Β. Λιόλιος: «Το στοίχημά μας είναι να μην υπάρχει οικονομικό κίνητρο για τις ομάδες για να παίζουν οι νεαροί παίκτες»…

Για την Elite League και τις προοπτικές της και κυρίως για το… στοίχημα που έχουν βάλει στην ΕΟΚ αναφορικά με τη συμμετοχή νεαρών παικτών στις ομάδες, μίλησε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της ΕΟΚ Βαγγέλης Λιόλιος σε εκπομπή του ΕΟΚ WebRadio. Αναφέρθηκε, βέβαια και στο προολυμπιακό τουρνουά και το ενδεχόμενο να φιλοξενήσει η Ελλάδα έναν όμιλο, αλλά και στις δράσεις της FIBA.

Αναλυτικά τα όσα είπε:

ΓΙΑ ΤΗΝ ELITE LEAGUE
Για το ενδιαφέρον του κόσμου για την Elite League: «Έχουν γίνει πάρα πολλές αλλαγές στην Ομοσπονδία. Τρεις αλλαγές είναι αυτές που έχουν ενθουσιάσει γενικά τον φίλαθλο κόσμο. Το ένα είναι η ψηφιοποίηση, το οποίο είναι “τρομακτικό” εργαλείο για εμάς. Το δεύτερο είναι το αναπτυξιακό και κυρίως το Rising Stars. Το τρίτο είναι η Elite League. Και στα τρία υπήρχαν προβληματισμοί στην αρχή. Μετά δεν υπήρχε απλά αποδοχή, υπήρξε… οπαδισμός. Πλέον έχουμε οπαδούς της Elite League. Άλλωστε, στην έρευνα του ποιο θεωρούν πιο συναρπαστικό πρωτάθλημα ήταν πρώτη με διαφορά η Elite League. Χρόνο με τον χρόνο γίνεται καλύτερη και θα γίνεται καλύτερη η Elite League».

Για τη φετινή Elite League: «Ο συνδυασμός πραγμάτων που έχουν γίνει στην Elite League με τους ξένους, τον χρόνο συμμετοχής, τους νέους παίκτες, το format, είναι οδηγός για το πώς πρέπει να κινηθούμε στις υπόλοιπες κατηγορίες. Πέρα απ’ το ενδιαφέρον του κόσμου, βλέπουμε γεμάτα γήπεδα. Όταν οι ομάδες έχουν μικρότερο μέσο όρο ηλικίας, είναι ψηλότερα απ’ αυτές που έχουν μεγαλύτερο. Αυτό είναι και το στοίχημα που θέλουμε να πετύχουμε κάποια στιγμή. Να μη χρειάζεται μια ομάδα να έχει οικονομικό κίνητρο για να βάλει νεαρούς παίκτες, αλλά το πρωτάθλημα να είναι τέτοιο που να είναι πιο γρήγορο, να έχει μεγαλύτερη αντοχή και ο συνδυασμός νέων παικτών με ξένους να σου δίνει το καλύτερο αποτέλεσμα. Έτσι θα μπορέσει να γίνει ένας προθάλαμος Ελλήνων παικτών, να κάνουν το επόμενο βήμα στο επαγγελματικό μπάσκετ».

ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΤΟΥΡΝΟΥΑ
Για την περίπτωση ανάληψης ενός ομίλου Προολυμπιακού απ’ την Ελλάδα: «Feedback ή εσωτερική πληροφόρηση δεν έχουμε απ’ τη FIBA, γιατί τηρούν απόλυτα τις εσωτερικές διαδικασίες και είναι απόλυτα ορθό αυτό που κάνουν. Αν μου ζητούσατε να πω, όμως, τι πιστεύω ότι θα συμβεί σε 13 μέρες, απλά θα χαμογελάσω».

ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΑΚΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΤΗΣ FIBA ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΟΚ
Για το Workshop της FIBA με παρουσία των εκπροσώπων ακεραιότητας των Ομοσπονδιών: «Είναι πάρα πολύ υψηλά στην ατζέντα μας απ’ την πρώτη μέρα ό,τι αφορά την πλήρη διαφάνεια στο άθλημά μας. Ναι, το στοίχημα και οι στοιχηματικές εταιρείες είναι χορηγοί που κινούν ολόκληρα αθλητικά γεγονότα, αλλά άλλο οι στοιχηματικές εταιρείες και άλλο ο παράνομος στοιχηματισμός. Άλλο να έχεις ένα μαχαίρι για να κόψεις το φαγητό, άλλο για να σκοτώσεις. Εμείς στηρίζουμε οτιδήποτε νόμιμο γίνεται και είναι προς τη διασκέδαση του κόσμου, αλλά είμαστε κάθετα αντίθετοι σε ό,τι μπορεί να βλάψει το άθλημά μας. Έτσι η FIBA Europe επέλεξε πρώτη την ομοσπονδία μας για το Workshop και ακολούθησε πριν μερικές μέρες το Workshop που έγινε στην Αθήνα, σε συνεργασία με την ΕΟΚ, με συμμετοχή όλων των υπευθύνων ακεραιότητας από πλήθος ευρωπαϊκών ομοσπονδιών. Υπεύθυνοι ακεραιότητας απ’ όλο τον κόσμο ήρθαν στην Αθήνα».

Για την Επιτροπή Δεοντολογίας και την εξάλειψη του παράνομου στοιχηματισμού: «Εμείς σαν ομοσπονδία απ’ τον Μάιο του 2022 έχουμε κώδικα δεοντολογίας και θεσπίσαμε και την Επιτροπή Δεοντολογίας. Αντικείμενα της Επιτροπής είναι το match fixing, το doping και η δυσφήμιση του αθλήματος. Η Επιτροπή Δεοντολογίας έχει επιβληθεί ήδη σε περιπτώσεις δυσφήμησης το αθλήματος, αλλά και match fixing. Ιδιαίτερη μέριμνα έχει δοθεί απ’ το Δ.Σ. της ΕΟΚ σε περιπτώσεις παράνομου στοιχηματισμού, που σε συνεργασία με τη στοιχηματική πλατφόρμα «ΕΠΑΘΛΑ», προχωράμε για ορθές υποθέσεις. Η συνεργασία μας με το Υπουργείο και τον Γενικό Γραμματέα Αθλητισμού, κύριο Μαυρωτά, είναι διαρκής και αλληλοτροφοδοτούμαστε με στοιχεία, τα οποία δε βγαίνουν στην επιφάνεια. Ίδια στενή συνεργασία έχουμε και με τη FIBA. Αυτό που μπορώ να εγγυηθώ ως πρόεδρος της ΕΟΚ είναι ότι θα κάνουμε αγώνα κατά του παράνομου στοιχηματισμού και κατά των προσυνεννοημένων αγώνων. Έχουμε ήδη στείλει κάποιες δικογραφίες στον Εισαγγελέα. Δεν πρέπει να προκαλέσει έκπληξη η περίπτωση που η ίδια η ΕΟΚ προχωρήσει σε ποινές σε περίπτωση που αποδειχθεί εμπλοκή προσώπων σε τέτοιες παράνομες ενέργειες. Δεσμεύομαι και προσωπικά ότι θα πράξω τα δέοντα προς κάθε κατεύθυνση για την εξάλειψη τέτοιων δεδομένων».