“Θυμωμένοι κι οργισμένοι οι μπασκετμπολίστες”

Ο κόμπος έφτασε στο χτένι κι η απεργία των μπασκετμπολιστών ήταν μονόδρομος, όπως τόνισε ο νομικός σύμβουλος του ΠΣΑΚ Γιάννης Ζαφειρόπουλος, μιλώντας σήμερα το πρωί στον ραδιοφωνικό σταθμό Sentra 103,3. “Υπάρχει πολύ μεγάλος θυμός στην συντριπτική πλειοψηφία των αθλητών. Θυμός και οργή γιατί αντιμετωπίζουν προβλήματα πραγματικά καθημερινότητας”, ανέφερε ο Ζαφειρόπουλος, που πάντως, άφησε να εννοηθεί ότι μπορεί να υπάρξει έστω και εν μέρει λύση στο όλο πρόβλημα. “Αν υπάρξει πραγματικός και απροσχημάτιστος διάλογος είναι βέβαιο ότι θα καταλήξουμε στις παραδοχές πέντε αυτονόητων πραγμάτων και θα βάλουμε το πράγμα σε ένα δρόμο”, πρόσθεσε.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του στον Sentra 103,3.Για την απόφαση της απεργίας αυτή την χρονική στιγμή:
“Όποια στιγμή κι αν κηρυσσόταν η απεργία θα λέγαμε για κακό τάιμινγκ. Να σας πω απλώς ότι υπήρξε και πέρυσι κήρυξη απεργίας, λίγο πριν την έναρξη του νέου έτους, στα τέλη του 2009 και καταλήξαμε σε μια συμφωνία κατόπιν δεσμεύσεων του Γενικού Γραμματέα Αθλητισμού, του κυρίου Μπιτσαξή. Ανεστάλη η απεργία τότε, έκτοτε έχουν έχουν αλλάξει 24 επιστολές, σε μία προσπάθεια να εφιστήσουμε την προσοχή και να υπενθυμίσουμε ότι τίποτα δεν γίνεται σε σχέση με αυτές τις δεσμεύσεις. Εγώ προσωπικά προκειμένου να συνταχθεί ο κείμενο της τροπολογίας που θα πήγαινε στην Βουλή για να ψηφιστεί, έχω πάει στην Γενική Γραμματεία προκειμένου να συνεργαστώ με την νομική υπηρεσία της τουλάχιστον πέντε φορές, από τον Φεβρουάριο του 2010. Φτάσαμε κάποια στιγμή Ιούνιο και συνεχίζαμε να ενοχλούμε με επιστολές και είχαμε πει ότι δεν θα ξεκινήσει το πρωτάθλημα στην περίπτωση που δεν υλοποιηθούν αυτά τα πράγματα για τα οποία εκείνοι είχαν δεσμευθεί. Μάλιστα οι δεσμεύσεις του Υπουργού είχαν γίνει τότε με παράλληλη δήλωσή του ότι η Κυβέρνηση αυτή και για λόγους ευρύτερους φιλοσοφικούς, ιδεολογικούς δεν μπορεί να ανεχτεί μια συγκεκριμένη κατάσταση και αναφερόταν συγκεκριμένα στο καθεστώς εργασιακής ομηρίας που υφίσταται αυτή την στιγμή στην Α2. Τίποτα δεν έγινε τότε και έχει δημιουργηθεί η αίσθηση πλέον στα παιδιά ότι μόνο όταν κηρύσσεται απεργία καθόμαστε στο τραπέζι. Δηλαδή αν δεν είχε ληφθεί αυτή η απόφαση χτες, δεν θα είχε ληφθεί καμία απόφαση, θα συνεχιζόταν το πράγμα κανονικά και δεν θα συζητιόταν. Αρχίζει και δημιουργείται μια αίσθηση ότι δεν πρόκειται να λυθεί τίποτα ποτέ αν δεν πάρουμε εμείς μια πρωτοβουλία”

Για την δήλωση του Λάζαρου Παπαδόπουλου:
“Ο πρόεδρος του συνδέσμου όταν κάνει μια τέτοια δήλωση έχει υπόψη του τα εκατοντάδες τηλεφωνήματα που γίνονται καθημερινά στον σύνδεσμο για προβλήματα πολύ στοιχειώδη”.

Για τον τόνο των δηλώσεων:
“Απλώς να θυμίσω ότι αυτή η συζήτηση γι’ αυτά τα αυτονόητα πράγματα “σέρνεται” τρία χρόνια Η αρχική φρασεολογία και τοποθέτηση ήταν πιο ήπια. Φτάσαμε σε συμφωνία επί Υπουργίας Ιωαννίδη, δηλαδή επί προεδρίας της προηγούμενης Κυβέρνησης και ακόμη για τα ίδια αυτονόητα συζητάμε. Δηλαδή ως πότε; Υπάρχει μια αίσθηση κοροϊδίας από την πολιτεία”.

Για το εάν μπορεί ο σύνδεσμος να κρατήσει την στάση αυτή και ως πότε:
“Η εικόνα που έχουμε αυτή τη στιγμή είναι δυναμική, αποφασιστική. Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας είναι τέτοιο που δεν μπορούμε αυτή την στιγμή να πούμε κάτι διαφορετικό. Αυτό που μπορώ να μεταφέρω με βεβαιότητα είναι πως υπάρχει πολύ μεγάλος θυμός στην συντριπτική πλειοψηφία των αθλητών. Θυμός και οργή γιατί αντιμετωπίζουν προβλήματα πραγματικά καθημερινότητας. Η εικόνα που υπάρχει είναι ότι υπάρχει πολύ μεγάλη δυναμικότητα, αποφασιστικότητα και ενότητα στο σύνολο. Ακόμη και τα πολύ λίγα παιδιά που ψήφισαν κατά της απεργίας δήλωσαν ότι θα συμμετέχουν μέχρι τέλους”.

Για την έρευνα που πραγματοποίησε ο ΠΣΑΚ:
“Εμείς προκαλέσαμε ως ΠΣΑΚ μια έρευνα σε ευρωπαϊκό επίπεδο η οποία αντανακλά και την κατάσταση που υπάρχει και στο ελληνικό μπάσκετ. Γνωρίζετε ότι είναι σχεδόν μονοψήφιος ο αριθμός των αθλητών που αμείβεται με περισσότερες από 100.000 ευρώ τον χρόνο; Η έρευνα έγινε σε περισσότερους από 1000 επαγγελματίες αθλητές σε όλη την Ευρώπη και αντανακλά ευθέως και την Ελλάδα. Επίσης είναι σχεδόν 10% το ποσοστό των αθλητών που σταματούν την καριέρα τους λόγω τραυματισμού. Είναι το 60% των αθλητών του ΠΣΑΚ που δεν έχει συνταξιοδοτική κάλυψη και χωρίς να έχει ιατροφαρμακευτική κάλυψη. Ξέρετε ότι περισσότεροι από το 60% των Ελλήνων επαγγελματιών καλαθοσφαιριστών αμείβονται από 1000 έως 2000 ευρώ; Επειδή ο νόμος τα θεωρεί οδοιπορικά τα 1500 ευρώ , ο αθλητής δεν μπορεί να τα δηλώσει ως εισόδημα στην εφορία γιατί δεν θεωρούνται εισόδημα, άρα υπάρχει και θέμα φοροδιαφυγής. Και φυσικά σαν συνέπεια είναι ότι δεν μπορούν οι αθλητές να δικαιολογήσουν καμία αγορά γιατί δεν φαίνεται να έχουν εισόδημα πουθενά. Είναι πολύ μακριά αυτή η εικόνα από τους 10-15 αθλητές που αμείβονται καλά”.

Για το αν μπορεί να δοθεί λύση:
“Προσπαθούμε να προκαλέσουμε μια συζήτηση πραγματική. Μια συζήτηση που δεν θα είναι προσχηματική και δεν θα καταλήξει σε παραδοχές των αυτονόητων, αλλά σε λύσεις άμεσες. Δεν μπορώ να συνειδητοποιήσω πως αν πέντε λογικοί άνθρωποι καθίσουν σε ένα τραπέζι δεν θα μπορούν να συμφωνήσουν. Αν υπάρξει πραγματικός και απροσχημάτιστος διάλογος είναι βέβαιο ότι θα καταλήξουμε στις παραδοχές πέντε αυτονόητων πραγμάτων και θα βάλουμε το πράγμα σε ένα δρόμο. Δεν θα λυθούν όλα τα προβλήματα του μπάσκετ σε δέκα ημέρες αλλά είναι βέβαιο ότι αν παραδεχτούμε πέντε αυτονόητα πράγματα άμεσα τότε θα βελτιώσουμε κάτι”.

Γιατί δεν ήρθαν από Θεσσαλονίκη τα μέλη:
“Είμαστε φτωχό σωματείο .Μακάρι να είχαμε την οικονομική δυνατότητα να μπορούμε να φέρουμε 80 μέλη και να είμαστε όλοι μαζί”.

Για το κόστος της ασφάλισης και της ιατρικής περίθαλψης :
“Δεν ξεπερνά τις 70-80 χιλιάδες ευρώ στην Α2 η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Για την Α1 δεν τίθεται θέμα είναι εκ του νόμου ασφαλισμένοι”.