Ευρωμπάσκετ 2022: Άντεξε το ξύλο, “έπνιξε” την Ουκρανία, πανηγύρισε την πρωτιά…
Νίκη με 99-79 για την εθνική ανδρών

Το “ξύλο” των Ουκρανών που έδειξαν διάθεση με αυτόν τον τρόπο να κατακτήσουν την πρώτη θέση του ομίλου, έπεσε στο κενό. Η ελληνική άμυνα άντεξε, ο Γιάννης Αντετοκούνμπο που ήταν εκείνος που δέχθηκε τα περισσότερα “χτυπήματα” (με τους διαιτητές να το ανέχονται) “τσαντίστηκε” και με νέο προσωπικό ρεκόρ με το εθνόσημο (41 πόντους), οδήγησε την ελληνική ομάδα στη νίκη (99-79) και στην πρωτιά στον όμιλο.

Η επικράτηση του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος, βέβαια κάθε άλλο παρά εύκολα ήρθε, αν κι αυτό δείχνει το τελικό αποτέλεσμα. Η Ελλάδα έφτασε στο 4Χ4 από τη στιγμή που έθεσε σε… λειτουργία την καλή αμυντική της γραμμή. Αυτό άλλωστε ήταν και το κλειδί για να μπορέσει ν’ ανταπεξέλθει στο “ξύλο” των Ουκρανών, που είχαν στοχεύσει τον Γιάννη, που παρότι δεχόταν ανελέητα χτυπήματα (πολλά εξ’ αυτών θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν και αντιαθλητικά, με τους διαιτητές να κλείνουν τα μάτια), φρόντιζε να οδηγεί την ελληνική ομάδα. Ήταν αυτός που έφερε την Ελλάδα μπροστά με 10-2, πριν αρχίσει το… ρεσιτάλ των Ουκρανών που μάζεψαν τη διαφορά και εν συνεχεία πήραν και κεφάλι στο σκορ (23-25) κι εκμεταλλευόμενοι τα λάθη των Ελλήνων παικτών (και την αστοχία τους), βρέθηκαν στο +7 (39-46).

Μία διαφορά που “εξανεμίστηκε” γρήγορα, χάρη στην απόδοση που είχε η ελληνική ομάδα με το… καλημέρα της τρίτης περιόδου. Η άμυνα έσφιξε, οι Έλληνες διεθνείς έβγαλαν “πείσμα” και με το Γιάννη σε ρόλο “οδηγού” (σημείωσε 15 στο 10λεπτο), η εθνική μας βρέθηκε από το -7 στο +7 (60-53). Στο… παιχνίδι μπήκαν και οι Καλάθης και Ντόρσεϊ (με τον πρώτο να κάνει το καλύτερό του ματς από την έναρξη του τουρνουά) και ο δείκτης πήρε την… ανηφόρα (71-57). Το “νερό είχε μπει στο αυλάκι”, οι Ουκρανοί δεν είχαν άλλες δυνάμεις για να κοντράρουν την αποφασισμένη για τη νίκη ελληνική ομάδα, που έχοντας τρέξει ένα επιμέρους 32-11 στο τρίτο 10λεπτο, τους είχε ρίξει στο “καναβάτσο”. Και το μόνο που έμενε ήταν να φανεί σε ποιο επίπεδο θα “κλείδωνε” τη τελική διαφορά του σκορ, αλλά και το αν θα “έπιανε” το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα την πρώτη του κατοστάρα. Εν τέλει το ταμπλό έγραψε 99-79 με τον Δημήτρη Ιτούδη να δίνει εντολή στους παίκτες του να μην εκδηλώσουν την τελευταία επίθεση, παρότι με αυτή θα μπορούσε να “πιάσει” τους 100 πόντους το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα.

ΔΕΚΑΛΕΠΤΑ: 23-20, 39-46, 71-57, 99-79
ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ: Καστίγιο, Μαέστρε, Στράουμπε
ΕΛΛΑΔΑ (Δημήτρης Ιτούδης): Αγραβάνης 5 (1), Γιάννης Αντετοκούνμπο 41, Θανάσης Αντετοκούνμπο 2, Καλάθης 13 (3), Ντόρσεϊ 13 (1), Λαρεντζάκης 2, Λούντζης 2, Παπαγιάννης 6, Παπανικολάου 4 (1), Παπαπέτρου 4, Σλούκας 7 (1).
ΟΥΚΡΑΝΙΑ (Αϊνάρς Μπαγκάτσκις): Μπλίζνιουκ 4, Μπομπρόφ 3 (1), Λεν 10 (2), Μίχαϊλιουκ 16 (1), Πούστοβι 6, Σάνον 16 (3), Σκαπίντσεφ 4, Σιντόροφ 10 (2), Τκατσένκο 8, Ζότοφ 2.