Δημοψήφισμα στις 5 Ιουλίου εξήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας

tsipras_dimopsifisma


Μετά την τελευταία πρόταση των θεσμών για επιβολή σκληρού μνημονίου στην Ελλάδα, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αφού ενημέρωσε το υπουργικό συμβούλιο και τους πολιτικούς αρχηγούς, μ΄ ένα πατριωτικό διάγγελμα τα ξημερώματα του Σαββάτου, έστειλε προς τον ελληνικό λαό μήνυμα υπερήφανης αντίδρασης στους εκβιασμούς. Εξήγγειλε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την Κυριακή 5 Ιουλίου, με ερώτημα την αποδοχή ή μη της πρότασης των δανειστών.

Ο Αλέξης Τσίπρας στο διάγγελμά του προς τον ελληνικό λαό ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνησή του δεν έχει λάβει εντολή για εφαρμογή των μνημονιακών όρων που θέλουν να επιβάλλουν οι δανειστές και ως εκ τούτου δεν μπορεί να υπογράψει.

«Δυστυχώς οι εταίροι μας κατέληξαν σε τελεσίγραφο προς τον ελληνικό λαό και ζητήθηκε από την κυβέρνηση να υπογράψει συμφωνία που θα διογκώσει περισσότερο τις κοινωνικές ανισότητες, που οδηγεί στην απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, περικοπές συντάξεων, νέες μειώσεις στους μισθούς και αύξηση του ΦΠΑ. Οι προτάσεις αυτές αποδεικνύουν ότι στόχος κάποιων είναι ίσως και η ταπείνωση ενός ολόκληρου λαού. Αποδεικνύουν την εμμονή κυρίως του ΔΝΤ στη λιτότητα. Απαιτείται από τους ηγέτες της Ευρώπης να ορθώσουν ανάστημα. Η ευθύνη μας υποχρεώνει να απαντήσουμε με δημοψήφισμα στο τελεσίγραφο των θεσμών», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας στο διάγγελμά του, ενώ άφησε να εννοηθεί ότι ο ίδιος και η κυβέρνηση δεν αποδέχονται τη συμφωνία που προτείνεται, κάλεσε τον ελληνικό λαό να αποφασίσει «… κυρίαρχα και περήφανα όπως η ιστορία των Ελλήνων. Η Ελλάδα ο τόπος που γέννησε τη Δημοκρατία να στείλει ηχηρή απάντηση Δημοκρατίας».

«Δεσμεύομαι προσωπικά ότι θα σεβαστώ το αποτέλεσμα όποιο κι αν είναι αυτό. Η Ευρώπη είναι το σπίτι μας, η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει στην Ευρώπη. Όπως και η Ευρώπη θα παραμείνει στην Ελλάδα. Για την κυριαρχία και την αξιοπρέπεια του λαού μας» κατέληξε ο κ.Τσίπρας.