πρακτική εφαρμογή και πως πρέπει να οργανωθεί μία εβδομάδα της προαγωνιστικής περιόδου».

Για τη σημασία της προαγωνιστικής στις ομάδες:

«Είναι σημαντική για κάθε ομάδα χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι υπόλοιπες περίοδοι υστερούν σε σημασία. Η σημασία της προαγωνιστικής έγκειται στο γεγονός ότι ο προπονητής έχει για πρώτη φορά όλη την ομάδα μαζί και βάζει τις βάσεις για τη σεζόν δίνοντας το στίγμα που θέλει. Η περίοδο της προετοιμασίας είναι σημαντική, όμως xatzi_2παίζει μεγάλο ρόλο και ο τρόπος που θα χειριστούν και τις άλλες περιόδους ώστε να παρουσιαστεί η ομάδα όπως πρέπει στους αγώνες του Ιανουαρίου για παράδειγμα».

Για την προαγωνιστική περίοδο και τα όσα πρέπει να προσέχουν οι προπονητές στον τομέα της εκγύμνασης:

«Η μεγαλύτερη παγίδα είναι ότι οι προπονητές προσπαθούν μέσα σε 8 βδομάδες που διαρκεί η προαγωνιστική να χωρέσουν τα πάντα (ενδυνάμωση, αερόβια ικανότητα, αναερόβια, τακτική, ατομική τακτική). Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να υπάρχει ένας μεγάλος όγκος δουλειάς που οι παίκτες επιβαρύνονται με αρνητικά τελικά αποτελέσματα. Η υπερβολική επιβάρυνση των αθλητών σε συνδυασμό με το γεγονός ότι πολλοί προπονητές δεν δίνουν ρεπό καταπονεί αφάνταστα τους παίκτες. Μέσα στην προαγωνιστική περίοδο επιβάλλεται το ρεπό».

Για τις διαφορές που υπάρχουν στην εκγύμναση κατά την προαγωνιστική περίοδο μίας ομάδας με ευρωπαϊκές υποχρεώσεις σε σχέση με μία ομάδα που έχει μόνο το πρωτάθλημα:

«Στην προαγωνιστική δεν υπάρχουν μεγάλες διαφορές. Ίσως το μόνο που υπάρχει είναι το πόσο γρήγορα πρέπει να φορμαριστεί η ομάδα με τις Ευρωπαϊκές υποχρεώσεις. Σε αυτή τη περίπτωση είτε ξεκινάς λίγο νωρίτερα την προετοιμασία είτε δουλεύεις με λιγότερο όγκο δουλειάς. Γενικά πάντως εξαρτάται από την ομάδα που έχεις να δουλέψεις, καθώς διαφορετικό είναι αν στο ρόστερ βρίσκονται μεγάλοι ηλικιακά παίκτες ή νέοι».

Για τις διαφορές που υπάρχουν στον τρόπο δουλειάς σε μία επαγγελματική ομάδα σε σύγκριση με μία ερασιτεχνική ή ημιερασιτεχνική:

«Σε μία ερασιτεχνική ή ημιερασιτεχνική ομάδα που δεν μπορεί να κάνει συνεχώς διπλές προπονήσεις και αναγκαστικά αναγκάζεται να συμπτύξει το πρόγραμμα είναι μεγάλη πρόκληση για τον προπονητή. Ο κόουτς χρειάζεται τη συμβουλή ενός γυμναστή γιατί ελοχεύει ο κίνδυνος της υπερφόρτωσης των αθλητών. Πρέπει να βελτιωθεί η αντοχή της ομάδα χωρίς όμως να φορτωθούν υπερβολικά οι παίκτες. Αυτό θα είναι ένα από τα βασικά θέματα που θα αναφερθούμε στο διαδικτυακό Σεμινάριο, καθώς στόχος μας είναι να απευθυνθούμε στη βάση των προπονητών. Στους τεχνικούς δηλαδή που εργάζονται σε ομάδες μικρότερων κατηγοριών και δεν έχουν την οικονομική άνεση να διαθέτουν έναν γυμναστή».

Who is who

Ο Κώστας Χατζηχρήστος είναι απόφοιτος του ΤΕΦΑΑ Αθηνών με ειδικότητα στο μπάσκετ και κατέχει μεταπτυχιακό τίτλο Master στην Εργοφυσιολογία και την Αθλητική Διατροφή, από το Πανεπιστήμιο του Texas (The University of Texas at Austin). Στην πορεία του έχει πραγματοποιήσει πρωτοποριακές συνεργασίες με επιστήμονες και πρακτικούς από την Ελλάδα και το εξωτερικό, ανοίγοντας νέους ορίζοντες στους τομείς της προληπτικής άσκησης και της αποκατάσταση – επανένταξης από τραυματισμούς.

Ξεκίνησε την καριέρα του στις ΗΠΑ και το NCAA, διατελώντας βοηθός γυμναστή στο πανεπιστήμιο του Texas και πρώτος γυμναστής στο Πανεπιστήμιο της Georgia. Ακόμα, εργάστηκε σε κορυφαία προπονητικά κέντρα, όπου είχε την ευκαιρία να προπονήσει αθλητές από το NFL, NBA, καθώς και από άλλα επαγγελματικά πρωταθλήματα.

Επιστρέφοντας στην Ελλάδα εργάστηκε σαν γυμναστής στην ομάδα μπάσκετ του Πανιωνίου, ενώ την επόμενη χρονιά μεταπήδησε στον Ολυμπιακό. Τη σεζόν 2006 – 2007 επέστρεψε στην ομάδα μπάσκετ του Πανιωνίου. Και στις δυο ομάδες συνέδεσε το όνομα του με επιτυχίες στην Ελλάδα και την Ευρώπη, ενώ εφάρμοσε πρωτοποριακά και καινοτόμα προπονητικά προγράμματα, συμβάλλοντας στην επιτυχία των ομάδων, αλλά και στην ανάδειξή νέων παικτών, όπως του Σοφοκλή Σχορτσανίτη.

Η ανάγκη για τη δημιουργία ενός ιδανικού περιβάλλοντος, όπου οι αθλητές και αθλήτριες θα μπορέσουν να φτάσουν στο μέγιστο των δυνατοτήτων τους, οδήγησε τον Χατζηχρήστο να δημιουργήσει το Performance 22, το μοναδικό εξειδικευμένο για αθλητές προπονητικό κέντρο.