Εδώ και καιρό «τριβέλιζε» μέσα του μία ιδέα για να μπορέσουν τα σωματεία – πρωτίστως – να… ανασάνουν οικονομικά. Να μην αναγκάζονται να ψάχνουν δεξιά κι αριστερά για ενισχύσεις οικονομικές, που άλλοτε δίνονται κι άλλοτε μένουν στις υποσχέσεις. Και στο μυαλό του Δημήτρη Αγγελόπουλου «γεννήθηκε» το Π.Α.Ρ.Ο.Ν., ενός μεγάλου οργανισμού που θα δίνει στα σωματεία που συνεργάζονται πολλαπλά οφέλη. Χορηγίες, διοργανώσεις τουρνουά, ανταλλαγή απόψεων και πολλά ακόμη πλεονεκτήματα, τα οποία θα μπορούν να φανούν εν καιρώ και μέσα από τη συζήτηση και τις επαφές όλων των εμπλεκομένων. Τί είναι, λοιπόν, αυτό το Π.Α.Ρ.Ο.Ν. για το οποίο τρέχει νυχθημερόν ο διοικητικός παράγοντας του Ίκαρου Καλλιθέας, αλλά και «εραστής» του μπάσκετ;

«Πρόκειται για έναν οργανισμό, όπως λέει και το όνομά του, τον Πολιτιστικό Αθλητικό Ριζοσπαστικό Οργανισμό Νότου – αυτή ήταν η αρχική σκέψη, όμως θα μετονομαστεί από Νότου σε Νέων – που θα έχει ως σκοπό την συναδέλφωση και την αλληλεγγύη μεταξύ των σωματείων και των συλλόγων», όπως αποκαλύπτει μιλώντας στο infobasket.gr. «Είναι ένα project στο οποίο θα διατεθούν κοντά στις 500 χιλ € για να «τρέξει» και θα έχει στη… φαρέτρα του μεταξύ άλλων ένα τηλεοπτικό κανάλι στο youtube, το οποίο και θα καλύπτει τηλεοπτικά όλες τις δράσεις, παιχνίδια, συνεντεύξεις και διάφορες άλλες δράσεις των συμβαλλομένων με το Π.Α.Ρ.Ο.Ν. σωματείων και συλλόγων, ενώ παράλληλα θα υπάρχει και το site στο οποίο θα μπορεί να βρει κανείς τις συμβαλλόμενες επιχειρήσεις, που θα προσφέρουν εκπτωτικά προγράμματα, αλλά και θ’ αποτελούν και κατά κάποιο τρόπο χορηγοί των συλλόγων που θα τις προτείνουν να ενταχθούν σ’ αυτή τη μεγάλη οικογένεια, που δημιουργούμε».

«Τώρα θ’ αναρωτηθεί κάποιος ποιος είναι ο σκοπός αυτού του οργανισμού. Ατύπως εκείνο που θέλουμε είναι να πετύχουμε την αδελφοποίηση ομάδων, συλλόγων, σωματείων και κυρίως να δοθεί η δυνατότητα να εξασφαλιστούν πόροι για όλους όσοι ενταχθούν σε αυτόν τον οργανισμό. Αφήνω παράμερα το σκέλος των γηπέδων για το οποίο έχω ήδη αναφερθεί πρόσφατα, καθώς αυτό το κομμάτι συνεχίζει να «τρέχει», με την εκπόνηση των μελετών, τις αδειοδοτήσεις, τις επαφές με τους Δήμους και όλους τους ενδιαφερόμενους και ούτω καθεξής. Στέκομαι, λοιπόν, σ’ εκείνο το σκέλος που απασχολεί πιο άμεσα όλα τα σωματεία και δεν είναι άλλο από την χρηματοδότηση. Ένας τομέας που «ταλαιπωρεί» τα σωματεία – είτε αυτά είναι αθλητικά, είτε όχι – και θα μπορούν μέσα από την συμμετοχή τους στο Π.Α.Ρ.Ο.Ν. να μην έχουν ανάγκη για… επαιτεία, σε Δήμους, στη Γενική Γραμματεία, ή οποιονδήποτε άλλο όπως κάνουν έως τώρα».

Ποιος θα είναι ο τρόπος λειτουργίας για το Π.Α.Ρ.Ο.Ν.; «Το πρώτο και απλό πράγμα είναι η αδελφοποίηση πολλών σωματείων, που θα μπορούν μέσα από απλές και μικρές κινήσεις να έχουν οικονομικό όφελος. Επί παραδείγματι, μία ομαδική παραγγελία για είδη που είναι αναγκαία για κάθε σύλλογο, μπάλες ας πούμε, μπορεί να αγοραστεί μέσα από το Π.Α.Ρ.Ο.Ν. με πιο ευνοϊκούς οικονομικούς όρους, κάτι που θα έχει όφελος για το ταμείο του κάθε σωματείου. Επίσης μεγάλες εταιρίες θα προσφέρουν εκπτωτικά προγράμματα στα μέλη του οργανισμού κι αυτές οι εταιρίες θα έχουν άμεση σύνδεση και με τις ομάδες».

Πώς όμως, θα λειτουργήσει αυτό το πλάνο; «Κάθε σωματείο ή σύλλογος θα έχει έναν υπεύθυνο, ο οποίος θα είναι το μέλος που θα εγγράφεται στο Π.Α.Ρ.Ο.Ν., χωρίς συνδρομή. Ο εκπρόσωπος που θα ορίζει θα είναι εκείνος που θα διαχειρίζεται για λογαριασμό του σωματείου/συλλόγου τα προϊόντα και τις προσφορές του Π.Α.Ρ.Ο.Ν. στην ομάδα του. Κι όλα αυτά με απόλυτη νομιμότητα, με αποδείξεις και ότι άλλο απαιτείται από το νόμο. Το Π.Α.Ρ.Ο.Ν. θα διοικείται από ένα 15μελές Διοικητικό Συμβούλιο – σε πρώτη φάση υπάρχει ακόμη το 5μελές για τον πρώτο χρόνο λειτουργίας – ενώ θα υπάρχει μία άτυπη διοικούσα επιτροπή, στην οποία θα συμμετέχουν οι νόμιμοι εκπρόσωποι των σωματείων και εγγεγραμμένα μέλη στο Π.Α.Ρ.Ο.Ν.. Αυτή η επιτροπή θα συνεδριάζει τουλάχιστον μία φορά το μήνα, καταθέτοντας προτάσεις και ιδέες για την περαιτέρω ανάπτυξη του οργανισμού, καθώς και για την αυξανόμενη εξεύρεση πόρων. Και μην ξεχνάμε ότι αναφερόμαστε σ’ έναν οργανισμό, που δεν θα έχει αποκλειστικά χαρακτήρα αθλητικό, αλλά και θα προσφέρει πολιτιστικό και φιλανθρωπικό έργο».

Ο μεγάλος «πονοκέφαλος» για κάθε σωματείο/σύλλογο δεν είναι άλλος από το οικονομικό. Κι εδώ όπως επισημαίνει ο Δημήτρης Αγγελόπουλος είναι το μεγάλο «ατού» που θα προσφέρει το Π.Α.Ρ.Ο.Ν. στα «θεωρητικά» μέλη του. «Η δύναμη του προϊόντος είναι εκείνη που θα προσελκύσει τους χορηγούς. Οπότε όσο περισσότερα σωματεία έχουν «συσπειρωθεί» με το Π.Α.Ρ.Ο.Ν., τόσο πιο πολλές χορηγίες θα επιτυγχάνονται. Και εδώ θέλω να σου πω ότι ήδη υπάρχουν χορηγοί, που περιμένουν να ενταχθούν στο κομμάτι της προσφοράς! Κάτι που σημαίνει ότι τα σωματεία θ’ αρχίσουν να επωφελούνται από την πρώτη ημέρας της εγγραφής τους στο Π.Α.Ρ.Ο.Ν.».

Και με ποιον τρόπο θα «εξαργυρώνουν» αυτά τα οφέλη; «Με τη χρήση εκπτωτικής κάρτας που θα παραλαμβάνουν από το Π.Α.Ρ.Ο.Ν.. Για την παραλαβή της όπως σου προανέφερα θα πρέπει να έχει γίνει η εγγραφή αντί ποσού αξίας 5€ στο Π.Α.Ρ.Ο.Ν. και το δεύτερο μία οικονομική ενίσχυση στο σωματείο 45€. Εδώ, λοιπόν, θα σου αποκαλύψω ότι αυτή τη στιγμή που μιλάμε, υπάρχουν 500 επιχειρήσεις οι οποίες θα εγγραφούν στο Π.Α.Ρ.Ο.Ν.. Αυτές οι επιχειρήσεις ήταν προγραμματισμένο να κάνουν την εγγραφή τους μέσω του ΑΟΠΦ. Αλλά από τη στιγμή που απ’ τον ΑΟΠΦ δεν θέλουν να έχουν εμπλοκή σε αυτό το εγχείρημα, θα εγγραφούν μέσω του σωματείου του ΑΟ Φλοίσβος Παλαιού Φαλήρου. Και τί σημαίνει αυτό για τον Φλοίσβο; Ότι θα έχει ένα όφελος αρκετά υψηλό. Θα σου δώσω ένα ακόμη παράδειγμα. Υπάρχει μία συμφωνία με εταιρία κινητής τηλεφωνίας. Η οποία και προσφέρει ένα πολύ δελεαστικό πρόγραμμα, σε μία εκπληκτική τιμή. Ο Φλοίσβος μέσα από αυτό το πρόγραμμα υπολογίζεται ότι θα έχει έσοδα στο ταμείο του κάθε χρόνο, το 2022 και κάθε επόμενο χρόνο, 50χιλ. €! Κι όλα αυτά νόμιμα, με αποδείξεις και χωρίς να υπάρχουν… σκιές. Αυτό είναι μία μόνο περίπτωση, την οποία εγώ προσέφερα στον ΑΟΠΦ, αλλά την έχασε, δεν θέλησε να την εκμεταλλευτεί…».

Κληθείς ν’ αναλύσει πως προκύπτουν αυτά τα έσοδα, ο εμπνευστής του προγράμματος ήταν σαφής: «Το πράγμα είναι απλό, ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης κάνει εγγραφή στο Π.Α.Ρ.Ο.Ν., θα δώσει δηλαδή τα 5€ της συνδρομής που προανέφερα. Και αυτές οι επιχειρήσεις που έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον για εγγραφή στον οργανισμό, ανήκουν σε όλες τις κατηγορίες. Πρόκειται για επιχειρήσεις εστίασης, εμπορικά καταστήματα και παροχής υπηρεσιών. Κι όπως μπορεί να καταλάβεις, αυτό σημαίνει ότι υπάρχει όλη η γκάμα των επιχειρήσεων με τις οποίες συναλλασσόμαστε καθημερινά. Κι όλες αυτές προσφέρουν εκπτωτικά προγράμματα που κυμαίνονται από 5-30%. Θα ήθελα να σου επισημάνω, μάλιστα, ότι με βάση το πλάνο που υπάρχει και με τις έως τώρα συζητήσεις που έχουμε κάνει, το εκπτωτικό πρόγραμμα στα εμπορικά καταστήματα θα προσφέρεται επιπρόσθετα των άλλων εκπτώσεων που έχει το κατάστημα. Οπότε μπορεί να καταλάβει κάποιος για τεράστιο κέρδος για όλους τους συμβαλλόμενους κι όποιον έχει την κάρτα. Και για τα σωματεία και για τις επιχειρήσεις, που θα έχουν ένα συνεχώς αυξανόμενο πελατολόγιο».

Το χρονικό πλάνο για την ενεργοποίηση ποιο είναι; «Το όλο project έχει ήδη αρχίσει να… «τρέχει», ο «μηχανισμός» λειτουργεί ήδη αν και έως τώρα οι ουσιαστικές επαφές είναι με λίγες ομάδες. Μετά το Νοέμβρη το πλάνο μας προβλέπει να εγγραφεί ένας μεγάλος αριθμός σωματείων, κυρίως από τη Θεσσαλονίκη, αλλά επί της ουσίας θα ξεκινήσουμε πιο δυνατά με το νέο έτος. Από την 1η Γενάρη του ’22. Βέβαια όσοι εγγραφούν πιο νωρίς θα έχουν όλα τα πλεονεκτήματα, με τις επιχειρήσεις που θα είναι συμβεβλημένες με το Π.Α.Ρ.Ο.Ν. και θα είναι αρκετές αυτές».

Ένα ερώτημα που προκύπτει αβίαστα είναι μήπως η αδελφοποίηση προκαλέσει… υπόγειες διασυνδέσεις μεταξύ των ομάδων; «Θα σου μιλήσω ξεκάθαρα. Η ιδέα αυτή δεν απευθύνεται μόνο στις ομάδες του μπάσκετ, αλλά σε κάθε είδους σωματεία και συλλόγους. Να σου πω ότι και αυτή τη στιγμή, δίχως την αδελφοποίηση των σωματείων μπορούν να υπάρχουν… υπόγειες διαδρομές και συναλλαγές. Εμείς μιλάμε για μία έννοια, η οποία θα μπορεί να δώσει τη δυνατότητα σε όλους όσοι εγγραφούν στο Π.Α.Ρ.Ο.Ν. ν’ αποκτήσουν οικονομική αυτάρκεια».

Μία οικονομική αυτάρκεια, η οποία ίσως δεν αρέσει σε κάποιους. (Έτσι κι αλλιώς στο Π.Α.Ρ.Ο.Ν. εγγράφεται μόνο ένα μέλος από τον κάθε σύλλογο, που έχει έτσι κι αλλιώς το δικαίωμα εκ του νόμου να το κάνει). Μήπως το όλο εγχείρημα μήπως δεχθεί «πόλεμο», είτε από την ομοσπονδία και την εκάστοτε διοίκησή της, είτε από άλλα κέντρα αποφάσεων; «Η αλήθεια είναι ότι μάλλον δεν θα είναι λίγοι εκείνοι που θα το δουν με κακό μάτι, διότι μπορεί να μην θέλουν την ισχυροποίηση μηχανισμών. Όμως εδώ δεν πέφτει λόγος στην Ομοσπονδία ή σε κανέναν άλλον. Διότι όπως σου προανέφερα το Π.Α.Ρ.Ο.Ν. δεν απευθύνεται μόνο στο μπάσκετ και στα σωματεία του. Απευθύνεται σε κάθε είδους σωματείο και σύλλογο. Οπότε καμία ομοσπονδία δεν μπορεί να έχει λόγο ή να επηρεάσει τις επιλογές των σωματείων, τα οποία επί της ουσίας ατύπως θα συμμετέχουν στο Π.Α.Ρ.Ο.Ν. (όπως προανέφερα εγγράφεται μόνο ένα μέλος), προκειμένου να ενισχύσουν τα ταμεία τους. Όλα είναι θεμιτά και μέσα στο πλαίσιο της νομιμότητας και της ελεύθερης αγοράς».