Έφη Βαννού και Δημήτρης Δανιήλ συμμετείχαν στο FIBA Europe Coaching Certificate

«Εχθρός του καλού, είναι το καλύτερο»… Και μ’ αυτό το γνώμονα δύο προπονητές μπάσκετ της νέας γενιάς, η Έφη Βαννού κι ο Δημήτρης Δανιήλ το καλοκαίρι συμμετείχαν στο πρόγραμμα FIBA Europe Coaching Certificate (FECC), μέσα από το οποίο εμπλούτισαν τις γνώσεις τους στον τομέα της προπονητικής.

Και οι δύο τους – όπως αποκαλύπτει ο Έλληνας προπονητής Γιάννης Τσουμπρής, Ιδρυτής του “Τζάμπολ Αγάπης” – αναζητώντας περισσότερη δομημένη γνώση στη διδασκαλία της καλαθοσφαίρισης, αποφάσισαν αυτό το καλοκαίρι να κάνουν το πρώτο τους εκπαιδευτικό βήμα, με συμμετοχή στο πρόγραμμα FIBA Europe Coaching Certificate (FECC), μέσα από τη δυνατότητα συμμετοχής που τους πρόσφερε η Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης.
Το πρόγραμμα αυτό, έχει καθιερώσει τη θέση του ως ένα από τα πιο διάσημα προγράμματα προπόνησης στον ευρωπαϊκό αθλητισμό, αναπτύσσοντας προπονητές που εργάζονται με νεαρά ταλέντα.

Το FECC προσφέρει στους προπονητές από την Ευρώπη και από όλο τον κόσμο τη μοναδική ευκαιρία να παρακολουθήσουν τη διδασκαλία καταξιωμένων συναδέλφων.
Το περιεχόμενο των εκπαιδευτικών κύκλων επικεντρώνεται στους τομείς που είναι σημαντικοί για τον εντοπισμό και την ανάπτυξη νέων ταλέντων, ενώ προσφέρει την ευκαιρία να αλληλοεπιδράσουν με άλλους προπονητές και να ολοκληρώσουν ένα πρόγραμμα που θα αυξήσει τις γνώσεις τους στο μπάσκετ καθώς και θα τους βοηθήσει στην επαγγελματική σταδιοδρομία.
Τον Αύγουστο λοιπόν, πραγματοποιήθηκε ο πρώτος κύκλος της εκπαίδευσης FIBA Europe Coaching Certificate για την περίοδο 2021 – 2023, για την όγδοη έκδοση του προγράμματος.
Με συμμετοχή από 60 προπονητές – συμπεριλαμβανομένων 23 γυναικών προπονητών – από 40 διαφορετικές ευρωπαϊκές ομοσπονδίες συγκεντρώθηκαν στα Σκόπια της Βόρειας Μακεδονίας για την πρώτη συνεδρία του νέου κύκλου, καθώς συμμετέχουν σε προπονητικές διδασκαλίες εντός και εκτός γηπέδου, καθώς και σε διάφορα πρακτικά αντικείμενα της καλαθοσφαίρισης.

Ο coach Σβέτισλαβ Πέσιτς, μέντορας της FECC, διευθύνει το διδακτικό προσωπικό.
Οι καθηγητές περιλαμβάνουν ειδικούς στην προπόνηση, τη δύναμη και την προετοιμασία, την παιδαγωγική και την ψυχολογία σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων για να συμπληρώσουν το πρόγραμμα.

Παράλληλα με τη διδασκαλία οι προπονητές μπόρεσαν να παρακολουθήσουν το U16 European Challengers από τη Δευτέρα 17 Αυγούστου έως το Σάββατο 21 Αυγούστου 2021.
Παρά τις δυσκολίες της πανδημίας που συνεχίζει να παρουσιάζει υλικοτεχνικές προκλήσεις, το ενδιαφέρον από τις ομοσπονδίες και τους συμμετέχοντες στη FECC δεν ήταν ποτέ μεγαλύτερο, με τους αριθμούς συμμετοχών να αυξάνονται καθώς οι προπονητές φιλοδοξούν να αποκτήσουν το πτυχίο αποφοίτησής τους σε δύο χρόνια.
Ο κύκλος FECC ολοκληρώνεται παραδοσιακά σε ένα Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα FIBA U20 καθώς οι προπονητές που συμμετέχουν προχωρούν στις διαφορετικές ηλικιακές ομάδες των τουρνουά νέων.
Οι συμμετέχοντες στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα δηλώνονται από τις Εθνικές Ομοσπονδίες τους με τη βοήθεια των εθνικών ενώσεων προπονητών και στη συνέχεια εγκρίνονται από τη FIBA Europe. Για να αποφοιτήσουν, όλοι οι συμμετέχοντες πρέπει να παρακολουθήσουν πλήρως τρεις ετήσιες κλινικές και να περάσουν διαφορετικές εξετάσεις σε κάθε στάδιο του προγράμματος. Η τελική εξέταση αποτελείται από τελική εργασία, γραπτή εξέταση, προφορική εξέταση και προπονητική επίδειξη.
Λίγα λόγια για τους Κανονισμούς των εξετάσεων:
Για να λάβει το FIBA Europe Coaching Certificate, κάθε συμμετέχων πρέπει να παρακολουθήσει πλήρως και τις τρεις ετήσιες εκπαιδευτικές συνεδρίες.
Εάν η παρακολούθηση σε μια ετήσια συνάντηση δεν είναι δυνατή, η Επιτροπή Εξετάσεων έχει τη δυνατότητα να χορηγήσει στον συμμετέχοντα την άδεια να συνεχίσει το FECC στο ίδιο στάδιο με την επόμενη ομάδα.
Για να κερδίσουν το FECC, οι συμμετέχοντες πρέπει να περάσουν διαφορετικές εξετάσεις σε κάθε στάδιο του προγράμματος.
Σχετικά με τη διαδικασία της εκπαίδευσης μπορείτε να ανατρέξετε στην ιστοσελίδα:
http://www.fiba.basketball/coaches/europe-coaching-certificate

Ας δούμε τις δηλώσεις των προπονητών μας για την εμπειρία του φετινού εκπαιδευτικού κύκλου:
Βαννού Έφη
“Ήταν μια πολύ όμορφη και ξεχωριστή εμπειρία. Προπονητές και προπονήτριες από όλη την Ευρώπη, ανταλλάξαμε απόψεις και ιδέες, συζητήσαμε για τα αναπτυξιακά προγράμματα που υπάρχουν ανά χώρα. Παρακολουθήσαμε διαλέξεις, εντός και εκτός γηπέδου, από καταξιωμένους προπονητές στο χώρο, με χρόνια εμπειρίας και γνώσεις πάνω στις αναπτυξιακές ηλικίες. Επιστρέφουμε πίσω με πολλές ιδέες και όρεξη να μεταφέρουμε στους αθλητές και στις αθλήτριες μας ότι μάθαμε. Ανυπομονώ ήδη για τον επόμενο κύκλο που θα πραγματοποιηθεί το καλοκαίρι του 2022 στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα εφήβων.”

Δανιήλ Δημήτρης
“Η συναναστροφή και η ανταλλαγή εμπειριών και απόψεων για το παιχνίδι, με προπονητές από όλη την Ευρώπη είναι πάντοτε μια μοναδική εμπειρία. Το πρόγραμμα της Fiba αποτελείται από υψηλού επιπέδου διαλέξεις οι οποίες θα μπορέσουν να δώσουν μια πολύτιμη βοήθεια για τη δημιουργία ανανεωμένων προγραμμάτων για το αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας μας”.

Πηγή: itsports.gr