Απλώς ανώτερος και… 2-1

Στο ΟΑΚΑ το… come back που επιχείρησε ο Ολυμπιακός δεν ήταν ολοκληρωτικό, αλλά οι Πειραιώτες είχαν πάρει… φόρα και μ’ αυτή «καθάρισαν» (84-72) τον Παναθηναϊκό στο τρίτο παιχνίδι της σειράς των τελικών της Α1. Το τελικό σκορ δεν αντικατοπτρίζει 100% τη διαφορά των δύο ομάδων στο παρκέ, αλλά η νίκη φέρνει τους «ερυθρόλευκους» στο 2-1 και τον αντίπαλό τους με την… πλάτη στον τοίχο στο κρίσιμο 4ο παιχνίδι, που θα διεξαχθεί στο ΟΑΚΑ την προσεχή Τετάρτη (30/5). Ένα ματς το οποίο μπορεί να κρίνει και τον τίτλο, ειδικά εάν οι Πειραιώτες δείξουν την ίδια προσήλωση στο παιχνίδι τους και κυρίως βγάλουν εκ νέου εκτός ρυθμού τους παίκτες του Παναθηναϊκού.

Κάτι που το έχουν κάνει σχεδόν σε όλα τα έως τώρα ματς στη σειρά των play off, με αποκορύφωμα βέβαια το τρίτο παιχνίδι της σειράς το απόγευμα της Κυριακής. Εκεί όπου ο Ολυμπιακός έκανε… πάρτι σε άμυνα κι επίθεση, δεν άφησε στον αντίπαλό του κανένα περιθώριο αντίδρασης κι έδειξε πόσο πολύ θέλει να καθίσει (και) στον… θρόνο του πρωταθλητή Ελλάδας! Παίζοντας πολύ έξυπνα, εκμεταλλεύτηκε το μεγάλο ατού του φέτος, τα ριμπάουντ (μάζεψε 19 επιθετικά!!!), καθώς και την πολύ καλή επιθετική του άμυνα, αναγκάζοντας τους «πράσινους» να κάνουν το ένα λάθος μετά το άλλο (ολοκλήρωσαν το ματς μς 21 συνολικά!). Απόρροια όλων αυτών ήταν το +13 (24-11) λίγο πριν ολοκληρωθεί το πρώτο 10λεπτο της αναμέτρησης, δείχνοντας ξεκάθαρα τις προθέσεις του. Ο Παναθηναϊκός έψαχνε να βρει τα πατήματά του, σ’ αυτό το διάστημα, αλλά ήταν φανερό ότι το μυαλό των παικτών του δεν ήταν στο… παρκέ!

 

Κι αυτό ήταν οφθαλμοφανές, αρκεί κάποιος να ‘ριχνε μία ματιά στα λάθη στα οποία είχαν υποπέσει οι παίκτες του Ομπράντοβιτς. Τα 8 λάθη σε σχεδόν 13 λεπτά, έναντι κανενός του Ολυμπιακού ήταν ενδεικτικό και μαζί του το 42-24 που έγραφε το ταμπλό του ΣΕΦ στα μισά της δεύτερης περιόδου΄. Ο Διαμαντίδης πάλευε ν’ αλλάξει την τραγική εικόνα της ομάδας του, αλλά ήταν απελπιστικά μόνος κι όπως είναι φυσικό… ένας κούκος δεν φέρνει την άνοιξη. Ο Ολυμπιακός δεν έψαχνε να βρει τον ηγέτη που θα τον οδηγούσε στη νίκη, διότι όλοι οι παίκτες του είχαν την ψυχολογία που χρειαζόταν ένα τόσο σημαντικό παιχνίδι. Κι όσο έβλεπαν την ψαλίδα της διαφοράς ν’ ανοίγει (53-35 στο ημίχρονο), τόσο η ψυχολογία τους ανέβαινε κατακόρυφα.

Οι «πράσινοι» προσπάθησαν στο ξεκίνημα της 3ης περιόδου ν’ αλλάξουν την εικόνα του ματς. Με την τριπλέτα των Διαμαντίδη, Μπατίστ και Περπέρογλου να δίνει το σύνθημα, ο Παναθηναϊκός έδειξε ότι μπορούσε να «ροκανίσει» τη διαφορά. Και το πέτυχε, μειώνοντας σε 57-49 στο 27’. Όμως «πλήρωσε» και πάλι τα λάθη του. Λάθη επιπόλαια πολλές φορές, τα οποία όπως ήταν φυσικό ο Ολυμπιακός δεν τα άφησε να πάνε… χαμένα, «τιμωρώντας» τους αντιπάλους του. Με τρία συνεχόμενα τρίποντα και μία εύστοχη βολή του Χάινς, το σκορ άνοιξε και πάλι (69-51 στο 30’) και κάπου εκεί τα πάντα άρχισαν να ξεκαθαρίζουν. Ο Παναθηναϊκός δεν έδειξε να διαθέτει δυνάμεις για μία νέα επαναφορά, την ώρα που ο Ολυμπιακός παρουσιαζόταν πολύ ανώτερός του στο παρκέ.

Ο δείκτης της διαφοράς εκτινάχθηκε στο +23 (78-53) κι ο Ιβκοβιτς βρήκε την ευκαιρία ν’ αποσύρει τον Σπανούλη (εκ των κορυφαίων του Ολυμπιακού) για να τον ξεκουράσει ενόψει της αναμέτρησης της Τετάρτης, ακολουθώντας εν μέρει την τακτική του κουμπάρου του Ομπράντοβιτς, ο οποίος είχε επιλέξει να μην ρίξει τον Διαμαντίδη στο παρκέ σ’ όλο το τελευταίο 10λεπτο, βλέποντας ότι τίποτε δεν μπορούσε ν’ αλλάξει τη μορφή του αγώνα. Ούτε κι οι προσπάθειες που έκανε ο Λόγκαν δεν ήταν αρκετές, διότι πολύ απλά οι παίκτες του Ολυμπιακού δεν είχαν καμία διάθεση να χάσουν το δικό τους παιχνίδι. Η νίκη με 84-72 δεν αντικατοπτρίζει απόλυτα την εικόνα των δύο ομάδων στο παρκέ, διότι όπως προαναφέραμε ο Ολυμπιακός ήταν ανώτερος σ’ όλους τους τομείς κι απλά στο τέλος η (λογική) χαλαρότητα που έδειξαν, επέτρεψε στους αντιπάλους τους να γλιτώσουν από μία βαριά ήττα.

Τα δεκάλεπτα: 29-8, 24-27, 16-16, 15-21