diamantakosΌ,τι έχτιζε αργά-αργά, μεθοδικά, επί 20 λεπτά η Εθνική Νέων, το γκρέμισε μέσα σε μερικές επιθέσεις… Η Ισπανία ήταν αυτή που επιβίωσε στο ματς-θρίλερ της 2ης αγωνιστικής της 2ης φάσης, καθώς νίκησε την Ελλάδα 60-58 και την έφερε πια με την πλάτη στον τοίχο.

Μετά την ήττα αυτή, η Εθνική χρειάζεται πια συνδυασμό αποτελεσμάτων για να προκριθεί στους “8” του Ευρωμπάσκετ U20. Συγκεκριμένα, θα χρειαστεί νίκη της Λιθουανίας στον αγώνα που ακολουθεί για τον 5ο όμιλο με τη Σλοβενία (21:30), την ομάδα δηλαδή που θα πρέπει να νικήσει με τη σειρά της αύριο (στις 19:15) για να προκριθεί. Αυτό θα εξαρτηθεί φυσικά και από το αποτέλεσμα του αγώνα της Ισπανίας με τη Μεγάλη Βρετανία, στο οποίο η Εθνική θα εύχεται βέβαια η ομάδα του Πονσαρνάου να πάρει τη νίκη…

Αμυνα, ριμπάουντ, αλλά και εύκολα λάθη, ανύπαρκτο περιφερειακό σουτ

Ο Διαμαντάκος (12 πόντοι, 6 ριμπάουντ) ήταν πάλι ο παίκτης που προκάλεσε τα περισσότερα προβλήματα στους αντιπάλους με τον όγκο και τη δύναμη του στις δύο ρακέτες, από εκεί και πέρα όμως η Ελλάδα δεν είχε κάποιο σημείο αναφοράς στο παιχνίδι της. Καλή η άμυνα ζώνης, ακόμα καλύτερα τα (22 στον αριθμό) επιθετικά ριμπάουντ, από εκεί και πέρα όμως το περιφερειακό σουτ έλειπε πάλι απελπιστικά (2/16 τρίποντα), δεν υπήρχε δημιουργία στην επίθεση (10 ασίστ) και τα 19 λάθη (που προήλθαν μάλιστα από 15 κλεψίματα των Ισπανών) έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη του αγώνα.

espana-hellasΑκόμα κι έτσι, βέβαια, η Ελλάδα πάλεψε μέχρι τέλους και μπορούσε κάλλιστα να πάρει τη νίκη, όταν ξεπέρασε ένα “νεκρό διάστημα” που βοήθησε τους Ισπανούς να κάνουν ένα σερί 12-0 και να προηγηθούν 50-46 στο 34′. Ο Καμπερίδης ισοφάρισε 57-57 με 2/2 βολές 1’06” πριν από το τέλος, το ίδιο έκανε όμως και ο Αμπάλντε στα 26,2”. Εν συνεχεία, η Εθνική έκανε λάθος στα 7” και η αστοχία των Ισπανών από τη γραμμή των ελεύθερων βολών (15/31 είχαν σε όλο το παιχνίδι) ήταν πια η μόνη ελπίδα της. Ο Μπριθουέλα όντως αστόχησε στη μία, στην επίθεση ο Μποχωρίδης κέρδισε φάουλ στο 1,4”, ευστόχησε στην πρώτη, αστόχησε εσκεμμένα στη δεύτερη αλλά ο χρόνος δεν ήτα αρκετός για κάτι παραπάνω…

Ενα deja vu, αλλά με πικρό φινάλε

Συνολικά, το παιχνίδι κάλλιστα θα μπορούσε να αποτελεί… deja vu της προηγούμενης βραδιάς. Με τη διαφορά όμως ότι το φινάλε αυτή τη φορά ήταν πικρό. Η Εθνική ήταν πάλι κάκιστη στο πρώτο δεκάλεπτο, βρέθηκε πίσω στο σκορ με 24-12 στο 11′, αλλά σε εκείνο το σημείο τέθηκε σε λειτουργία η ελληνική μηχανή. Κάτι η ματς-απ ζώνη που βραχυκύκλωσε τους Ισπανούς και έριξε παράλληλα το ρυθμό του αγώνα, κάτι το πάθος των Ελλήνων που πήγαιναν πρώτοι στα ριμπάουντ, κάτι η παρουσία του Διαμαντάκου κάτω από τα δύο καλάθια, άλλαξαν άρδην την εικόνα του ματς.

espanaΗ ομάδα του Κώστα Μίσσα ροκάνισε τη διαφορά, προηγήθηκε έπειτα από πολλή ώρα στο 22′ (33-32) και αργά αλλά σταθερά δημιούργησε και διαφορά 8 πόντων (46-38 στο 30′), “τρέχοντας” ένα επιμέρους 34-14 σε διάστημα 19 λεπτών. Κάπου εκεί οι Ισπανοί “ξύπνησαν”. Ας όψεται το τρίποντο του Αμπάλντε στην εκπνοή της τρίτης περιόδου, που έκανε την αρχή. Ο Αμπάλντε πέτυχε άλλο ένα τρίποντο, ένα σουτ από τα τέσσερα μέτρα, ο Σάιθ πρόσθεσε άλλα δύο καλάθια και αίφνης οι Ισπανοί έτρεχαν ένα σερί 12-0.

Οι Σάιθ και Αμπάλντε άλλαξαν το παιχνίδι

Ο Αμπάλντε και ο Σάιθ ήταν στο τέλος και οι παίκτες που έγειραν την πλάστιγγα υπέρ της Ισπανίας, η οποία βελτιώνεται όσο περνούν οι μέρες και δείχνει ότι δικαίως θεωρείται ικανή για μετάλλιο. Μεγάλα καλάθια πέτυχε και ο Μπριθουέλα, ενώ ο Ντίαθ έκανε καθοριστικά κλεψίματα. Ολοι αυτοί κάλυψαν την πολύ κακή βραδιά του σταρ των Ισπανών, του Γκιγιέρμο Ερνανγκόμεθ, ο οποίος τα βρήκε σκούρα -κυρίως- απέναντι στον Διαμαντάκο.

ΙΣΠΑΝΙΑ-ΕΛΛΑΔΑ 60-58
ΔΕΚΑΛΕΠΤΑ: 22-12, 32-29, 41-46, 60-58

ΙΣΠΑΝΙΑ (Πονσαρνάου): Πάουλι, Βιθέντο 9 (1), Μπριθουέλα 10 (5ασ.), Σανς 2 (5κλ.), Ερνανγκόμεθ Γκ. 6 (7ρ., 7λ.), Ντίαθ 4 (4κλ.), Σάιθ 13 (10ρ.), Αμπάλντε 14 (2), Νόγκουες, Ερνανγκόμεθ Χ. 2, Ιριάρτε.
ΕΛΛΑΔΑ (Μίσσας): Μποχωρίδης 12 (6ρ., 7ασ., 3κλ., 8λ.), Λιάπης 7 (7ρ.), Σπυριδωνίδης, Χριστοδούλου 7 (1), Σιολόγκας 4, Κουζελόγλου 2, Καμπερίδης 7, Αγραβάνης 7, Διαμαντάκος 12 (6ρ.), Μαραγκός.