kostas-papanikolaou-ethnikiΔιάθεση υπήρχε, όπως και πάθος, αλλά ήταν εμφανές ότι η εθνική ομάδα έχει κι ελλείψεις. Και μάλιστα τρανταχτές, ιδίως στον τομέα του ριμπάουντ και στα αμυντικά της καθήκοντα. Σημεία τα οποία έπαιξαν καθοριστικότατο ρόλο στην έκβαση του φιλικού με τη Γαλλία στο Πο, με τους “τρικολόρ” να επικρατούν με 81-73.

Ένα αποτέλεσμα που επιχείρησαν ν’ ανατρέψουν οι Έλληνες διεθνείς, αλλά δεν τα κατάφεραν, παρότι μπόρεσαν να “ροκανίσουν” το -20 (76-56) στο οποίο είχαν βρεθεί λίγο πριν το τέλος. Έτρεξαν ένα σερί 2-17, αλλά ως εκεί… Οι Γάλλοι είχαν τον Γκομπέρ κυρίαρχο της ρακέτας (13π., 10ρ.), τον Ερτέλ να “πληγώνει” την ελληνική άμυνα όποτε του δινόταν η ευκαιρία και τους παίκτες απ’ τον πάγκο να συνεισφέρουν αρκετά, εκμεταλλεύτηκαν στο έπακρο την αδυναμία της ελληνικής ομάδας στα ριμπάουντ, τα “νεκρά διαστήματα” που είχε κι έτσι κατάφεραν στο δεύτερο μισό του ματς να πάρουν τα ηνία και να τα κρατήσουν ως το τέλος. Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα είδε τον Κώστα Παπανικολάου ανήμερα της συμφωνίας του με τους Χιούστον Ρόκετς, να πραγματοποιεί μία πολύ μεστή εμφάνιση και να χρίζεται πρώτος σκόρερ, τον Γιάννη Αντετοκούνμπο να δείχνει ότι μπορεί να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο, αλλά και τον Ζήση να είναι για μία ακόμη φορά ουσιαστικός.

Ο Φώτης Κατσικάρης δεν μπορούσε και πάλι να υπολογίζει στους Καλάθη και Πρίντεζη, ενώ είδε και τον Βασιλειάδη να μένει εκτός, λόγω πυρετού. Εκμεταλλεύτηκε πάντως την ευκαιρία για να κάνει διάφορες δοκιμές, όμως σίγουρα δεν θα πρέπει να έμεινε και πολύ ικανοποιημένος από την αντίδραση των ψηλών του, αλλά και από τα άσχημα ποσοστά από μακρινή απόσταση. Οι ψηλοί έχασαν τις περισσότερες μονομαχίες με τους Γάλλους, δεν μπόρεσαν ν΄ απειλήσουν ουσιαστικά και σίγουρα η φροντ λάιν της ελληνικής ομάδας χρειάζεται αρκετή δουλειά ακόμη. Τα τρίποντα και τα χαμηλά ποσοστά είναι ένας ακόμη τομέας που “πόνεσε” την ελληνική ομάδα και θα πρέπει να δοθεί και σ’ αυτόν η δέουσα προσοχή.

Εκείνο, βέβαια το οποίο μπορεί να ικανοποιεί τον ομοσπονδιακό προπονητή είναι η διάθεση που είχαν οι παίκτες του. Διάθεση να κυνηγήσουν τη μπάλα, να σπρώξουν τους αντιπάλους τους και να παραμείνουν μέσα στο παιχνίδι. Και στο πρώτο μισό του ματς το κατάφερναν, με το καλό πάσινγκ γκέιμ και την πιεστική άμυνα, αλλά δεν μπόρεσαν να έχουν διάρκεια στο παιχνίδι τους. Το 19-25 έγινε 33-30 για τους “τρικολόρ” που έτρεξαν ένα επιμέρους 14-5 κι έκλεισαν το ημίχρονο προηγούμενοι 40-35. Η έλλειψη διάρκειας και η ολιγωρία στην άμυνα από ελληνικής πλευράς ήταν δύο σημεία τα οποία δεν άφησαν ατιμώρητα οι Γάλλοι, που συνέχισαν να ελέγχουν τα ριμπάουντ κι έτσι άνεβασαν το δείκτη της διαφοράς στο +16 (63-47) με το τέλος της τρίτης περιόδου.

Μάλιστα συνέχισαν να “τιμωρούν” τις ελληνικές αδυναμίες φτάνοντας το δείκτη στο +20 (76-56), πριν υπάρξει αντίδραση από ελληνικής πλευράς. Ο Παπανικολάου πήρε πρωτοβουλίες, οι Αντετοκούνμπο, Σλούκας, Αθηναίου και Καϊμακόγλου που βρέθηκαν στο παρκέ, έβγαλαν πάθος και με τη σειρά τους εκμεταλλεύτηκαν και τη (λογική) χαλάρωση των Γάλλων και με το δικό τους σερί, απείλησαν τους αντιπάλους τους. Δεν είχαν όμως το χρόνο για να πετύχουν την ολική ανατροπή που ίσως… ορέγοντας και το μόνο που κατάφεραν ήταν να μαζέψουν τη διαφορά και να δείξουν ότι με λίγη περισσότερη προσοχή στο παιχνίδι τους και κυρίως στον τομέα των ριμπάουντ, μπορούν να παρουσιάσουν ένα ακόμη καλύτερο αγωνιστικό προφίλ…

ΔΕΚΑΛΕΠΤΑ: 17-20, 40-35, 63-47, 81-73
ΓΑΛΛΙΑ (Κολέ): Ερτέλ 15, Μπατούμ 5, Λοβέρν 2, Καουντί, Τζάκσον 3, Φουρνιέ 10, Πιετρούς 4, Ντε Κολό 14, Μαϊνμί 2, Ζελαμπάλ 7, Γκομπέρ 13, Τιγί 5.
ΕΛΛΑΔΑ (Κατσικάρης): Μπόγρης, Μπουρούσης 6, Ζήσης 10, Γλυνιαδάκης, Παπανικολάου 18, Σλούκας 9, Καϊμακόγλου 8, Γιάνκοβιτς, Βουγιούκας 4, Μάντζαρης 5, Αθηναίου 2, Αντετοκούνμπο 11.