iranΤην ανάλυση του Ιράν, του πρώτου αντιπάλου της Εθνικής στο προολυμπιακό τουρνουά του Τορίνο έκανε μέσω της επίσημης ιστοσελίδας της Ομοσπονδίας ο Δημήτρης Πρίφτης. «To Iράν στηρίζει το παιχνίδι του, κατά το πλείστο, στον πρωτεύοντα αιφνιδιασμό, στο ελεύθερο παιχνίδι, ειδικά στα πρώτα δευτερόλεπτα των επιθέσεων του και ύστερα από άμυνες «ζώνης» που εφαρμόζει πολύ συχνά και για σημαντικά χρονικά διαστήματα» είπε αρχικά ο άμεσος συνεργάτης του Φώτη Κατσικάρη.

Οι παίκτες που χρήζουν προσοχής

«Έχει δυο γκαρντ που χρίζουν σημαντικής προσοχής, τους Behnam Yakhchali και Mohammad Jamshidi Jafarabadi, γιατί πρόκειται για σκόρερ, διαθέτοντας εύστοχο μακρινό σουτ, αλλά αποτελεσματικότητα διείσδυσης» συνέχισε ο Πρίφτης, τονίζοντας βέβαια την παρουσία του γίγαντα Χαντάντι.

«Είναι, ίσως, ο πιο έμπειρος παίκτης του Ιράν και έχει την δυνατότητα να σκοράρει, είτε από το low post, είτε από το high post, ενώ παράλληλα μπορεί να δημιουργήσει φάσεις με την καλή πάσα που διαθέτει στα «κοψίματα» της μπάλας που μπορεί να γίνουν στην «πλάτη» της άμυνας ή βρίσκοντας αμαρκάριστο συμπαίκτη του για να εκδηλώσει σουτ».

Η τακτική στα πικ εν ρολ και η “ανοιχτή” άμυνα ζώνης

Όσον αφορά την αμυντική τακτική των Ιρανών, ο Πρίφτης επισήμανε τα εξής: «Αμυντικά, οι παίκτες του Ιράν πιέζουν αρκετά πάνω στην μπάλα και στις εισαγωγικές πάσες, με παίκτες που έχουν έφεση prifthsστο «κλέψιμο». Έχουν μια ιδιαίτερη τακτική στα pick n roll, παίζοντας πολύ πιεστικά και κάθετα, γιατί θέλουν να στείλουν την μπάλα στον Hadadi που έχει χαρακτηριστικό γνώρισμα το «κόψιμο», παρά τα αργά πόδια του.

Χρησιμοποιούν συχνά  «ανοιχτή» άμυνα «ζώνης» για να προστατέψουν τον βασικό σέντερ τους και να τον κρατήσουν εντός της ρακέτας και έτσι δημιουργούν προϋποθέσεις αιφνιδιασμού.

«Συνεπείς στον τομέα της ενέργειας»

Πρέπει να είμαστε πολύ συνεπείς στον τομέα της ενέργειας, να δώσουμε ιδιαίτερη έμφαση στο αμυντικό σκέλος και να είμαστε πολύ συγκεντρωμένοι στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που έχει κάθε παίκτης του Ιράν, γιατί είναι διαθέτουν ρόστερ που δεν γνωρίζουμε πολύ καλά. Σημασία έχει ο δικός μας ρυθμός στο παιχνίδι της πρεμιέρας του προολυμπιακού τουρνουά».