Εύκολη η κλήρωση της εθνικής μας στο Eurobasket 2011

Τα… θηρία μπορούν να παλέψουν μεταξύ τους, αφήνοντας χώρο στην Ελλάδα για να κάνει όνειρα στο προσεχές Eurobasket της Λιθουανίας που θα διεξαχθεί από τις 31 Αυγούστου, έως τις 18 Σεπτέμβρη. Η ελληνική ομάδα τέθηκε επικεφαλής του Γ’ ομίλου (που θα παίξει τα πρώτα παιχνίδια στην πόλη Alytus) και θα έχει μαζί της, τις Κροατία, Μαυροβούνιο, FYROM, Βοσνία-Ερζεγοβίνη και την ομάδα που θα τερματίσει πρώτη στα προκριματικά που θα προηγηθούν της έναρξης της διοργάνωσης. Δηλαδή μία εκ των Φινλανδία, Ουγγαρία και Πορτογαλία

Οι τρεις πρώτες ομάδες του ομίλου θ’ αντιμετωπίσουν τις αντίστοιχες τρεις πρώτες του Δ’ ομίλου, στον οποίο κληρώθηκαν οι Σλοβενία, Ρωσία, Βέλγιο, Γεωργία και Ουκρανία.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει ο Α’ όμιλος, όπου κληρώθηκαν η Ισπανία, η Τουρκία, η διοργανώτρια Λιθουανία, η Μ. Βρετανία, η Πολωνία κι η δεύτερη ομάδα που θα προκριθεί απ’ τους προκριματικούς.
Αλλά και στον Β’ όμιλο αναμένεται να υπάρξουν δυνατές αναμετρήσεις, καθώς σε αυτόν κληρώθηκαν οι Σερβία, Γαλλία, Γερμανία, Ισραήλ, Ιταλία και Λετονία.

Η κλήρωση.

Το λόγο πήρε ο Ναρ Ζανολίν (γενικός γραμματέας της FIBA Europe), αναφέροντας για μία ακόμη φορά πως έχει αξιολογηθεί η δυναμικότητα των ομάδων.

1ος  Όμιλος: Ισπανία, Τουρκία, Λιθουανία, Μ. Βρετανία, Πολωνία, Β’ Προκριματικών

2ος  Όμιλος: Σερβία, Γαλλία, Γερμανία, Ισραήλ, Ιταλία, Λετονία

3ος  Όμιλος: ΕΛΛΑΔΑ, Κροατία, Μαυροβούνιο, FYROM, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Α’ Προκριματικών

4ος  Όμιλος: Σλοβενία, Ρωσία, Βέλγιο, Γεωργία, Βουλγαρία, Ουκρανία

Νωρίτερα επί σκηνής ανέβηκε ο πρωθυπουργός της πρωθυπουργούς της Λιθουανίας, Άντριους Κουμπίλιους, ενώ στη συνέχεια τη σκυτάλη πήραν μουσικοχορευτικά show… Μετά από σχεδόν 45 λεπτά μουσικοχορευτικών, με τα οποία οι διοργανωτές παρουσίασαν την κάθε χώρα που συμμετέχει στη διοργάνωση, στη σκηνή ανέβηκε ο πρόεδρος της FIBA Europe Όλαφουν Ράνσον, προαναγγέλλοντας – επιτέλους – ότι θα ξεκινήσει η κλήρωση.

Και το όνομα αυτής, Amberis. Έτσι ονομάζεται η μασκότ της διοργάνωσης, την οποία παρουσίασαν οι Λιθουανοί στη διάρκεια της εκδήλωσης…Η αντίδραση των διεθνών για την κλήρωση

Ο Βασίλης Σπανούλης, ο Νίκος Ζήσης και ο Κώστας Καϊμακόγλου αναφέρθηκαν στην κλήρωση, έχοντας ως κοινή συνισταμένη το δεδομένο ότι η σημερινή διαδικασία που πραγματοποιήθηκε στο Βίλνιους, είναι μόνο η αρχή.

«Η κλήρωση πάντα μιλώντας θεωρητικά θα μπορούσε να χαρακτηριστεί καλή», τόνισε ο Βασίλης Σπανούλης για να προσθέσει: «Το αν στην πράξη είναι εύκολη ή δύσκολη, θα φανεί μόνο στο γήπεδο. Πρέπει να κάνουμε μια μεγάλη προσπάθεια το καλοκαίρι για να πάρουμε μετάλλιο και να φέρουμε την Ελλάδα και πάλι στο βάθρο. Χρειάζεται δουλειά, ώρες στο γήπεδο και προσπάθεια από όλους σε κάθε επίπεδο. Πολύ σημαντικό είναι να δούμε και το πώς θα παρουσιαστούν οι ομάδες. Εμείς, αλλά και οι αντίπαλοί μας. Να δούμε τις συνθέσεις. Αν και πιστεύω ότι πολλά θα εξαρτηθούν από το πώς θα παρουσιαστούμε εμείς. Θέλουμε να είμαστε υγιείς, για να μπορέσουμε να επιστρέψουμε με ένα μετάλλιο, με την Εθνική Ελλάδας να παραμένει στις κορυφαίες της Ευρώπης».
Ο Νίκος Ζήσης αναφέρθηκε στην κλήρωση, από τη Σιένα όπου βρίσκεται αγωνιζόμενος στην Μοντεπάσκι. «Η κλήρωση είναι αρκετά βατή. Πάντα λέμε όμως πως αν θες να φτάσεις ψηλά, θα πρέπει να παίξεις με όλους… Μετά την κακή πορεία που είχαμε στην Τουρκία και στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα θέλουμε να επιστρέψουμε στις επιτυχίες. Η κλήρωση δεν έχει σημασία, είναι μόνο το πρώτο βήμα, καθώς αν θες να φτάσεις ψηλά, πρέπει να νικήσεις μεγάλες ομάδες. Αυτό που αρχικά θέλουμε είναι να είμαστε εμείς καλά και να ξεκινήσουμε μια νέα προσπάθεια με μεγάλη διάθεση και όρεξη για επιτυχίες. Σε πρώτη φάση η κλήρωση φαίνεται ευνοϊκή, αλλά υπάρχει το άγνωστο σε ότι αφορά το πώς θα είμαστε εμείς, αλλά και οι αντίπαλοί μας. Δεν ξέρουμε πώς θα έχει διαμορφωθεί η κατάσταση σε αυτό το επίπεδο. Ο όμιλος σίγουρα δεν προκαλεί… τρόμο, αλλά εμείς έχουμε ένα στο μυαλό μας: Ότι πρέπει να σεβόμαστε πάντα, κάθε αντίπαλο!»
«Ο όμιλος έχει άρωμα Βαλκανίων, αλλά είναι μόνο το πρώτο βήμα», σχολιάζει ο Κώστας Καϊμακόγλου, ο οποίος εστίασε με την πρώτη ματιά στο γεγονός ότι οι πέντε από τις έξι ομάδες του ομίλου είναι από τη βαλκανική χερσόνησο. «Είναι ένα μόνο στοιχείο… Δεν ξεχνάμε επίσης ότι είναι μόνο η αρχή στην πορεία μας στο Ευρωμπάσκετ. Όπως και ότι που είναι πολύ σημαντικό, κανείς δεν μπορεί να μιλήσει ακόμη για την πραγματική δυναμικότητα των ομάδων, αφού είναι πολύ νωρίς και υπάρχουν ερωτηματικά για το ποιοι θα αγωνιστούν στη διοργάνωση. Υπάρχουν ερωτηματικά, αλλά αυτό που ξέρουμε σίγουρα είναι ότι έχουμε τις δυνάμεις να προχωρήσουμε, μπορούμε και πάλι να παρουσιάσουμε ένα δυνατό σύνολο, σεβόμενοι πάντα τους αντιπάλους μας. Θα πρέπει να κοιτάξουμε τον κάθε αντίπαλο ξεχωριστά από την πρώτη αγωνιστική και να διεκδικήσουμε σε πρώτη φάση την κορυφή του ομίλου… Θα είναι ένα καλό πρώτο βήμα».

Γ. Βασιλακόπουλος: «Δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα»

Ο πρόεδρος της ΕΟΚ, Γιώργος Βασιλακόπουλος, σχολίασε την κλήρωση της Εθνικής ομάδας Ανδρών στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Λιθουανίας. «Δεν υπάρχουν εύκολες ή δύσκολες κληρώσεις. Αν είμαστε πλήρεις και σε καλή φυσική αγωνιστική κατάσταση δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα. Είναι μία σημαντική διοργάνωση, γιατί μέσω αυτής κρίνεται και η συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου το 2012», δήλωσε.

Παράλληλα ανέφερε κάποιες ενστάσεις για τη διαδικασία της κλήρωσης: «Δεν μας είχαν ενημερώσει ότι θα υπήρχε περιορισμός να συνυπάρξουν κάποιες ομάδες στον ίδιο όμιλο. Με αυτόν τον τρόπο θίγεται η αξιοπιστία της διαδικασίας», τόνισε.

Ο γενικός γραμματέας της ΕΟΚ, Παναγιώτης Τσαγκρώνης, που ήταν παρών στη διαδικασία, επισήμανε: «Φαίνεται μία καλή κλήρωση στην αρχή, αλλά κρύβει πολλές δυσκολίες στο μέλλον. Ελπίζω η ομάδα μας να είναι έτοιμη και σε καλή κατάσταση για να αντεπεξέλθει στις δυσκολίες».

Αναλυτικά τα έξι γκρουπ δυναμικότητας
1ο Γκρουπ
: Ισπανία, Σερβία, Ελλάδα, Σλοβενία.

2ο Γκρουπ: Γαλλία, Κροατία, Ρωσία, Τουρκία.

3ο Γκρουπ: Λιθουανία, Γερμανία, Μαυροβούνιο, Βέλγιο.

4ο Γκρουπ: Μεγάλη Βρετανία, ΠΓΔΜ, Ισραήλ, Γεωργία.

5ο Γκρουπ: Ιταλία, Βουλγαρία, Πολωνία, Βοσνία/Ερζεγοβίνη.

6ο Γκρουπ: Ουκρανία, Λετονία και οι δύο ομάδες που θα προκύψουν από τον προκριματικό γύρο που θα διεξαχθεί τον προσεχή Αύγουστο με τις Φινλανδία, Ουγγαρία και Πορτογαλία.

Το σύστημα διεξαγωγής
Στο Ευρωμπάσκετ της Λιθουανίας θα λάβουν μέρος 24 ομάδες. Στην πρώτη φάση θα δημιουργηθούν τέσσερις όμιλοι των έξι ομάδων και την πρόκριση θα παίρνουν οι τρεις πρώτοι κάθε γκρουπ.

Στη δεύτερη φάση οι ομάδες θα χωριστούν σε δύο γκρουπ που θα αποτελούνται από έξι αντιπροσωπευτικά συγκροτήματα. Οι τέσσερις πρώτοι κάθε ομίλου θα προκριθούν στα προημιτελικά όπου θα υπάρχουν νοκ άουτ αγώνες.

Με νοκ άουτ αγώνες θα συνεχιστεί τόσο η ημιτελική όσο και η τελική φάση, για να αναδεχθεί ο νικητής του Eurobasket.