Ευρωμπάσκετ 2022: Με το απόλυτο (5-0) έφυγε για Βερολίνο…
Νίκησε και την Εσθονία (90-69)

Οι Εσθονοί είχαν διάθεση να κοντράρουν την εθνική μας ομάδα, όμως δεν μπορούσαν σε καμία περίπτωση να “σπάσουν” το αήττητο του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος. Που πέτυχε το απόλυτο (5-0) στην πρώτη φάση και έφυγε για Βερολίνο! Η νίκη με 90-69 για τους Έλληνες διεθνείς ήρθε σε ρυθμό… ρελαντί, με το παιχνίδι να είναι μία καλή ευκαιρία για τον Δημήτρη Ιτούδη να δώσει χρόνο συμμετοχής στον Κώστα Αντετοκούνμπο, προκειμένου να μπορέσει κι αυτός να μπει στο κλίμα, ενόψει της δύσκολης συνέχειας.

Βέβαια το παιχνίδι έκρυβε κι έναν “πονοκέφαλο” για τον Ιτούδη και το τεχνικό επιτελείο, καθώς στο 3ο δεκάλεπτο ο Γιάννης Αντετοκούνμπο χτύπησε σε κάποια φάση στο δεξί πόδι, έδειξε να πονάει κι έτσι προτιμήθηκε να μείνει στο υπόλοιπο της αναμέτρησης στον πάγκο για να προφυλαχθεί.

Ο Greak Freak, πάντως ήταν ορεξάτος όση ώρα αγωνίστηκε, ολοκληρώνοντας το παιχνίδι με 25 πόντους (και αξιολόγηση 31!) κι ήταν εκείνος που έδωσε το σύνθημα στην ελληνική ομάδα να “τελειώσει” το ματς με το… καλημέρα. Το 18-9 με το οποίο προηγήθηκε, ήταν ενδεικτικό των διαθέσεων των Ελλήνων παικτών, που είχαν συνεχώς το… πάνω χέρι. Οι Εσθονοί βέβαια είχαν διάθεση να προβληματίσουν την ελληνική άμυνα, κυρίως με τα ριμπάουντ που κέρδιζαν, αλλά και με την ευστοχία τους από τα 6.75. Αυτά ήταν και τα σημεία που τους επέτρεψαν να πλησιάσουν (21-23), με την εθνική μας πάντως να μην δίνει πολλά δικαιώματα, “χαϊδεύοντας” το γκάζι κάθε φορά που αισθανόταν απειλή.

Το 20λεπτο βρήκε το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα με “αέρα” 15 πόντων (36-51), αλλά ήταν φανερό ότι αυτό δεν εφησύχαζε τον Ιτούδη. Που συνέχιζε ν’ ανακατεύει την τράπουλα, να κάνει τις δοκιμές του, έχοντας δίχως άλλο στο μυαλό του τη συνέχεια. Η εθνική μας με καλή κυκλοφορία και κυρίως με καλές αμυντικές λειτουργίες, άνοιξε την ψαλίδα κι έβαλε τέλος στις όποιες… ορέξεις μπορεί να είχαν οι αντίπαλοί της. Μ’ ένα επιμέρους 13-7 έστειλε το δείκτη στο +21 (43-64) αρχικά και στο +29 (49-78) με το ξεκίνημα της τρίτης περιόδου. Η αναμέτρηση πλέον είχε… τελειώσει (το μόνο που απέμενε ήταν το τελικό σκορ, που βρήκε την εθνική μας να επικρατεί με 90-69), με το βλέμμα όλων να στρέφεται στον Γιάννη Αντετοκούνμπο, με τον Ιτούδη πάντως να καθησυχάζει μετά το τέλος, τονίζοντας ότι “… δεν θα έπαιζε ο Γιάννης στη συνέχεια και έκανε την αποθεραπεία του”.

ΔΕΚΑΛΕΠΤΑ: 21-27, 36-51, 49-77, 69-90
ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ: Ροσό, Στράουμπε, Γκιόργκι
ΕΣΘΟΝΙΑ (Τοϊγιάλα): Ντρελ, Ντόρμπεκ 2, Γιόεσαρ 12, Κίτσινγκ 10 (2), Κότσαρ 6, Κρίισα 12 (4), Κουλαμάε 2, Ραϊέστε, Σοκ, Τας 6, Βένε 19 (3).
ΕΛΛΑΔΑ (Ιτούδης): Αγραβάνης 3 (1), Γιάννης Αντετοκούνμπο 25 (1), Κώστας Αντετοκούνμπο, Θανάσης Αντετοκούνμπο 3 (1), Καλάθης 9 (1), Ντόρσεϊ 8 (1), Λαρεντζάκης 5, Λούντζης 8 (1), Παπαγιάννης 2, Παπανικολάου 8 (2), Παπαπέτρου 8 (1), Σλούκας 11 (1).