«Έφυγε» ο Γιώργος Κολοκυθάς

Το ελληνικό μπάσκετ είναι απ’ το πρωί του Σαββάτου 2/3 ακόμη πιο φτωχό, καθώς ένας άοκνος εργάτης του, ο Γιώργος Κολοκυθάς «έφυγε» απ’ τη ζωή στα 68 του χρόνια, έπειτα από ανακοπή. Ο Κολοκυθάς ήταν ένας απ’ τους μεγαλύτερους αθλητές που έχει αναδείξει το ελληνικό μπάσκετ, με καριέρα σε Σπόρτιγκ, Παναθηναϊκό αλλά και την εθνική ομάδα, ενώ διετέλεσε προπονητής στην εθνική ανδρών και την εφήβων, ενώ τα τελευταία χρόνια είχε ενεργό ρόλο στα διοικητικά της ΕΟΚ, όντας ο συνδετικός κρίκος της εθνικής ανδρών με την ομοσπονδία, αλλά και το δεξί χέρι του προέδρου της ΕΟΚ Γιώργου Βασιλακόπουλου.

Ο Κολοκυθάς γεννήθηκε στις 2 Νοεμβρίου 1945. Αγωνίστηκε στον Σπόρτιγκ ως το 1966, οπότε και πήρε μεταγραφή στον Παναθηναϊκό, στον οποίο αγωνίστηκε ως το 1973 κατακτώντας τέσσερα πρωταθλήματα (1967, 1969, 1971, 1972). Το 1969 αγωνίστηκε στα ημιτελικά του τότε Κυπέλλου Κυπελλούχων, σημειώνοντας από 36 πόντους στον διπλό προημιτελικό απέναντι στην Μπενφίκα. Το 1972 έφτασε στα ημιτελικά του Κυπέλλου Πρωταθλητριών. Το ατομικό του ρεκόρ σε έναν αγώνα είναι 51 πόντοι και σημειώθηκε την πρώτη του χρονιά ως παίκτης του Παναθηναϊκού (1966-67). Ήταν πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος Ελλάδας το 1964, το 1966 και το 1967.

Ο Κολοκυθάς ήταν «στρατιώτης» για την Εθνική Ομάδα. Σε 90 αγώνες σημείωσε 1807 πόντους, ενώ οι αντίστοιχοι αριθμοί σε ότι αφορά τα Ευρωμπάσκετ είναι 25 και 492: 19,7 πόντοι μέσο όρο. Ο Κολοκυθάς είναι ο πρώτος Έλληνας παίκτης που αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ σε Ευρωμπάσκετ. Και όχι σε ένα, αλλά σε δύο: Το πρώτο ήταν το 1967 στο Ελσίνκι όπου είχε 22,9 πόντους μέσο όρο και το δεύτερο στην Καζέρτα με 22,7 πόντους μέσο όρο. Φρόντισε μάλιστα το αποχαιρετιστήριο παιχνίδι του με την Εθνική Ομάδα να είναι από τα καλύτερά του με τη γαλανόλευκη: Στις 4 Μαϊου 1971 σημείωσε 35 πόντους απέναντι στην Εθνική Σκωτίας.

Με ανακοίνωσή της η ΕΟΚ εκφράζει «… τα βαθιά και ειλικρινή συλλυπητήρια στην οικογένεια του Γιώργου Κολοκυθά»….

Σχετικές ειδήσεις
Συλλυπητήρια απ’ τον Παναθηναϊκό
Συγκλονισμένο το ελληνικό μπάσκετ απ’ τον χαμό του Κολοκυθά…
Τρινκιέρι: «Να πετύχουμε τους στόχους μας και για τον Κολοκυθά»
«Δυσαναπλήρωτο το κενό που αφήνεις Γιώργο…»
Την Τρίτη το «αντίο» στον Κολοκυθά
Π. Γιαννάκης: «Πιο φτωχή η οικογένεια του μπάσκετ»…
“Γίγαντα Γιώργο να έχεις ένα καλό ταξίδι”
Γ. Ιωαννίδης: «Το όνομα Κολοκυθάς θ’ αποτελεί πυξίδα για όλους μας»…
ΣΠΑΚΕ: «Έφυγε» ο Γιώργος Κολοκυθάς