GreeceΑν οι κακές ήττες στην πρώτη φάση αποθάρρυναν τους φιλάθλους του Ηρακλείου (έμοιαζαν απελπιστικά λίγοι στα “Δύο Αοράκια”), εμφανίσεις σαν τη σημερινή ενδεχομένως να τους φέρουν μαζικά στο γήπεδο! Παρά την απουσία του Παπαπέτρου, τις τάσεις αυτοχειρίας (9/18 βολές) και τις άσχημες επιλογές στο φινάλε, η Εθνική Νέων κατάφερε να καταβάλλει την αήττητη μέχρι πρότινος Σερβία με 70-69 και να πετύχει τη μεγαλύτερη νίκη της στο Ευρωμπάσκετ U20 της Κρήτης. Μέχρι την επόμενη; Μακάρι…

Ο Διαμαντάκος και ο Μποχωρίδης κράτησαν μόνοι τους όρθια την εθνική Νέων στο πρώτο ημίχρονο, αλλά ο Αγραβάνης ήταν ο κορυφαίος του γηπέδου και αυτός που ανέβασε ένα επίπεδο ψηλότερα με την ενέργεια του σε άμυνα και επίθεση. Ηταν επίσης και αυτός που έβαλε δύο διαδοχικά τρίποντα στο ξεκίνημα της τέταρτης περιόδου, δίνοντας στην Ελλάδα διαφορά 7 πόντων (59-52). Λίγο αργότερα ο Σιολόγκας ανέβασε το προβάδισμα στο +10 (64-54), κάπου εκεί όμως άρχισαν τα λάθη.

Η ρουλέτα των βολών

Η ομάδα του Κώστα Μίσσα πέταξε στα τελευταία 4 λεπτά το μεγάλο πλεονέκτημα που είχε και στο τέλος χρειάστηκε να έχει στο πλευρό της και την τύχη, όπως συμβαίνει πάντα όταν επιλέγεις να κάνεις φάουλ στα τελευταία δευτερόλεπτα. Μετά το λάθος του Μποχωρίδη 21,2 δευτερόλεπτα πριν από τη λήξη (και με το σκορ 69-67), οι δύο προπονητές αποφάσισαν να πάνε το ματς στις βολές. Ο Σάλιτς είχε 2/2 στα 20,1 δευτερόλεπτα (69-69) και ο Διαμαντάκος 1/2 στα 18,9″ (70-69). Εν συνεχεία ο Μίσσας επέλεξε να παίξει “καθαρή” άμυνα και -εκ του αποτελέσματος- ορθώς έπραξε.

bochoridisΗ ελληνική άμυνα αντέδρασε εξαιρετικά, το σουτ του Αντριτς δεν βρήκε στόχο και με 4,3 δευτερόλεπτα να απομένουν (η αλήθεια είναι ότι το χρονόμετρο… έτρεξε λίγο παραπάνω) οι Σέρβοι αναγκάστηκαν να κάνουν φάουλ. Ο Καμπερίδης ήταν άστοχος και στις δύο βολές, ωστόσο η μάχη του Διαμαντάκου στο επιθετικό ριμπάουντ ροκάνισε κι άλλο το χρονόμετρο. Η μπάλα βγήκε εκτός γηπέδου (μάλλον από σερβικό χέρι) αλλά με την επαναφορά από την τελική γραμμή και 2,9 δευτερόλεπτα να απομένουν, η ομάδα του Ντέγιαν Μιγιάτοβιτς δεν μπορούσε να κάνει πολλά.

Κακό ξεκίνημα, στήριγμα ο Διαμαντάκος

Κι όμως, τίποτε δεν πρόδιδε τέτοια εξέλιξη στο ξεκίνημα του αγώνα. Η Ελλάδα ήταν εκτός αγώνα σε όλο το πρώτο δεκάλεπτο, με κακές επιλογές στην επίθεση (ένας εναντίον ενός και… Αγιος ο Θεός), αλλά και άμυνα που έμπαζε νερά. Τα πράγματα βελτιώθηκαν αμυντικά στη δεύτερη περίοδο, αφού το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα έβγαλε τον Γιάνκοβιτς από το πεδίο δράσης του και κατάφερε να πάει στα αποδυτήρια με το προβάδισμα ανά χείρας, παρ’ ότι δεν έπαιζε μπάσκετ αξιώσεων μέχρι εκείνο το σημείο (2 ασίστ στο πρώτο 20λεπτο).

Υπήρχε όμως ο Διαμαντάκος, ο οποίος μάζευε το ένα επιθετικό ριμπάουντ μετά το άλλο και έβαλε 12 από τους 17 πόντους του στο πρώτο ημίχρονο, κρατώντας όρθια την ελληνική ομάδα στην επίθεση με τις προσωπικές προσπάθειες του. Στο δεύτερο ημίχρονο η Εθνική έπαιξε σαφώς καλύτερο μπάσκετ επιθετικά, συνεχίζοντας παράλληλα να είναι αποτελεσματική στην άμυνα. Τόσο αποτελεσματική, που η Σερβία έμεινε χωρίς πόντο από το 28′ έως το 35′. Το φινάλε, βέβαια, δεν ήταν το ίδιο καλό. Το αποτέλεσμα όμως είναι αυτό που μετράει…

ΕΛΛΑΔΑ-ΣΕΡΒΙΑ 70-69
ΔΕΚΑΛΕΠΤΑ: 14-21, 34-33, 53-52, 70-69
ΕΛΛΑΔΑ (Μίσσας): Μποχωρίδης 17 (7/11σ., 7ρ.), Λιάπης 7, Πουλιανίτης, Χριστοδούλου, Σιολόγκας 6 (1), Κουζέλογλου 4, Καμπερίδης 3, Αγραβάνης 16 (3), Διαμαντάκος 17 (7/13σ., 7ρ.), Μαραγκός.
ΣΕΡΒΙΑ (Μιγιάτοβιτς): Ρέμπιτς 9 (7ασ.), Ποτ 8 (1), Καπλάνοβιτς 2, Νόβακ, Γιάραμαζ 3, Γιάνκοβιτς 18 (8/12δ., 7ρ.), Αντριτς 10 (2), Σάλιτς 13, Τέιτς 5.