Δεν πρόκειται απλά για μία νέα σελίδα στο ελληνικό μπάσκετ, αλλά όπως δείχνουν οι πρώτες κινήσεις της νέας ηγετικής ομάδας της ΕΟΚ, θα πρόκειται για νέο… τόμο! Ήδη ο νέος πρόεδρος της ομοσπονδίας Βαγγέλης Λιόλιος έχει αρχίσει να δίνει το στίγμα του και όπως αναφέρουν οι πληροφορίες οι επόμενες 20 ημέρες θα είναι σημαντικές κλείνοντας πολλές εκκρεμότητες και σημαντικά ζητήματα. Κι ένα από αυτά είναι και το ζήτημα του ομοσπονδιακού προπονητή της εθνικής ανδρών. Ο Λιόλιος το πρωί της Δευτέρας (13/9) διάβηκε για πρώτη φορά το κατώφλι των γραφείων της ομοσπονδίας με τον… μανδύα του νέου προέδρου και ο πρώτος που τον υποδέχθηκε και συνομίλησε μαζί του ήταν ο team manager της εθνικής ανδρών Κώστας Κώτσης.

Τυχαίο; Ίσως ναι, ίσως όχι! (Με την καλύτερη… απόδοση να συγκλίνει προς τη δεύτερη πλευρά). Άλλωστε ένα από τα «καυτά» ζητήματα για τον Βαγγέλη Λιόλιο και τους συνεργάτες του είναι η εθνική ομάδα των ανδρών και πως αυτή θα μπορέσει να παίξει και πάλι σημαίνοντα ρόλο στο διεθνές μπάσκετ, μετά την παρακμή των τελευταίων (πολλών) ετών. Ο νέος πρόεδρος ήταν ξεκάθαρος στις πρώτες του κουβέντες στη διαδικτυακή εκπομπή του sport24. «Στην Εθνική ομάδα παίρνουμε τους καλύτερους παίκτες, αυτούς δεν επιλέγουμε; Θα επιλέξουμε και τον καλύτερο προπονητή. Όχι τον γνωστό μου και τον φίλο μου, αλλά τον καλύτερο. Θα έχουμε τον καλύτερο προπονητή, με το καλύτερο σταφ, με τους καλύτερους γιατρούς, με τις καλύτερες συνθήκες. Μόνο έτσι κάνεις την Εθνική παγκόσμια ξανά. Κατά βάση Έλληνες. Για να φτάσεις να μην έχεις Έλληνα, σημαίνει ότι είσαι σε αδιέξοδο. Εννοείται θα είναι Έλληνας, εκτός αν φτάσει σε αδιέξοδο».

Ποιον… φωτογραφίζει η συγκεκριμένη ατάκα; Όλα δείχνουν ότι το πρόσωπο που έχει στο μυαλό του ο Βαγγέλης Λιόλιος είναι ο Δημήτρης Ιτούδης. Ο προπονητής της ΤΣΣΚΑ Μόσχας αποτελεί δίχως άλλο τον κορυφαίο Έλληνα προπονητή τούτη τη στιγμή σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ενώ ο ίδιος έχει εκφράσει την επιθυμία του να «οδηγήσει» την εθνική ομάδα σε μία μεγάλη διοργάνωση. Ο Λιόλιος ανέφερε ότι «θα έχουμε τον καλύτερο προπονητή, με το καλύτερο σταφ» κι αυτομάτως το μυαλό όλων πάει σ’ έναν ακόμη αξιόλογο προπονητή που τα πάει εξαιρετικά εκτός συνόρων. Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος μπορεί ν’ αποτελεί μέρος αυτού του σταφ, ενώ εάν η λογική της νέας διοίκησης στην ΕΟΚ ακολουθήσει το μοντέλο που κάποτε είχαν εφαρμόσει οι Σέρβοι, δίχως άλλο θα μπορούσαν να βρεθούν στο προπονητικό επιτελείο κι άλλα «βαριά» ονόματα Ελλήνων προπονητών… Να τα αραδιάσουμε; Δεν χρειάζεται. Όλοι γνωρίζουν ποιοι είναι και δίχως άλλο, θεωρούμε ότι οι περισσότεροι εξ’ αυτών θα θέλουν ν’ αποτελούν μέρος μίας εθνικής ομάδας, που θα έχει για μπροστάρη της τον Γιάννη Αντετοκούνμπο…