EURO 2013: Ενα… τρελό, τρελό Ευρωμπάσκετ! (+vds)

Ακόμα και οι πολύ καλοί παίκτες… μπλοκάρουν. Αυτό ακριβώς έπαθε ο Αλεξέι Σβεντ στον αγώνα της Ρωσίας με τη Φινλανδία. Μόνο που το… μπλοκάρισμα του γκαρντ των Τίμπεργουλβς είχε ως αποτέλεσμα τον αποκλεισμό της Ρωσίας από τη συνέχεια του πιο… τρελού Ευρωμπάσκετ, ίσως όλων των εποχών!

Δ’ ΟΜΙΛΟΣ: Ρωσική αυτοκτονία, φινλανδική πρόκριση

Το… ρωσικό ανέκδοτο μόλις τελείωσε, οι Φινλανδοί προχωρούν! Η Φινλανδία επιβλήθηκε της Ρωσίας με 86-83 στη 2η παράταση και προκρίθηκε στη δεύτερη φάση του Ευρωμπάσκετ, σε ένα ματς που έμοιαζε χαμένο 13” πριν από τη λήξη, όταν ο Φριτζόν έκανε το σκορ 65-61 με 2/2 βολές. Κι όμως, οι Ρώσοι κατόρθωσαν να χάσουν… Αφού πρώτα οι Πονκρασόβ, Μόνια έχασαν δύο κρίσιμες βολές, ο Σβεντ είχε την… έμπνευση της ημέρας. Με το σκορ 67-65 υπέρ της Ρωσίας και με 4,9” να απομένουν, έκανε επίτηδες φάουλ στέλνοντας τον Μότολα στη γραμμή των βολών 3,5” πριν από το τελος, μπροστά στα έκπληκτα μάτια των συμπαικτών του!

Ο 37χρονος Μότολα έβαλε και τις δύο βολές και έστειλε το ματς στην παράταση, όπου οι Ρώσοι είχαν πάλι τον έλεγχο, τον έχασαν όμως όταν ο Λι ισοφάρισε 15,4” πριν από τη λήξη. Ο Σβεντ ήταν άστοχος στο σουτ της νίκης και το ματς πήγε σε δεύτερη παράταση, εκεί όπου οι Φινλανδοί επικράτησαν, αφού το τρίποντο του Μόνια λίγο πριν από τη λήξη δεν βρήκε στόχο.

Την πρώτη της νίκη στο Ευρωμπάσκετ σημείωσε η Τουρκία, έστω και χωρίς αντίκρισμα. Οι Τούρκοι επικράτησαν της Σουηδίας με 87-74 κάνοντας μακράν την καλύτερη τους εμφάνιση στο τουρνουά και η απουσία του Τούρκογλου (δεν έπαιξε ούτε δευτερόλεπτο) ίσως να μην αποτελεί τυχαίο γεγονός… Οι Τούρκοι μοίρασαν 22 ασίστ (ο Πρέλιτζιτς είχε 10), σούταραν με καλά ποσοστά (57%) και έβαλαν 27 πόντους από τα λάθη των Σουηδών, στοιχεία που βοήθησαν την ομάδα του Τάνιεβιτς να οικοδομήσει μία διαφορά 17 πόντων στην 3η περίοδο. Ο Αρσλάν πέτυχε 22 πόντους με 8/9 σουτ, ο Ιλιασόβα πρόσθεσε 21 και ο Γκονλιούμ άλλους 19 για τους Τούρκους, ενώ οι Τέιλορ (18π.), Γερέμπκο (17π.) ήταν οι πρώτοι σκόρερς των Σουηδών, που αποκλείστηκαν μαθηματικά.

Γ’ ΟΜΙΛΟΣ: Ισπανικό… τανκ ποδοπάτησε την Πολωνία

Ισοπεδωτική ήταν η Ισπανία στον αγώνα με την Πολωνία, την οποία διέλυσε με 89-53 και εξασφάλισε τουλάχιστον τη δεύτερη θέση στον 3ο όμιλο. Οι “φούριας ρόχας” προηγήθηκαν με το ασύλληπτο 49-13 στο ημίχρονο, έφτασαν τη διαφορά μέχρι το +48 (78-30 στο 31′) και εν ολίγοις πέρασαν το πιο εύκολο απόγευμα στη διοργάνωση. Οι Ρούμπιο (15π., 5ασ.), Γκασόλ (15π.) ήταν οι πρώτοι σκόρερς των Ισπανών, ενώ ο Ζαμόσκι είχε 11 πόντους από την αδιάφορη Πολωνία (είχε αποκλειστεί μαθηματικά από χθες), η οποία είχε… 4/26 σουτ στο πρώτο ημίχρονο και γνώρισε την 4η ήττα της σε ισάριθμα παιχνίδια.

Ο Γιαν Βέσελι (27π., 12/14δ., 10ρ.) ήταν πάλι χάρμα ιδέσθαι, ο Τόμας Σατοράνσκι (20π., 6ρ., 7ασ.) ο κατάλληλος “οδηγός” και η Τσεχία νίκησε εύκολα τη Γεωργία 95-79 και αύριο θα διεκδικήσει την 3η θέση του 3ου ομίλου στον άτυπο “τελικό” με την Κροατία. Αντιθέτως, οι Γεωργιανοί είδαν τις ελπίδες πρόκρισης να εκμηδενίζονται με αυτό το αποτέλεσμα, αφού έμειναν μαθηματικά εκτός συνέχειας. Ο Τσιντσάτζε (20π., 6ασ.), ο Μαρκοϊσβίλι (20π.) και ο Σερμαντίνι (18π., 9ρ.) ήταν οι καλύτεροι παίκτες για τη Γεωργία.

Ανω κάτω έκανε την κορυφή του 3ου ομίλου η Κροατία, η οποία υποχρέωσε την οικοδέσποινα Σλοβενία στην πρώτη ήττα της με 76-74 στην παράταση (Μπογκντάνοβιτς 24π., 7ρ. – Ντράγκιτς Γκ. 23π., 8ρ., 5ασ.). Οι Κροάτες έστειλαν το ματς στην παράταση με 1/2 βολές του Τόμτς 20,5” πριν από τη λήξη και εκεί ανέλαβε δράση ο Ρούντεζ, ο οποίος έβαλε δύο “μεγάλα” τρίποντα. Οι Σλοβένοι είχαν την ευκαιρία να ισοφαρίσουν στο τέλος αλλά δεν δόθηκε φάουλ (που ζήτησαν) πάνω στον Ντράγκιτς και οι οικοδεσπότες ίσως αναγκαστούν να κουβαλήσουν μία ήττα στην επόμενη φάση, εφόσον όμως προκριθεί η Κροατία. Αυτό θα κριθεί στον αυριανό αγώνα ζωής ή θανάτου με την Τσεχία…

Β’ ΟΜΙΛΟΣ: Προκρίθηκαν οι Σέρβοι, εκτός συνέχειας οι Μαυροβούνιοι

Μερικές φορές η αποβολή του προπονητή από το γήπεδο είναι ό,τι… καλύτερο μπορεί να συμβεί σε μία ομάδα! Ετσι έγινε και στην περίπτωση της Βοσνίας, που είδε τον Ατσο Πέτροβιτς να αποβάλλεται με δεύτερη τεχνική ποινή 51” πριν από τη λήξη της τρίτης περιόδου (χειροκρότησε ειρωνικά τον διαιτητή που υπέδειξε παράβαση τριών δευτερολέπτων την ώρα που η ομάδα του πετύχαινε λέι-απ), ωστόσο συσπειρώθηκε και σημείωσε τη δεύτερη σερί νίκη της επί της FYROM με 62-54.

Ο Τελέτοβιτς (22π., 7ρ.) και ο Τζέντοβιτς (20π., 7ρ. 6ασ.) ήταν πάλι οι κορυφαίοι της Βοσνίας, η οποία τελείωσε το ματς με επιμέρους 21-10 μετά την αποβολή του Πέτροβιτςκαι μπαίνει πλέον δυναμικά στο “παιχνίδι” της πρόκρισης στον πιο μπερδεμένο και δυνατό όμιλο του τουρνουά. Στον αντίποδα, η FYROM μπορεί να προκριθεί μόνο με νίκη με διψήφια διαφορά πόντων επί της Λετονίας και συνδυασμό αποτελεσμάτων.

Στην επόμενη φάση του Ευρωμπάσκετ βρίσκεται από σήμερα η Σερβία, η οποία νίκησε τη Λετονία 80-71 και εξασφάλισε μία θέση στην πρώτη τριάδα του 2ου ομίλου. Ο Νέναντ Κρστιτς έκανε την καλύτερη του εμφάνιση στο τουρνουά, βάζοντας 13 από τους 25 πόντους του στην πρώτη περίοδο και βοηθώντας τη Σερβία να προηγηθεί 28-11 στο 9′. Με ηγέτη τον Γιανιτσένοκς (18π.), η Λετονία ροκάνισε τη διαφορά και πλησίασε μέχρι τον ένα πόντο διαφορά, ωστόσο δεν κατάφερε ποτέ να προσπεράσει στο σκορ.

Στην παράταση κρίθηκε ο βραδινός αγώνας μεταξύ της Λιθουανίας και του Μαυροβουνίου, με τη “λιέτουβα” να παίρνει τη νίκη με 77-70. Ο Ταϊρίς Ράις έστειλε το παιχνίδι στην παράταση με τρίποντο 10,7” πριν από τη λήξη, ο Σεϊμπούτις ήταν άστοχος στην τελευταία επίθεση, στο έξτρα πεντάλεπτο όμως οι Λιθουανοί έδειξαν την εμπειρία τους. Κορυφαίος της Λιθουανίας ήταν ο Κσιστόφ Λαβρίνοβιτς (24π., 9/11δ.), ενώ ο Ράις (19π.) ήταν πάλι ο πρώτος σκόρερ του Μαυροβουνίου, το οποίο αποκλείστηκε μαθηματικά από τη συνέχεια.

Α’ ΟΜΙΛΟΣ: Ελπίζουν οι Βρετανοί, νοκ άουτ οι Γερμανοί, πρώτοι οι Γάλλοι

Η Μεγάλη Βρετανία πήγε στη Σλοβενία σαν η πιο αδύναμη ομάδα της διοργάνωσης, πλέον όμως έχει καλές πιθανότητες πρόκρισης στην επόμενη φάση! Οι Βρετανοί έβαλαν 12 τρίποντα και επικράτησαν των Γερμανών με 81-74, αποκτώντας πλέον σοβαρές ελπίδες πρόκρισης στην επόμενη φάση. Οι Λόρενς (23π., 7/10σ.), Χέσον (21π., 11ρ.), Κλαρκ (17π., 7ρ.) ήταν οι καλύτεροι από τη Βρετανία. Από τη “νατσιονάλμανσαφτ”, που νίκησε τη Γαλλία και… κατάφερε να αποκλειστεί ήδη μαθηματικά, ξεχώρισε ο Πλάις (20π., 8/11δ., 14ρ.).

Την πρώτη θέση στον 1ο όμιλο κατέκτησε η Γαλλία, η οποία νίκησε την σκληροτράχηλη Ουκρανία 77-71 και μπορεί να… ευχαριστεί γι’ αυτό τον Τόνι Πάρκερ. Ο σούπερ σταρ των Σαν Αντόνιο Σπερς πέτυχε 15 από τους 28 πόντους του στα τελευταία 5,5 λεπτά και οι Γάλλοι μετέτρεψαν το 58-57 σε 75-63, “καθαρίζοντας” έτσι το ματς και μαζί την πρωτιά στον όμιλο. Οι “τρικολόρ” μάζεψαν 14 ριμπάουντ παραπάνω ωστόσο δυσκολεύτηκαν απέναντι στην Ουκρανία, που είχε κορυφαίο τον Τζέτερ (20π.) και έδειξε ότι μόνο τυχαία δεν ήταν τα προηγούμενα αποτελέσματα.

Το Ισραήλ είναι ακόμα ζωντανό… Επειτα από τρεις διαδοχικές ήττες, η ομάδα του Αρίκ Σίβεκ ήταν εξαιρετική στην επίθεση, είχε 10/16 τρίποντα, 23 ασίστ και μόνο 9 λάθη, κυριαρχώντας απέναντι επί του Βελγίου με 87-69. Ο Νισίμ (23π., 9/11σ., 5ασ.) ήταν εξαιρετικός για τους Ισραηλινούς, οι οποίοι χρειάζονται πλέον νίκη επί της αδιάφορης Γερμανίας (έχει ήδη αποκλειστεί) και ήττες του Βελγίου (από τη Γαλλία) και της Μ. Βρετανίας (από την Ουκρανία) για να περάσουν ως 3οι. Το Βέλγιο, από την άλλη, θα προκριθεί σίγουρα σε περίπτωση νίκης επί της Γαλλίας, ενώ μπορεί να περάσει ακόμα κι αν ηττηθεί, αρκεί να χάσουν επίσης το Ισραήλ και η Μ. Βρετανία.