Βουγιούκας: «Δεν υπάρχει εύκολος αγώνας»

Δεν είναι η πρώτη φορά που συναντιούνται ο Ηλίας Ζούρος και ο Ιαν Βουγιούκας. Γνωρίζονται από τον Πανελλήνιο και αυτό είναι κάτι που κάνει πιο εύκολη την προσαρμογή του στη… νέα Εθνική. Το πρώτο στάδιο της προετοιμασίας ολοκληρώνεται αύριο και ο 26χρονος σέντερ μίλησε στην επίσημη ιστοσελίδα της ΕΟΚ για τη βελτίωση της ομάδας, ενώ εστίασε στο μεγάλο βαθμό δυσκολίας που παρουσιάζει έτσι κι αλλιώς ένα Ευρωμπάσκετ,.

«Είμαστε καλά και βελτιωνόμαστε μέρα με τη μέρα. Αφομοιώνουμε αυτά που θέλει ο κόουτς και προχωράμε. Χρειάζεται σίγουρα χρόνος για τα συστήματα, για τη φιλοσοφία που θέλει να υπάρχει στην ομάδα. Για μένα ίσως ήταν λίγο πιο εύκολο, γιατί έχω δουλέψει και πάλι μαζί του και γνωρίζω τη φιλοσοφία του και το σύστημά του το οποίο έχει δείξει ότι έχει επιτυχία. Πιστεύω ότι για το στάδιο στο οποίο βρισκόμαστε είμαστε καλά…»

-Θα δούμε κάτι διαφορετικό στο παρκέ;

«Νομίζω ότι και φέτος θα προσπαθήσουμε να πιέσουμε την μπάλα, να τρέξουμε, αλλά δεν θα είναι η μόνη μας επιλογή. Σημαντικό ρόλο θα έχουν και οι ψηλοί, οι παίκτες στο τέσσερα και στο πέντε, που είναι βασικά στοιχεία στην επίθεση».

-Υπάρχουν αρκετά νέα πρόσωπα στην Εθνική, υπάρχουν αρκετοί νέοι σε ηλικία παίκτες. Το κλίμα πώς είναι με αυτά τα δεδομένα και όσα διαμορφώθηκαν στην πορεία;

«Τις πρώτες μέρες ίσως να σκεφτόμασταν ποιος είναι εδώ και ποιος όχι… Θα ήταν ψέμα να ισχυριστούμε κάτι διαφορετικό. Τώρα όμως δεν το σκεφτόμαστε. Το μυαλό μας είναι εδώ, στην προσπάθεια που κάνουμε και στους παίκτες που βρίσκονται εδώ. Προσπαθούμε να δουλέψουμε όλοι μαζί, να συνεργαστούμε όσο το δυνατόν καλύτερα στο παρκέ και να δείξουμε κάτι καλό. Το κλίμα έτσι κι αλλιώς στην ομάδα είναι καλό… Πάντα στην Εθνική Ομάδα το κλίμα ήταν καλό και παραμένει έτσι».

-Τα νέα σε ηλικία παιδιά που είναι μαζί σας, πόσο εύκολο ήταν να προσαρμοστούν και πόση βοήθεια τους δίνετε;

«Οι «μικροί» που είναι εδώ έχουν εμπειρία από Εθνικές Ομάδες και από μεγάλες διοργανώσεις. Πιο πολύ είναι να προσαρμοστούν στο ψηλότερο επίπεδο. Ο προπονητής ζητά από τον καθένα μας το καλύτερο δυνατό. Δεν μπορεί να είσαι εδώ και να μην είσαι καλός παίκτης. Δεν μπορείς και να χαλαρώσεις όμως στην προπόνηση σε κανένα σημείο. Οι πιο έμπειροι από εμάς είμαστε εδώ για να τους βοηθήσουμε ανά πάσα στιγμή να νιώσουν ακόμη καλύτερα και να τους ενισχύσουμε αν δεν νιώσουν καλά σε κάποια φάση. Σε αυτό προχωράμε όλοι μαζί».

-Βλέποντας τις κινήσεις των άλλων ομάδων ενόψει του Ευρωμπάσκετ, η Ελλάδα θα έχει ίσως τις σημαντικότερες απουσίες συνολικά. Είναι κάτι που σας επηρεάζει ή σας βγάζει από τους στόχους σας;

«Ξέρουμε ότι δεν θα υπάρχουν πολλές απουσίες. Είναι και το λοκ άουτ που θα φέρει αρκετούς παίκτες στις Εθνικές Ομάδες των χωρών τους, καθώς θα θέλουν να διατηρηθούν σε ένα επίπεδο. Το Ευρωμπάσκετ όμως έτσι κι αλλιώς εύκολα παιχνίδια δεν έχει. Μπορεί στο Παγκόσμιο να βρεθείς απέναντι και σε έναν σχετικά πιο εύκολο αντίπαλο. Σε ένα Ευρωμπάσκετ όμως δύσκολα θα γίνει αυτό. Υπάρχουν πολύ καλές ομάδες. Εμείς κοιτάζουμε τον εαυτό μας, τη δική μας ομάδα με στόχο να παρουσιάσουμε το καλύτερο δυνατό και να κάνουμε το καλύτερο δυνατό. Οι στόχοι μας δεν μπορεί παρά να είναι υψηλοί πάντα!».