“Βάζουν τέλος στην παραγωγική διαδικασία”!

“Το μήνυμα είναι σαφές με αυτή την απόφαση για μείωση του ποσού της επιχορήγησης στο μπάσκετ. Δεν θα υπάρχει πλέον παραγωγική διαδικασία”! Αυτό τόνισε ο πρόεδρος της ΕΟΚ Γιώργος Βασιλακόπουλος μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Sentra 103,3 με αφορμή το ποσό της επιχορήγησης προς το μπάσκετ. Μάλιστα πρόσθεσε ότι το 2003 η επιχορήγηση στο μπάσκετ ήταν 6,1 εκ. ευρώ ενώ τώρα, το 2011 το ποσό έπεσε στα 4,9 εκ. ευρώ κι όπως επεσήμανε “εντελώς αυθαίρετα. Δεν ξέρω εάν στον γενικό γραμματέα του Υπουργείου, του έχει ανατεθεί ή θέλει να παίξει το ρόλο του… τελετάρχη στην επικήδεια ακολουθία του ελληνικού αθλητισμού”!

Ο Γιώργος Βασιλακόπουλος αναφερόμενος στη μείωση των επιχορηγήσεων στην ΕΟΚ τόνισε:
“Κύρια πηγή εσόδων τη δεκαετία του ’90 σε Ευρωπαϊκό επίπεδο ήταν η τηλεόραση. Τη δεκαετία του 2000 η τηλεόραση αντικαταστάθηκε από τον τζόγο. Εξαρτώμεθα πλέον από το τζόγο, πράγμα απαράδεκτο και ανεπίτρεπτο. Όλα αυτά τα έσοδα πρέπει να πηγαίνουν στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και να υπάρχει ποσοστιαία εκπροσώπηση του Ελληνικού αθλητισμού. Να ξέρουμε πως επιχορηγείται. Με διάφορες αυθαίρετες πράξεις της πολιτικής εξουσίας μας βγάζουν ένα φιρμάνι κάθε χρόνο. Το 2003 είχαμε επιχορήγηση 6,1 εκατομμύρια ευρώ, ενώ φέτος 4,9. Είναι αυθαίρετο και απαράδεκτο αυτό το νούμερο. Ο Γενικός γραμματέας θέλει να παίξει το ρόλο του τελετάρχη στην επικήδεια ακολουθία του Ελληνικού αθλητισμού. Ο Ελληνικός αθλητισμός οδηγείται σε μαρασμό και αφανισμό. Υπήρξε επαφή με τον ΓΓΑ της ομοσπονδίας και του ανακοινώθηκε ένα ποσό που ήταν χαμηλότερο. Αντέδρασε και μετά μας δώσανε κάτι παραπάνω για να μείνουμε ευχαριστημένοι. Είναι η γνωστή επικοινωνιακή μέθοδος που σου ανακοινώνουν το χειρότερο”.

Για τα προβλήματα που δημιουργεί αυτή η μείωση στο μπάσκετ:
“Δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα στην Ομοσπονδία η μείωση αυτή. Δουλεύουμε νοικοκυρεμένα και έχουμε κάποια έσοδα μέσω χορηγών, αλλά με την μείωση είμαστε υποχρεωμένοι να μειώσουμε δραστηρίοτητες. Αγωνιστικές δραστηριότητες, γιατί η ομοσπονδία διεξάγει τα πρωταθλήματα των μικρών κατηγοριών. Δεν θα υπάρξει παραγωγική διαδικασία. Αυτό είναι το μήνυμα. Δεν είναι δυνατόν το ελληνικό μπάσκετ να παίρνει ένα ποσό που είναι χαμηλότερο από αυτό που εισπράττει η χαμηλότερη ομάδα της Superleague, ο Πανσερραϊκός. Δεν είναι δυνατό να συμβαίνει αυτό και να παίρνουμε λιγότερα ως ελληνικό μπάσκετ απ΄ ότι η τελευταία ομάδα της πρώτης κατηγορίας στο ποδόσφαιρο που εκμεταλλεύεται τα έσοδα του τζόγου. Η ομάδα των Σερρών εισπράττει πέντε εκατομμύρια ευρώ και όλο το μπάσκετ 4,9. Ποια λογική είναι αυτή; Εκτός αν θέλουν να έχουμε μόνο ποδόσφαιρο. Ο αθλητισμός είναι κοινωνική έκφραση, είναι ανθρώπινη ανάγκη και δεν μπορείς να τον βάλεις στην ίδια κατηγορία, στην ίδια παλάντζα. Είναι όπως είναι η υγεία και η παιδεία. Δεν υπάρχει διαδικασία αξιολόγησης. Είναι όλα στον αέρα, στην τύχη και στη διάθεση αυτού που βάζει την υπογραφή. Αν αυτή τη στιγμή υπήρχε Εθνικό συμβούλιο του Ελληνικού αθλητισμού, μετείχαν εκπρόσωποι της Ελληνικής κοινωνίας και το συνολικό ποσό πήγαινε στον αθλητισμό θα βγάζαμε άκρη. Δυστυχώς τα χειρίζονται υπάλληλοι της γενικής γραμματείας, μαζί με τον γενικό γραμματέα. Οδηγούν τον Ελληνικό αθλητισμό σε κατάσταση που δεν μπορεί να αναπνεύσει. Τα αποτελέσματα θα είναι σημαντικά. Δεν κρίνονται όλα από το αποτέλεσμα, αλλά πρέπει να προβλέπουμε το αποτέλεσμα”.

Φυσικά δεν παρέλειψε ν’ αναφερθεί και στην υπό δημιουργία Μεσογειακή λίγκα:
“Επειδή το πρωτάθλημα έχει φτάσει σε αδιέξοδο. Όσο πάει γίνεται χειρότερο και βρήκα μια λύση για να πάμε από τα τοπικά στα Εθνικά πρωταθλήματα και τώρα θα πάμε σε υπερεθνικά. Ήδη η σύνθεση των ομάδων είναι υπερεθνική. Δυο, τρεις ομάδες της Ελλάδας θα αντιμετωπίζουν τις δυο, τρεις της Τουρκίας, της Σερβίας, του Ισραήλ ή της Βουλγαρίας. Υπάρχει ενδιαφέρον και αυτό δημιουργεί νέους ορίζοντες προόδου και προοπτικής στο μπάσκετ. Υπάρχει ήδη ενδιαφέρον από χορηγούς για να αγκαλιάσουν τη διοργάνωση και πιστεύω είναι μια καλή λύση. Αυτή είναι η δική μου πρόταση. Αν υπάρχουν άλλες προτάσεις καλύτερες να τις ακούσω. Αλλά δεν έχω ακούσει καμία. Είναι εφικτή μια τέτοια διοργάνωση. Υπάρχουν δεσμευμένα έσοδα και αν δεν υπάρχουν αυτά δεν μπορεί να προχωρήσει. Να εξασφαλίζουν την ζωή αυτής της διοργάνωσης για μια πενταετία. Οι ελληνικές ομάδες είναι θετικές σ’ αυτή την εξέλιξη, γιατί το βλέπουν ως μια διέξοδο. Τώρα είμαστε σε επικοινωνία με τους χορηγούς και με τις εθνικές ομοσπονδίες και περιμένουμε να πάρει σάρκα και οστά το σχέδιο που υπάρχει. Μέσα στον επόμενο μήνα θα μπορούμε να πούμε περισσότερα”.

Για το σχέδιο της Μεσογειακής λίγκας:
“Θα υπάρχουν ομάδες από τις Ελλάδα, Βουλγαρία, Σερβία, Κατάρ, Ισραήλ, Τουρκία, Λίβανο και Κύπρο που θα παίζουν μεταξύ τους την κανονική περίοδο. Δεν πάνε ανταγωνιστικά με την Ευρωλίγκα. Στο τέλος του πρωταθλήματος, τον Απρίλιο, θα επανέρχονται στα πλέι οφ των χωρών τους και από εκεί θα προκύπτουν οι ομάδες που θα συμμετέχουν στη Μεσογειακή λίγκα της νέας χρονιάς. Βεβαίως και θα υπάρχουν εθνικά πρωταθλήματα”.