Το μήνυμα που έδωσε με το… καλημέρα της παρουσίας του στο «τιμόνι» της εθνικής ομάδας των Ανδρών ο Βασίλης Σπανούλης, ήταν ξεκάθαρο. «Κανείς δεν είναι πάνω από την εθνική ομάδα»… Αυτό είναι το μόνο που έχει πει συνολικά στους παίκτες που καλούνται να φορέσουν το εθνόσημο, όπως αποκάλυψε στη διάρκεια της Media day, που πραγματοποιήθηκε λίγο πριν την πρώτη προπόνηση του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος, ενόψει των δύο αναμετρήσεων στο πλαίσιο των «παραθύρων» για τα προκριματικά του του Ευρωμπάσκετ 2025.

«Δεν έχω μιλήσει στα παιδιά συνολικά. Αυτό που έχουμε προλάβει να πούμε είναι πως κανείς δεν είναι πάνω από την εθνική ομάδα της χώρας. Η εθνική είναι καθήκον, είναι τιμή και υπερηφάνεια. Αυτό που με χαροποιεί είναι πως τα περισσότερα παιδιά είναι εδώ. Η εθνική είναι διαφορετική από τους συλλόγους, οι διεθνείς εκπροσωπούν μία ολόκληρη πατρίδα και ένα έθνος. Πρέπει να την αντιμετωπίσουμε την εθνική με το μέγιστο σεβασμό», σχολίασε ο νέος ομοσπονδιακός προπονητής, που είδε μεταξύ άλλων και τον Κώστα Σλούκα να δίνει το παρών στην πρώτη της εθνικής ομάδας, αν κι ο διεθνής άσος του Παναθηναϊκού δύσκολα θα μπορέσει ν’ αγωνιστεί κόντρα στην Τσεχία, λόγω του προβλήματος τραυματισμού που τον ταλαιπωρεί.

«Με χαροποιεί που όλα τα παιδιά είναι εδώ, κάποια πιο στενοχωρημένα, κάποια πιο χαρούμενα, αλλά είναι εδώ. Η εθνική ομάδα είναι κάτι διαφορετικό από τους συλλόγους, εκπροσωπεί ένα ολόκληρο έθνος, μια ολόκληρη πατρίδα και πρέπει να την αντιμετωπίσεις με τον κατάλληλο σεβασμό και την κατάλληλη διάθεση. Η εθνική ομάδα ήταν με τις επιτυχίες στη βιτρίνα του παγκόσμιου μπάσκετ. Εμείς δεν θέλουμε να σκεφτόμαστε τόσο μακροπρόθεσμα. Το πιο σημαντικό είναι η χημεία, οι ρόλοι, το οικογενειακό κλίμα και τα παιδιά να έρχονται με χαρά και όρεξη να υπηρετήσουν την πατρίδα τους», τόνισε ο Σπανούλης και ξεκαθάρισε πως η πόρτα της εθνικής ομάδας είναι ανοιχτή για όλους. «Η πόρτα της εθνικής είναι ανοιχτή για όλους και θα παραμείνει ανοιχτή για όλους για όσο είμαι εγώ προπονητής. Εάν κάποιος παίκτης δεν έχει κληθεί αυτή τη στιγμή, δεν αυτό δεν σημαίνει πως δεν είναι καλός. Ας συνεχίσει να δουλεύει και μπορεί κάλλιστα να είναι στην επόμενη κλήση», σχολίασε χαρακτηριστικά, ενώ τόνισε ότι στόχος του είναι να περάσει τη δική του φιλοσοφία στην ομάδα, να βρεθεί η απαραίτητη «χημεία» και «… να έρχονται τα παιδιά με χαρά, με όρεξη, να υπηρετήσουν την πατρίδα τους»!

Ο Έλληνας τεχνικός δεν παρέλειψε εξάλλου να ευχαριστήσει τις ομάδες που δεν έβαλαν εμπόδια στις κλήσεις, ενώ αναφερόμενος στους επικείμενους αντιπάλους (Τσεχία και Ολλανδία) σχολίασε ότι «… είναι ματς τα οποία θέλουν πιο πολύ πνευματική συνεργασία παρά αγωνιστική».

Φωτογραφίες: basket.gr