“Καμπάνες” στους αδικαιολογήτως απόντες από την προπόνηση της εθνικής ομάδας

“Καμπάνες” θ’ ακούσουν οι τρεις αδικαιολογήτως απόντες από την κυριακάτικη προπόνηση της εθνικής ομάδας των ανδρών, εάν δεν αλλάξει κάτι στα επόμενα 24ωρα και δεν πείσουν με τις εξηγήσεις που θα κληθούν να δώσουν, τόσο οι ίδιοι, όσο και η ΑΕΚ. Η ΕΟΚ προανήγγειλε ότι “… το θέμα τους θα παραπεμφθεί άμεσα στα αρμόδια όργανα για να εφαρμοστούν όσα προβλέπονται από τον εν ισχύ Αθλητικό Νόμο και τον εσωτερικό κανονισμό της Ομοσπονδίας”. Και μπορεί από τον εσωτερικό κανονισμό της ομοσπονδίας η “καμπάνα” που θ’ ακουστεί να είναι χαμηλής έντασης (έως 2 αγωνιστικές, όσα και τα ματς που θα δώσει το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα στη Λετονία), ωστόσο από το νέο αθλητικό νόμο η “καμπάνα” είναι πολύ ηχηρή.

Κι αυτό διότι ο αθλητικός νόμο προβλέπει σε άρθρο του για άρνηση συμμετοχής στις εθνικές ομάδες, ποινή που μπορεί να φτάσει ακόμη και μέχρι 12 μήνες!!! “Η συμμετοχή στις εθνικές ομάδες των οικείων ομοσπονδιών αποτελεί ύψιστη υποχρέωση των αθλητών. Αθλητής που αρνείται να προσφέρει τις υπηρεσίες του στην οικεία εθνική ομάδα για λόγους άλλους εκτός από ιατρικούς τιμωρείται από το αρμόδιο πειθαρχικό όργανο της οικείας αθλητικής ομοσπονδίας σύμφωνα με όσα ορίζονται στον ειδικό κανονισμό της με ποινή αποκλεισμού από τους αγώνες της εθνικής ομάδας για χρονικό διάστημα από ένα (1) έως δέκα (10) έτη και από τους αγώνες πρωταθλήματος και κυπέλλου της οικείας ομοσπονδίας για χρονικό διάστημα από έξι (6) έως δώδεκα (12) μήνες, η οποία δεν αναστέλλεται για κανένα λόγο. Αθλητής που τιμωρείται για παράβαση της διάταξης της παρούσας παραγράφου παύει να δικαιούται τις κάθε είδους παροχές της ομοσπονδίας, όπως επίσης και τις κάθε είδους παροχές που προβλέπονται από τις διατάξεις του παρόντος”, αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά το πειθαρχικό δίκαιο της ΕΟΚ αναφέρει στο άρθρο 94 ότι “1. Επειδή η επιβολή ποινής σε αθλητή είναι πράξη που χαρακτηρίζεται σαν ακραία επιβάλλεται η πρότερη εξάντληση μέτρων σωστής
διαπαιδαγώγησης και διαμόρφωσης του χαρακτήρα των αθλητών, που επιλέγονται στα εθνικά συγκροτήματα, η προβολή αθλητικών προτύπων, η κατανόηση και αναγνώριση του κύρους και της σημασίας της ιδιότητας του διεθνή αθλητή, έτσι ώστε η εκπλήρωση των υποχρεώσεών τους που πηγάζουν από αυτή να είναι ενσυνείδητη και εκούσια.

2. Σε καλαθοσφαιριστή που δεν συμμορφώνεται με τα όσα ορίζονται στο προηγούμενο άρθρο, αρνείται αδικαιολόγητα την συμμετοχή του στην προετοιμασία και τις αγωνιστικές εκδηλώσεις της Εθνικής Ομάδας στην οποία έχει προσκληθεί να συμμετάσχει και δεν έχει απαλλαγεί από την υποχρέωση συμμετοχής του στα εθνικά συγκροτήματα, με απόφαση του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας ή που αποκλεισθεί από αυτές λόγω της σκόπιμης πλημμελούς και της εν γένει αρνητικής συμπεριφοράς του επιβάλλεται αυτοδίκαια και αυτεπάγγελτα, η ποινή αποκλεισμού από τους αγώνες πρωταθλήματος και Κυπέλλου της ομάδας του.. Ο αριθμός των αγώνων αποκλεισμού του είναι ίσος με τους αγώνες που θα συμμετάσχει η Εθνική στα πλαίσια των διεθνών αγωνιστικών εκδηλώσεων της Ευρωπαϊκής και Παγκόσμιας Ομοσπονδίας”.

Παράλληλα ποινή περιμένει και την ΑΕΚ, στην οποία και ανήκουν οι τρεις αθλητές. Όπως αναφέρεται σχετικά στον κανονισμό της ΕΟΚ “Σωματείο που σε αντίθεση με την αναφερόμενη στην προηγούμενη παράγραφο υποχρέωσή του αρνείται για οποιοδήποτε λόγο να επιτρέψει τη συμμετοχή αθλητή του σε υποχρεώσεις εθνικού συγκροτήματος στις οποίες επίσημα έχει προσκληθεί από την Ομοσπονδία υπόκειται στην ποινή της αφαίρεσης δύο (2) βαθμών από το βαθμολογικό πίνακα του πρωταθλήματος στο οποίο συμμετέχει”.