Η Εθνική Παίδων πέτυχε στο έπακρο τον στόχο της στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του Νόβι Σαντ. Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα νίκησε την Εσθονία και πήρε την πρόκριση για τους “8” της διοργάνωσης, όπου την περιμένει πλέον αύριο (15/8, 19:15) η πανίσχυρη Ισπανία (νίκησε πριν από λίγη ώρα το Μαυροβούνιο 102-49 στους “16”), το μεγάλο φαβορί για την κατάκτηση του τίτλου. Αυτό που έχει σημασία βέβαια είναι ότι η Ελλάδα έφτασε μέχρι τους “8” ακόμα και χωρίς τον Αναστάση Κωστόπουλο. Τον άτυχο της Εθνικής, στον οποίον αφιέρωσαν μάλιστα την πρόκριση και τα υπόλοιπα παιδιά της ομάδας…

«Φεύγει ένα κομμάτι άγχους και αυτό είναι λογικό, καθώς βρισκόμαστε στα προημιτελικά της διοργάνωσης. Σήμερα ήμασταν πολύ διαβασμένοι, τα παιδιά έκαναν πολύ καλή δουλειά, ήταν πολύ συγκεντρωμένα. Μέτρησε πολύ η τρομερή ενέργεια που έβγαλαν, όπως μέτρησε και το γεγονός ότι ήθελαν να πάρουν τη νίκη για να την αφιερώσουν στον συμπαίκτη τους, που στάθηκε άτυχος και δεν μπορεί να βρίσκεται στο παρκέ μαζί τους. Ήταν ένα έξτρα, πολύ μεγάλο κίνητρο. Όλα αυτά βοήθησαν να φτάσουμε στη νίκη και για μένα είναι επιτυχία που φτάσαμε εδώ, παρά τα προβλήματα», δήλωσε ο Κώστας Παπαδόπουλος μετά τη νίκη επί της Εσθονίας.

«Ήθελαν πολύ τη σημερινή νίκη με την Εσθονία. Είχαν το κίνητρο και το κυνήγησαν. Είναι πολύ δεμένη ως ομάδα. Ακόμη και σήμερα μετά το τέλος του αγώνα αφού τους μίλησα, μίλησαν και μόνοι τους. Θα διεκδικήσουν το καλύτερο και αύριο και στους άλλους αγώνες», συνέχισε ο ομοσπονδιακός προπονητής, που είπε αναφορικά με τον επόμενο αντίπαλο της Εθνικής: «Η Ισπανία είναι το φαβορί. Έτσι είναι, δεν μπορούμε να κρυβόμαστε. Στην πρεμιέρα διέλυσε 72-46 την Σερβία, που έχει μια πολύ καλή ομάδα επίσης. Από την άλλη είναι ένα νοκ άουτ παιχνίδι. Ένα παιχνίδι. Δεν ξέρεις τι μπορεί να γίνει. Μπορεί να μπουν τα σουτ, μπορεί να μην μπουν τα δικά τους… Δεν έχεις να χάσεις κάτι. Έτσι κι αλλιώς αυτοί έχουν το άγχος γιατί είναι το φαβορί. Θα το παλέψουμε και κάνουμε το καλύτερο δυνατό».

Για τη σπουδαία νίκη επί της Εσθονίας μίλησαν φυσικά και οι πρωταγωνιστές. Όπως ο Αντώνης Φιλίππου «Ηρεμήσαμε λίγο. Τα καταφέραμε, γιατί δώσαμε ρυθμό στο παιχνίδι. Τα καταφέραμε επιτέλους να επιβάλλουμε το δικό μας ρυθμό. Στο δεύτερο ημίχρονο ειδικά, μπήκαν και τα σουτ και αυτό μας βοήθησε ακόμη περισσότερο. Ήταν λίγο λύτρωση αυτή η νίκη, γιατί υπήρχε άγχος. Δεν μας ενδιαφέρει ποιος θα είναι ο αντίπαλος. Κοιτάμε στα μάτια τον οποιονδήποτε και προσπαθούμε για το καλύτερο. Και συνεχίζουμε. Ξέρουμε πως είναι πιο ψηλοί, πως έχουν δυνατά κορμιά, αλλά οι περισσότεροι αντίπαλοί μας είχαν αυτό το πλεονέκτημα. Εμείς θα συνεχίσουμε να παλεύουμε και να προσπαθούμε», τόνισε ο διεθνής φόργουορντ.

«Θέλουμε να προχωρήσουμε για τον Τάσο (Κωστόπουλο). Του αφιερώσαμε τη νίκη γιατί του το χρωστούσαμε από τον αγώνα με την Τουρκία. Όλα από την αρχή ήταν για τον Τάσο», συμπλήρωσε ο Φιλίππου αναφερόμενος στον συμπαίκτη του και αρχηγό της ομάδας. “Ήταν πολύ συγκινητικό όλο αυτό που έγινε. Δεν έχω λόγια αλήθεια. Και με το μπλουζάκι στην αρχή και με τη φανέλα στο τέλος. Τους ευχαριστώ και τους αγαπώ όλους», είπε από τη μεριά του ο Αναστάσης Κωστόπουλος. «Χάρηκα πάρα πολύ για τη νίκη, για την πρόκριση… Είναι για τη δουλειά που κάναμε όλο το καλοκαίρι. Τους εμπιστεύομαι τους συμπαίκτες μου. Θα το παλέψουν. Ξέρω πως κανείς απ’ έξω δεν το πιστεύει, αλλά έχουμε δημιουργήσει μια οικογένεια…Και μόνο μέσα στην οικογένεια αυτή ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε και πιστεύουμε πολύ ο ένας τον άλλον. Από τον κοουτς μέχρι και το γενικό αρχηγό, τον έφορο… Γι’ αυτό και θα δούμε ένα δυνατό παιχνίδι πιστεύω».