Tακιανός: «Ο στόχος θα κριθεί στην έδρα»

takianosΟ δεύτερος γύρος για τη Δόξα Λευκάδας θα ξεκινήσει το ερχόμενο Σάββατο με την ομάδα του Φώτη Τακιανού να φιλοξενεί τον Ηρακλή. Ο κόουτς της Δόξας μίλησε lefkadasportnews.gr για την πορεία της ομάδας μέχρι σήμερα, για το τι θα χρειαστούν από εδώ και πέρα οι λευκαδίτες, αλλά και τους παράγοντες που θα κρίνουν την άνοδο.

– Σήμερα ο δεύτερος γύρος, η ομάδα είναι μέσα στη πεντάδα, πως βλέπετε το μέλλον;

«Νομίζω ότι μόνο ευχαριστημένοι πρέπει να είμαστε από τη βαθμολογική θέση του πρώτου γύρου έτσι όπως έχει κλείσει. Το δεύτερο συμπέρασμα που βγάζω είναι ότι πρόκειται για ένα πρωτάθλημα πολύ δύσκολο στο οποίο κάθε Σάββατο συμβαίνουν εκπλήξεις και υπάρχουν ομάδες οι οποίες έχουν ανεβοκατεβάσματα στην απόδοσή τους. Εμάς μας χαροποιεί ότι σε γενικές γραμμές έχουμε μια σταθερότητα στην απόδοσή μας. Μπορέσαμε και κρατήσαμε το αήττητο της έδρας, τουλάχιστον από τότε που ήρθα εγώ.
Κουβαλάει η ομάδα την ήττα της Κύμης, αλλά το να κερδίσουμε τον Εθνικό και τον Προμηθέα μέσα στην έδρα μας, δύο από τους διεκδικητές ανόδου, και εξασφαλίζοντας το αήττητο στην έδρα μας συν το ότι είμαστε νομίζω στις λίγες ομάδες οι οποίες είναι τόσο ανταγωνιστικές στα εκτός έδρας παιχνίδια. Μπορεί να μας στεναχωρεί πως δύο παιχνίδια χάθηκαν με μεγάλο ποσοστό ατυχίας θα έλεγα, το παιχνίδι με τον Δούκα και το παιχνίδι με το Ψυχικό, αλλά σε αυτό το πρωτάθλημα που συμμετέχουμε και σε αυτό το άθλημα που κάνουμε, αυτά υπάρχουν και θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με αυτό, να μας δυναμώνουν οι ατυχίες ή οι αποτυχίες και σίγουρα να μπορούμε να περπατάμε πάνω στη χρυσή τομή που λέει ότι ούτε στις νίκες πρέπει να υπερβάλουμε ούτε στις ήττες να σκύβουμε το κεφάλι. Πρέπει διαρκώς να είμαστε σε εγρήγορση και να προσπαθούμε κάθε Σάββατο να είμαστε όσο το δυνατόν πιο έτοιμοι για να αντιμετωπίσουμε την επόμενη πρόκληση.

-Τι χρειάζεται από δω και πέρα η ομάδα;

«Από δω και πέρα αυτό που χρειαζόμαστε είναι να αυξήσουμε το βαθμό της συγκέντρωσης σίγουρα, να χρησιμοποιήσουμε την εμπειρία των προηγούμενων παιχνιδιών, δηλαδή κι από τις νίκες κι από τις ήττες να πάρουμε το μάθημα, το πώς κερδίσαμε και το πώς χάσαμε. Βασικά, θα έλεγα να είμαστε υγιείς ώστε να μην έχουμε απώλειες, να μπορούμε να εμφανιζόμαστε στα ματς του δεύτερου γύρου κάθε Σάββατο με υψηλότερο βαθμό ετοιμότητας στο μυαλό και στο σώμα. Αυτός είναι ο στόχος μας και θα προσπαθήσουμε να κάνουμε στο δεύτερο γύρο.

-Μιλώντας πριν για ατυχίες, τουλάχιστον στα εκτός έδρας παιχνίδια. Για να μπείτε πεντάδα θεωρείτε ότι η τύχη είναι ένας παράγοντας που θα παίξει ρόλο στο υπόλοιπο του πρωταθλήματος; Ή ο καθένας καθορίζει τη τύχη του;

«Το να πετύχεις το στόχο σου είναι ένας παράγοντας τον οποίο τον διαπερνούν πολλές συνισταμένες. Ο παράγοντας τύχη, όπως και στη ζωή μας έτσι και στον αθλητισμό, είναι μια συνισταμένη. Τώρα σε τι ποσοστό παίζει ρόλο και η τύχη είναι κάτι που το αναγνωρίζεις όταν έρχεται. Δεν μπορείς δηλαδή το τυχαίο να το προκαθορίσεις. Από την άλλη έχουμε δει ότι οι ομάδες που έχουν μια επιτυχημένη πορεία, έχουν μέσα και τη συνισταμένη της τύχης σε κάποιο επίπεδο, γιατί δεν γίνεται αλλιώς έτσι είναι ο αθλητισμός. Δηλαδή δεν φτάνει ούτε μόνο η ικανότητα, ούτε μόνο η προετοιμασία. Κι η ατυχία μπορεί να είναι ένα χαμένο καλάθι μία χαμένη βολή, μπορεί να είναι ένας τραυματισμός, μπορεί να είναι μια συγκεκριμένη περίοδος.
Εμείς κι εγώ προσωπικά τον παράγοντα τύχη το βάζω στην άκρη, είμαι πιο ρεαλιστής και νομίζω ότι θα αυξήσουμε τις πιθανότητες περισσότερων νικών και καλύτερων εμφανίσεων μέσα από τη σκληρή δουλειά, μέσα από την αύξηση του δείκτη συγκέντρωσης και μέσα από τη διαδικασία η ομάδα να συσπειρωθεί περισσότερο και να αντιμετωπίζει όλες τις καταστάσεις πιο ομαδικά. Αυτό το λέω με τη λογική ότι η ομάδα ότι και να λέμε είναι μία καινούρια ομάδα η οποία χτίστηκε τους τελευταίους 4-5 μήνες και το επίπεδο της ετοιμότητας δεν είναι στο επιθυμητό, σ’ αυτό που έχω στο μυαλό μου. Αυτό νομίζω, κι ίσως με το πέρας του χρόνου όλο αυτό μας κάνει να έρθουμε πιο κοντά ως ομάδα να έρθουμε όλοι πιο κοντά προς την ομάδα, να εξιδανικεύσουμε τον όρο ομάδα τη ΔΟΞΑ Λευκάδος. Και αυτό νομίζω ότι θα μας δώσει περισσότερη δύναμη και υψηλότερο βαθμό βελτίωσης. Η τύχη αν έρθει ήρθε αν δεν έρθει δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι».

-Με τα σημερινά αποτελέσματα υπάρχουν πολλές ομάδες οι οποίες εμπλέκονται για την Πέμπτη θέση. Ποιος πιστεύετε πως θα είναι ο παράγοντας που θα μετρήσει στο τέλος;

«Από ότι έχει δείξει το πολύ υψηλού επιπέδου ανταγωνιστικό πρωτάθλημα στο οποίο συμμετέχουμε είναι ποιες ομάδες θα μπορέσουν να κρατήσουν την έδρα τους, παίζει πολύ σημαντικό ρόλο. Εμάς το πρόγραμμά μας με τις ομάδες που βρίσκονται από πίσω και είναι διεκδικήτριες μιας θέσης για τα play off, τις έχουμε εντός έδρας, άρα για μας το να κρατήσουμε την έδρα μας αυτόματα σημαίνει ότι παίρνουμε πλεονέκτημα από τις ομάδες με τις οποίες έχουμε τον ίδιο στόχο. Όπως επίσης, η κάθε εκτός έδρας νίκη που κάνεις είναι χρυσάφι και επενδύεις πάνω στο στόχο σου σε οποιαδήποτε βαθμολογική θέση κι αν βρίσκεσαι. Αν μιλάμε για τη δική μας ομάδα είναι να κρατήσουμε την έδρα μας, να κάνουμε τις νίκες με τις ομάδες που είμαστε στον ίδιο στόχο κι από εκεί και πέρα στα εκτός έδρας παιχνίδια να μπορέσουμε να μαζέψουμε όσο το δυνατόν περισσότερες νίκες μπορούμε, το οποίο βέβαια είναι πολύ δύσκολο αλλά είναι εφικτό, βάση του προγράμματος που έχουμε. Εκεί θα κριθεί νομίζω ο στόχος, στην έδρα και στο αν μπορείς να συμπληρώσεις μια εκτός έδρας νίκη».