Η αντίστροφη μέτρηση για την εθνική ομάδα των ανδρών και των υποχρεώσεών της, ξεκίνησε με την πρώτη συγκέντρωση των Ελλήνων διεθνών. Ο ομοσπονδιακός τεχνικός Δημήτρης Ιτούδης και οι συνεργάτες του υποδέχθηκαν στο ΟΑΚΑ τους παίκτες που έχουν καλέσει, πλην τεσσάρων. Οι Νικ Καλάθης, Γιάννης και Θανάσης Αντετοκούνμπο και Τάιλερ Ντόρσεϊ θα ενσωματωθούν τις επόμενες ημέρες (στις 2/8 ο πρώτος και στις 4/8 οι υπόλοιποι).

Ο Έλληνας προπονητής τόνισε τη σημασία που έχει η προετοιμασία του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος, καθώς μέσα από αυτή θα βγει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Με το… καλημέρα, πάντως δεν λείπουν και οι “πονοκέφαλοι”, καθώς υπάρχουν μικροτραυματισμοί, όπως τόνισε ο Ιτούδης.

“Εύχομαι να έχουμε καλό μήνα και καλή προετοιμασία. Δεν είναι ακόμη όλα τα κομμάτια της ομάδας εδώ, κάποια παιδιά θα ενσωματωθούν μετά τις 4 Αυγούστου λόγω συγκεκριμένων κανονισμών. Επίσης έχουμε κάποιους μικροτραυματισμούς που πρέπει να διαχειριστούμε, του Μποχωρίδη, που είναι καλύτερα, και του Παπαγιάννη. Ο Παπαγιάννης δεν θα μπορεί να συμμετέχει για λίγες μέρες στην προπόνηση με επαφή και θα περιμένουμε την εξέλιξη της αποθεραπείας του για να δούμε πότε θα είναι πιο ασφαλές να είναι μαζί μας”.

“Κάθε άνθρωπος έχει όνειρα, πόσω μάλλον στον αθλητικό τομέα. Το πρωτεύον όμως είναι να γίνουμε ομάδα. Δεν μπορούμε να μιλήσουμε για τίποτε άλλο αν δεν δούμε την ομάδα σε πράξη, εδώ στην προπόνηση και αν δεν δούμε ένα γκρουπ να αναπνέει μαζί και να έχει τις ίδιες φιλοδοξίες. Ο χρόνος που έχουμε στη διάθεσή μας είναι μικρός, αλλά προσπαθήσαμε να δώσουμε αρκετές μέρες ξεκούρασης στους παίκτες. Ο Γιάννης, ο Θανάσης Αντετοκούνμπο και ο Τάιλερ Ντόρσεϊ θα ενσωματωθούν λίγο πιο μετά, αλλά θα προσπαθήσουμε να δέσουμε αυτά τα κομμάτια όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Από τη στιγμή που ο χρόνος προετοιμασίας είναι λιγότερος από ό,τι σε συμβαίνει σε συλλογικό επίπεδο, η ευθύνη που έχουμε όλοι εμείς είναι να μη χαθεί ούτε δευτερόλεπτο και να αξιοποιήσουμε κάθε στιγμή της προετοιμασίας στο μέγιστο δυνατό”, πρόσθεσε και συνέχισε: “Τα πρώτα δύο φιλικά και κάποια εσωτερικά διπλά που θα κάνουμε υπό συνθήκες αγώνων μεταξύ μας θα μας βοηθήσουν να βγούμε λίγο από τη ρουτίνα. Θα έχουμε 5-6 προπονήσεις με επαφή πριν τα φιλικά με την Ισπανία και θα μας δώσουν μια πρώτη εικόνα για το πού βρισκόμαστε. Αντιμετωπίζουμε την προετοιμασία για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου και το Ευρωμπάσκετ ενιαία. Τα πρώτα δύο ματς είναι πολύ σημαντικά επίσημα παιχνίδια, αλλά θα τα χρησιμοποιήσουμε και για την προετοιμασία μας για το Ευρωμπάσκετ”.

Αναφέρθηκε στην παρουσία του κόσμου: “Ο κόσμος είναι σημαντικό κομμάτι της όλης προσπάθειας. Θεωρώ ότι θα είναι δίπλα μας στα παιχνίδια που θα δώσουμε στο ΟΑΚΑ και θα υποδεχτεί τους αθλητές με ιαχές και παρότρυνση. Από μένα δεν θα ακούσετε κάτι για αποτέλεσμα πριν καν ξεκινήσει η προσπάθεια και δούμε κάτι χειροπιαστό. Πρέπει να γνωρίσω τους παίκτες και να με γνωρίσουν. Είχαμε ένα εξαήμερο στα προκριματικά τον Ιούνιο και θέλω να ξαναμπούμε στο ίδιο κλίμα. Ο κόσμος θέλουμε να έχει πίστη, αλλά και το γνώθι σαυτόν. Θα δώσουμε ο καθένας όρκο ότι θα κάνει από την πλευρά του το καλύτερο δυνατό για να βοηθήσει αυτή την προσπάθεια της Εθνικής”.

Οι παίκτες που συμμετείχαν στην πρώτη προπόνηση ήταν οι Κώστας Παπανικολάου, Κώστας Σλούκας, Γιώργος Παπαγιάννης, Ιωάννης Παπαπέτρου, Γιαννούλης Λαρεντζάκης, Δημήτρης Αγραβάνης, Λεωνίδας Κασελάκης, Λευτέρης Μποχωρίδης, Κώστας Αντετοκούνμπο, Μιχάλης Λούντζης, Παναγιώτης Καλαϊτζάκης, Δημήτρης Μωραΐτης, Κωστής Γόντικας, Γιάννης Κουζέλογλου, Γιώργος Τσαλμπούρης, Άλεξ Αντετοκούνμπο, Λευτέρης Μαντζούκας, Όμηρος Νετζήπογλου και Γιώργος Τανούλης.