Αλ. Καρατζάς: “Σίγουρα είμαστε πλέον φαβορί, αλλά έχουμε ακόμη εννέα βήματα να κάνουμε”…

Το μεγάλο ντέρμπι της Α’ ΕΣΚΑ ανάμεσα στις δύο κορυφαίες ομάδες του πρωταθλήματος βρήκε νικήτρια τη ΦΕΑ! Η ομάδα της Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνας ήταν καλύτερη στην μεγαλύτερη διάρκεια της αναμέτρησης της περασμένης Δευτέρας και πήρε μια παλικαρίσια νίκη, που την έφερε μόνη πρώτη στην κορυφή της βαθμολογίας καλύπτοντας παράλληλα την διαφορά της ήττας (77-71) του ματς του πρώτου γύρου.
Οι “ερυθρόλευκοι” μπήκαν δυνατά, τα έδωσαν όλα, όμως παρότι ο αντίπαλος πλησίασε αρκετές φορές στο σκορ έδειξαν πως το ήθελαν περισσότερο. Το μάτι τους …γυάλιζε από την προθέρμανση. Όποιος τους έβλεπε παρατηρούσε καθαρά πως αυτό το παιχνίδι απλά ΔΕΝ ΧΑΝΕΤΑΙ!!!
Και σε αυτό το ματς δεν ήταν όμως μόνοι τους. “Έκτος” παίκτης για τη ΦΕΑ ο κόσμος της. Το κλειστό γυμναστήριο της Νέας Φιλαδέλφειας έζησε μεγάλες πιένες. Όλοι όσοι βρέθηκαν εκεί ώθησαν τους παίκτες του Αλέξη Καρατζά προς την κατάκτηση του ροζ φύλλου αγώνα και τα κατάφεραν στο έπακρον. Τα “όλε-όλε” που ακολούθησαν στο τέλος ήταν το κερασάκι στην τούρτα.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΙΩΑΝΝΗ ΝΟΤΑΡΑ


Καλές όμως οι χαρές και τα πανηγύρια, αλλά υπάρχει και συνέχεια… Μια δύσκολη συνέχεια που κάθε άλλο δεν είναι στρωμένη με ροδοπέταλα. Όλοι πλέον θέλουν να κερδίσουν τον πρώτο. Ο Αλέξης Καρατζάς, όμως, φαίνεται πως ξέρει τον τρόπο να διαχειριστεί αυτή την κατάσταση. Το έχει ζήσει ουκ ολίγες φορές στο παρελθόν στους πάγκους των ομάδων που εργάστηκε. Και στο τέλος δικαιώθηκε. Φέτος; Ο χρόνος θα δείξει…
Ο προπονητής της ΦΕΑ λίγες ημέρες μετά τον θρίαμβο στο ντέρμπι μίλησε στο infobasket.gr και τον δημοσιογράφο Ιωάννη Νοταρά τόσο για το ματς με την Πεύκη, όσο και για το πόσο είναι πλέον εφικτό η ομάδα του να επιστρέψει στις εθνικές κατηγορίες… Ας τον απολαύσουμε λοιπόν!

– Την περασμένη Δευτέρα (4/2) η ΦΕΑ πέτυχε μία πολύ σημαντική νίκη στο ντέρμπι της κορυφής του πρωταθλήματος της Α’ ΕΣΚΑ επί της Πεύκης και συνάμα κάλυψε και τη διαφορά του πρώτου γύρου που είχε ηττηθεί. Θεωρείς πως αυτή η επιτυχία αποτελεί τον προπομπό για την κατάκτηση του τίτλου και παράλληλα την απευθείας άνοδο στη Γ’ εθνική;
«Ήταν μια πολύ σημαντική νίκη, αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι προπομπός ανόδου. Έχουμε ακόμη εννέα βήματα, αλλά σίγουρα είμαστε πλέον φαβορί. Και αυτό γιατί εξαρτόμαστε από τους εαυτούς μας».

– Πως μπορείς να διαχειριστείς τους παίκτες σου, στο μυαλό τους και στο αγωνιστικό κομμάτι, εν όψει της συνέχειας; Αφού τώρα πλέον αρχίζουν τα δύσκολα μιας το να βρεθείς στο ρετιρέ είναι δύσκολο, αλλά να παραμείνεις εκεί είναι ακόμη πιο δύσκολο, μιας και όλοι θέλουν να κερδίσουν τον πρώτο.
«Αυτό είναι κάτι που το ζούμε εδώ και δύο χρόνια. Όχι μόνο φέτος. Και γενικά είναι το πολύ δύσκολο κομμάτι για ένα προπονητή. Να προσπαθεί καθημερινά να …ιντριγκάρει τους παίκτες του σε τέτοιο βαθμό ώστε να τους δίνει νέα κίνητρα. Από αυτής της άποψης δεν είχα πολλά να πω πριν το ματς με τη Πεύκη. Στα αποδυτήρια δεν μίλησα καθόλου πριν τον αγώνα. Είδα ότι υπήρχε δίψα και φλόγα στα μάτια».

– Την περυσινή αγωνιστική περίοδο, μετά από την πολύ σημαντική νίκη (74-66)της ΦΕΑ επί της ΑΕΚ Περιστερίου στις 25 Ιανουαρίου, εντός έδρας, που της είχε δώσει σημαντικό προβάδισμα για την κατάκτηση του πρωταθλήματος του 1ου ομίλου της Β’ ΕΣΚΑ, μου είχες δηλώσει πως «Όποιος μου λέει ότι ανεβήκαμε από τώρα του κλείνω το τηλέφωνο». Αν σε ρωτήσουν κάτι ανάλογο και φέτος, θα πράξεις το ίδιο;
«Δοκίμασε με… Προφανώς και δεν έχει έρθει καμία άνοδος. Πρέπει να μείνουμε συγκεντρωμένοι και να κάνουμε focus στο επόμενο ματς. Αν χαλαρώσεις θα τη πατήσεις 100%».

– Παρατηρούμε τα τελευταία χρόνια πως το πρωτάθλημα της Α’ ΕΣΚΑ είναι πολύ ανεβασμένο. Εκτιμάς πως αξίζει η επένδυση σε αυτό το πρωτάθλημα και τι κατά την προσωπική σου γνώμη χρειάζεται για να πειστούν οι επενδυτές ώστε να συνεχίσουν να το πράττουν;
«Νομίζω πως χρειάζεται ένα στρατηγικός σχεδιασμός με πλάνο και ορίζοντα ετών από την εκάστοτε διοίκηση και τον εκάστοτε επενδυτή. Δεν νομίζω πως κάποιος θα δελεαστεί να βάλει λεφτά για να ανεβάσει μια ομάδα από την Α’ ΕΣΚΑ… Αλλά σίγουρα θα τον δελεάσει μια υγιής ομάδα που έχει επενδύσει ώστε να παράξει παίκτες με πλάνο στις υποδομές της Και να βλέπει χρόνο με το χρόνο να μεγαλώνει το δεντράκι που έχει φυτέψει… Δύσκολα βέβαια αυτό συμβαίνει γιατί συνήθως οι παράγοντες είναι ανυπόμονοι!!!».

– Η αγωνιστική που μας πέρασε θα μπορούσε να χαρακτηριστεί από τους μπασκετικούς ιδιαίτερη για δύο παιχνίδια. Για την Α’ ΕΣΚΑ αυτό ανάμεσα στη ΦΕΑ και την Πεύκη και για την Α’ ΕΣΚΑΝΑ ανάμεσα στον Μίλωνα και στο Παλαιό Φάληρο. Και στις δύο αυτές αναμετρήσεις είδαμε δύο κατάμεστα γήπεδα! Τι μπορεί να σημαίνει αυτό για το ερασιτεχνικό μπάσκετ;
«Ο κόσμος γουστάρει να βλέπει γειτονιές με ιστορία στο μπάσκετ να προοδεύουν.. Αυτές οι δύο που ανέφερες είναι ομάδες με μεγάλη ιστορία και υπόβαθρο και είναι σε φάση ανασύνταξης και επανεκκίνησης . Είναι πολύ ευχάριστο να βλέπεις τα γήπεδα γεμάτα και ανέκαθεν τα τοπικά πρωταθλήματα είχαν πολύ κόσμο από πίσω που τα παρακολουθεί . Θα έλεγα ότι τα τελευταία χρόνια αν και πέρασε μια περίοδο κάμψης το τοπικό μπάσκετ έχει έρθει μια ανάκαμψη καθώς και μεγαλύτερη προβολή υπάρχει Αλλά και παίκτες όπως πχ ο Αντώνης Φώτσης επέλεξαν να κατέβουν σε αυτό το πρωτάθλημα να παίξουν κάνοντας το έτσι πιο ελκυστικό και βάζοντας το κόσμο σε διαδικασία να ασχοληθεί με το τι γίνεται και σε αυτές τις κατηγορίες».