1ο Διεθνές τουρνουά Λεύκιππου: Υποκλίνονται οι προπονητές των τριών φιλοξενούμενων συλλόγων!

Την ώρα που τα βλέμματα πολλών ήταν στραμμένα στα παιχνίδια της Ευρωλίγκα, σε μία γωνιά της Ελλάδας, στην ακριτική Ξάνθη μερικές δεκάδες παιδιά έδιναν τον καλύτερό τους εαυτό σε μία σειρά από δύσκολες αναμετρήσεις. Σε μία σειρά από αγώνες που μπορεί να μην τους δίνουν κάποιον τίτλο, αλλά αποτελούν για τα περισσότερα από αυτά ένα ακόμη σκαλοπάτι προς την επιτυχία. Είτε αυτή θα είναι εντός των γραμμών του παρκέ, είτε εκτός αυτού. Διότι το ζητούμενο από τους προπονητές τους δεν είναι να «χτίσουν» μόνο αθλητικά κορμιά, αλλά και παιδιά που θα έχουν παιδεία, που θα διαθέτουν εκείνα τα στοιχεία που θα τους κάνουν αξιοζήλευτους στην κοινωνία. Και στο 1ο Διεθνές τουρνουά μπάσκετ που διοργάνωσε ο Λεύκιππος στην Ξάνθη, είναι κάτι παραπάνω από εμφανές ότι οι διαφορετικές μπασκετικές κουλτούρες και νοοτροπίες έχουν «παντρευτεί» και οι μικροί παίκτες απολαμβάνουν την κοινή αγάπη που τους ενώνει: το μπάσκετ…

Ο Λεύκιππος μπορεί να είναι ένα νεοσύστατο σωματείο, αλλά το τουρνουά που διοργάνωσε για τους μικρούς (γεννημένους το 2002 και το 2003) είναι κάτι παραπάνω από άψογο, κάνοντας όλους να… υποκλίνονται! Και αυτό δεν το λέμε εδώ στο infobasket.gr έτσι στον… αέρα, αλλά έχοντας μιλήσει με τους προπονητές των ομάδων, που συμμετέχουν σε αυτό. Και η κοινή συνισταμένη ήταν μία: «πρόκειται για ένα τουρνουά υποδειγματικό, που θα βοηθήσει και τα παιδιά και το μπάσκετ»…

Το infobasket.gr μίλησε με τους προπονητές της Anadolu Efes, της KK Partizan, του ΠΑΟΚ και του διοργανωτή Λεύκιππου. Ας δούμε όμως τι μας είπαν.

Ozan Havuzlu (προπονητής Anadolu Efes)
«Είναι πραγματικά πάρα πολύ ωραία η αίσθηση που έχω από τη συμμετοχή της Αναντολού σε αυτό το τουρνουά. Μία διοργάνωση που μπορεί να προσφέρει πολλά στο μπάσκετ και στα παιδιά. Μεταξύ των παικτών βέβαια είναι δεδομένο ότι υπάρχουν διαφορές, αλλά εάν συγκρίνει κάποιος τους παίκτες της Παρτιζάν και του ΠΑΟΚ τότε αυτές δεν είναι πολύ μεγάλες. Σίγουρα για εμάς τόσο αυτό το τουρνουά στο οποίο συμμετέχουμε τώρα, όσο και ένα ακόμη στο οποίο θα αγωνιστούμε τον Φεβρουάριο – με αντιπάλους σε εκείνο τις αντίστοιχες ομάδες των Ρεάλ Μαδρίτης και Μπαρτσελόνα – αποτελούν σημαντικά βοηθήματα στην προσπάθεια που κάνουμε για περαιτέρω βελτίωση των αθλητών μας.
Η πρόκληση, άλλωστε που έχουν τα παιδιά της Αναντολού σε τούτη τη χρονική στιγμή είναι πολύ μεγάλη: να μπορέσουν να παίξουν κάποια μέρα στην πρώτη ομάδα. Καλούνται, βέβαια να ανταγωνιστούν τους πιο μεγάλους ηλικιακά παίκτες που έχουν μπροστά τους, όμως γνωρίζουν ότι πρέπει να δουλέψουν αρκετά για να πετύχουν το στόχο τους. Και εκείνο που είδαν το περασμένο καλοκαίρι αποτελεί για αυτά τα παιδιά ένα κίνητρο. Διότι προωθήθηκαν στην αντρική ομάδα τέσσερις παίκτες από το αναπτυξιακό τμήμα.
Παράλληλα εκείνο που βλέπουν είναι ότι υπάρχει συνεχής άνοδος στο τουρκικό μπάσκετ, τα βλέμματα πολλών είναι στραμμένα σε αυτό και η διάθεση πολλών ξένων παικτών να παίξουν στην Τουρκία είναι μεγάλη. Οπότε γνωρίζουν ότι θα πρέπει και αυτοί να δουλέψουν ακόμη περισσότερο για να καταξιωθούν.
Και αυτό δεν είναι μόνο για τα παιδιά, αλλά για όλους μας. Σίγουρα κάθε προπονητής θέλει να ηγείται μίας ομάδας που παίζει σε πολύ υψηλό επίπεδο και από αυτό δεν εξαιρώ τον εαυτό μου. Όμως θέλω να πηγαίνω βήμα, βήμα και έτσι δεν θα σου κρύψω ότι δεν… βιάζομαι για να βρεθώ ως πρώτος προπονητής σε ένα μεγάλο σύλλογο. Είτε αυτός είναι η αντρική ομάδα της Αναντολού, είτε κάποιος άλλος. Βήμα, βήμα…».

Avramovic Dragoljub (προπονητής KK Partizan)
«Ήρθαμε σε αυτό το τουρνουά εδώ στην Ξάνθη, γνωρίζοντας εκ των προτέρων ότι θα κληθούμε να παίξουμε κάποια δυνατά παιχνίδια. Και η επιλογή μας, μας δικαιώνει, καθώς τόσο αγωνιστικά, όσο και εξωαγωνιστικά τα πάντα είναι άψογα. Τα παιδιά της ομάδας μας είναι πολύ χαρούμενα που βρίσκονται στην πόλη και συμμετέχουν σε αυτό το τουρνουά. Είναι νεαροί παίκτες και σίγουρα εικόνες και εμπειρίες σαν και αυτές τους βοηθούν στην πορεία τους.
Το επίπεδο των τριών ομάδων, της Αναντολού, του ΠΑΟΚ και της δικής μας ομάδας είναι υψηλό, ενώ ο Λεύκιππος δείχνει ότι προσπαθεί σταδιακά να δημιουργήσει τις κατάλληλες δομές για να μπορέσει σε βάθος χρόνου να φτάσει σε υψηλά στάνταρ. Όσον αφορά τις τρεις άλλες ομάδες, διαθέτουν αρκετούς ταλαντούχους παίκτες, κάποιοι εκ των οποίων δεν αποκλείεται στο μέλλον να βρεθούν στις πρώτες ομάδες των συλλόγων τους. Βέβαια είναι ακόμη νωρίς για να πούμε εάν μπορούμε να ξεχωρίσουμε κάποιον. Εκείνο που θέλουμε τώρα είναι να μπορέσουμε να δείξουμε το σωστό δρόμο σε αυτά τα παιδιά, ώστε να γίνουν σταδιακά καλύτεροι αθλητές.
Σε προσωπικό επίπεδο είμαι πάρα πολύ χαρούμενος που έχω στα χέρια μου τους παίκτες που ίσως κάποιοι εξ’ αυτών θα αποτελέσουν στο μέλλον βασικά ατού της Παρτιζάν. Όσον αφορά την ερώτηση που μου κάνεις εάν θα με ενδιέφερε να αναλάβω ως head coach σε κάποια αντρική ομάδα, εκείνο που μπορώ να σου απαντήσω, είναι πως κάτι τέτοιο δεν με ενδιαφέρει τουλάχιστον ετούτη τη χρονική στιγμή. Η δουλειά του προπονητή είναι δύσκολη και πολλές φορές η καρέκλα μπορεί να χαρακτηριστεί και… ηλεκτρική. Έχει όμως και ωραίες στιγμές, όπως αυτή που ζούμε εδώ παρέα με τους ανθρώπους του Λεύκιππου, πίνοντας και ένα τσίπουρο! Και μακάρι στο μέλλον να σε έχουμε και εσένα στην παρέα μας»!

Θοδωρής Αλεξανδρίδης (προπονητής ΠΑΟΚ)
«Ένα διεθνές τουρνουά σε τέτοιες ηλικίες είναι πάρα πολύ σημαντικό. Όχι μόνο για την περιοχή που το φιλοξενεί, αλλά για όλο το ελληνικό μπάσκετ. Καταδεικνύει την αγάπη μας για το άθλημα και φανερώνει σε πολύ μεγάλο βαθμό και τη διάθεση που υπάρχει από την περιφέρεια να αγκαλιάσει τέτοιες δράσεις. Και αυτό το 1ο Διεθνές τουρνουά του Λεύκιππου εύχομαι ότι θα δείξει το δρόμο και να έχουμε και στο μέλλον πολλές περισσότερες ανάλογες κινήσεις. Διότι η περιφέρεια, η επαρχία αγκαλιάζει τέτοιες δράσεις…
Όσον αφορά το συγκεκριμένο τουρνουά, πραγματικά είναι πολύ υψηλού επιπέδου τόσο στον οργανωτικό τομέα, όσο και σε αγωνιστικό επίπεδο.
Εγώ έχω μία… συνήθεια, πριν από κάθε ματς να τσεκάρω τους αντιπάλους και το ίδιο έκανα και πριν έρθουμε στην Ξάνθη. Γνώριζα, λοιπόν, ότι το επίπεδο των αντιπάλων μας και δη της Παρτιζάν και της Αναντολού ήταν πολύ υψηλό. Πρόκειται για ομάδες που είναι αήττητες στα πρωταθλήματα που συμμετέχουν, έχουν κατακτήσει τους τίτλους στη χώρα τους και σίγουρα όλο αυτό μόνο καλό θα κάνει στα παιδιά του ΠΑΟΚ. Εμείς έχουμε δείξει τα τελευταία χρόνια μία διάθεση πρωταγωνιστική τόσο στα παιδικά, όσο και στα εφηβικά πρωταθλήματα, έχουμε θέσει βάσεις για να βγάλουμε γενιές παικτών που θα μπορούν να παίξουν μπάσκετ σε υψηλό επίπεδο.
Εκείνο βέβαια που κατά την προσωπική μου άποψη θα έπρεπε να αλλάξει στον τρόπο προσέγγισης του αναπτυξιακού μπάσκετ είναι η νοοτροπία που επικρατεί. Να μην ψάχνουμε το αποτέλεσμα στα παιχνίδια, αλλά την ατομική βελτίωση των παιδιών. Να μην υπάρχει η άμυνα ζώνης, που δεν βοηθά, αλλά στο πώς θα μάθουν τα παιδιά να γίνονται καλύτεροι παίκτες.
Και μέσα από αυτό το τουρνουά εμείς ως ΠΑΟΚ έχουμε κερδίσει πάρα πολλά. Δεν σου κρύβω μάλιστα ότι μακάρι να υπήρχαν οι συνθήκες εκείνες που θα μας επέτρεπαν να παίζουμε ένα παιχνίδι κάθε εβδομάδα με αντιπάλους όπως η Παρτιζάν και η Αναντολού. Είναι δεδομένο ότι αυτό θα μας βοηθούσε πολύ περισσότερο στην προσπάθειά μας. Θέλω να δώσω πολλά συγχαρητήρια στον Λεύκιππο για την πρωτοβουλία του αυτή και εύχομαι να υπάρχει ανάλογη συνέχεια».

Μίλαν Ψάλτου-Στανιμίροβιτς (προπονητής Λεύκιππου Ξάνθης)
«Δεν μπορώ να κρύψω τη χαρά μου από την επιτυχία που έχει αυτή η προσπάθεια. Αυτό το 1ο Διεθνές τουρνουά που διοργανώνει ο Λεύκιππος αποτελεί το επιστέγασμα των προσπαθειών, της όρεξης και το μεράκι που έχουν οι Ματθαίος Σαββίδης και Πέτρος Τσιλόγλου, αλλά και κάποια ακόμη στελέχη του συλλόγου. Στόχος μας είναι ο Λεύκιππος να δημιουργήσει κάτι καλό, τόσο για το σωματείο το ίδιο, όσο και για το μπάσκετ στην ευρύτερη περιοχή της Θράκης. Και θεωρούμε ότι με αυτό το τουρνουά μπαίνουν οι βάσεις.
Σίγουρα οι δικοί μας παίκτες υπολείπονται σε κάποιους τομείς έναντι των παικτών της Αναντολού, της Παρτιζάν και του ΠΑΟΚ, αλλά είναι μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για να αποκτήσουν σημαντικές εικόνες και παραστάσεις. Για να δουν πράγματα τα οποία θα τους βοηθήσουν να βελτιωθούν και θα τους δώσουν έξτρα κίνητρο.
Το 1ο αυτό Διεθνές τουρνουά έχει πετύχει ήδη τον στόχο του, αλλά όλοι εμείς που έχουμε τρέξει νυχθημερόν για να το οργανώσουμε, ξέρουμε ότι υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης. Και θα προσπαθήσουμε στο μέλλον όποιες αδυναμίες εντοπίσαμε να καταφέρουμε να τις εξαλείψουμε.
Ευελπιστώντας βέβαια ότι θα έχουμε μεγαλύτερη συμπαράσταση και από τους φορείς της περιοχής. Από τους απλούς ανθρώπους που θέλουμε και ευελπιστούμε ότι στο μέλλον θα «αγκαλιάσουν» περισσότερο την προσπάθεια και θα γεμίζουν το γήπεδο, όσο και από τους πιο επίσημους, οι οποίοι κατά την ταπεινή μου άποψη ίσως να μην είχαν κατανοήσει πόση σημασία και ποια δυναμική θα έχει ένα τέτοιο τουρνουά. Τώρα μάλλον θα το αντιμετωπίσουν υπό διαφορετικό πρίσμα και ίσως να τους έχουμε πιο «ζεστούς» στο μέλλον.
Σε αγωνιστικό επίπεδο εγώ μένω ικανοποιημένος από τη χαρά που βλέπω ζωγραφισμένη στα πρόσωπα των παιδιών του Λεύκιππου από την συμμετοχή τους στο τουρνουά. Δε νοιάζονται για το αποτέλεσμα, αλλά εκείνο που βλέπω είναι ότι υπάρχει καλό κλίμα στην ομάδα και αρπάζουν όλα τα παιδιά την ευκαιρία για να αντιμετωπίσουν αντιπάλους που είναι εμφανώς σε πολύ πιο υψηλό επίπεδο από εκείνα. Χαίρονται το παιχνίδι, απολαμβάνουν τις στιγμές και δημιουργούν σχέσεις και φιλίες οι οποίες είναι πολύτιμες για την πορεία τους. Και εκείνο που θα τους πω όταν ολοκληρωθεί το τουρνουά είναι πως θα βγουν πολλαπλά κερδισμένοι και σαν αθλητές, αλλά και ως άνθρωποι στην κοινωνία μέσα από τη σκληρή δουλειά.
Θέλω να ευχαριστήσω όλους όσοι συμμετέχουν σε αυτό το 1ο Διεθνές τουρνουά και σίγουρα όλοι στο Λεύκιππο υποσχόμαστε ότι θα συνεχίσουμε να «υπηρετούμε» το μπάσκετ, αλλά και την περιοχή και να μπολιάζουμε λαούς και νοοτροπίες»…