Έδειξε χαρακτήρα, πήρε το αποτέλεσμα η εθνική ανδρών (77-67 τη Λευκορωσία)

Η ήττα στο Νιούκαστλ σήμανε ως καμπανάκι στ’ αφτιά των Ελλήνων διεθνών, οι οποίοι υπό το βλέμμα του Νίκου Γκάλη, φρόντισαν να δείξουν χαρακτήρα και να πάρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Η νίκη με 77-67 επί της Λευκορωσίας δεν ήρθε με ευκολία, καθώς χρειάστηκε οι παίκτες του Σωτήρη Μανωλόπουλου να “ιδρώσουν” αρκετά για να κάμψουν την ψυχωμένη αντίπαλό τους. Υπήρχε ωστόσο η διάθεση από την πλευρά των Ελλήνων παικτών να καλύψουν τις αδυναμίες που υπήρχαν, με βασικότερη όλων την έλλειψη συνοχής, κάτι που αποτυπώθηκε στο παρκέ του “Αλεξανδρείου” με τους φίλους της “επίσημης αγαπημένης” να το αναγνωρίζουν και να φιλοδωρούν μ’ ένα πολύ ζεστό χειροκρότημα και με τις φωνές τους τους Έλληνες διεθνείς.

Η επιστροφή στο “Αλεξάνδρειο” μετά από 34 χρόνια και υπό το βλέμμα του μεγάλου Νίκου Γκάλη είχε θετικό πρόσημο. Η εθνική μας, βέβαια έχασε τις μάχες των ριμπάουντ (39-45) κι αυτό στο ξεκίνημα του ματς έδωσε στη Λευκορωσία τη δυνατότητα να πάρει τα ηνία της αναμέτρησης. Όμως η πίεση που άσκησε η εθνική μας στους αντιπάλους της είχε αποτέλεσμα. Το παιχνίδι ισορρόπησε, οι Κασελάκης και Γόντικας έδωσαν λύσεις κι ο Αγραβάνης έφερε την Ελλάδα σε ρόλο… οδηγού (38-28). Οι Λευκορώσοι, ωστόσο κατάφερναν να ισορροπούν την αναμέτρηση, αλλά η ελληνική ομάδα ήταν εμφανές ότι είχε τον τρόπο να ρυθμίζει το παιχνίδι. Η είσοδος του Καλαϊτζάκη (που “έγραψε” την πρώτη του συμμετοχή με το εθνόσημο της ανδρών) αποδείχθηκε καθοριστική, δίνοντας σημαντικές λύσεις για την εθνική που διατηρούσε ένα προβάδισμα 7-10 πόντων.

Η Ελλάδα αν και είχε λιγότερες ασίστ (12 έναντι 17), ήταν πιο προσεκτική και η πιεστική της άμυνα απέδιδε καρπούς, εξ ου και η διαφορά στον τομέα των λαθών (8 έναντι 17). Στοιχείο που αποδείχθηκε σημαντικό ιδίως στο τέλος της αναμέτρησης, όταν οι Λευκορώσοι έδειξαν ικανοί να μπουν για τα καλά στο παιχνίδι (62-60). Οι πόντοι των Λούντζη και Καλαϊτζάκη, αλλά και η συνεισφορά του Αγραβάνης έδωσαν “αέρα” +10 (76-66 στο 39′) κι οδήγησαν το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα στη νίκη με 77-67).

Πλέον το επόμενο “παράθυρο” για την εθνική μας είναι τον προσεχή Φεβρουάριο με μια διπλή αναμέτρηση με την Τουρκία στις 25/2 εντός και στις 28/2 εκτός.