Ο Ντόρσεϊ «ντύθηκε»… Γιάννης, αλλά o δις MVP του ΝΒΑ «μίλησε» όταν έπρεπε κι η Ελλάδα έκανε ποδαρικό με το δεξί στο Ευρωμπάσκετ του 2022. Νίκησε με 89-85 την Κροατία, σ’ ένα ματς που λίγο έλειψε να βρεθεί από τον παράδεισο στην κόλαση! Κι αυτό διότι το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα είδε διαφορά 19 πόντων να εξανεμίζεται και τους Κροάτες να διεκδικούν τη νίκη στο τέλος της αναμέτρησης. Οι περισσότεροι από 8000 φίλοι του μπάσκετ που βρέθηκαν στο Μιλάνο, πάντως είχαν την ευκαιρία ν’ απολαύσουν τον έναν και μοναδικό Giannis, τον σούπερ σταρ της ελληνικής ομάδας να «σκοτώνει» τους Κροάτες στο καθοριστικό τελευταίο λεπτό του ματς. Τότε που τους… τάπωσε, κάρφωσε ακόμη κι ανάποδα τη μπάλα στο κροατικό καλάθι και δεν τους άφησε να ολοκληρώσουν την ανατροπή που κυνήγησαν. Οι φίλοι του μπάσκετ, βέβαια δεν απήλαυσαν μόνο τον Giannis, αλλά και τον Ντόρσεϊ που έκανε «πάρτι» (ειδικά στο πρώτο 20λεπτο), ενώ ήταν ουσιαστικός όταν χρειάστηκε…

Κι η συμβολή του Ντόρσεϊ ήταν πολύ χρήσιμη, για μια ομάδα όπως αυτή η εθνική που παρουσιάστηκε με 10άδα στο παιχνίδι, καθώς οι Γιώργος Παπαγιάννης και Κώστας Αντετοκούνμπο μπορεί να έχουν συμπεριληφθεί στην 12άδα, είχε ωστόσο αποφασιστεί να μην χρησιμοποιηθούν στο ματς της πρεμιέρας. Με δύο σημαντικές απουσίες, λοιπόν κοντά στο καλάθι ο Δημήτρης Ιτούδης έπρεπε να βρει τρόπο μέσα από… αλχημείες και «μαγειρέματα» στα σχήματα της ελληνικής ομάδας ν’ αντιμετωπίσει την Κροατία. Κι από αυτά τα «μαγειρέματα» αποδείχθηκε ότι οι επιλογές της 12άδας μόνο τυχαίες δεν ήταν. Με τον Αγραβάνη να κερδίζει δικαίως τα εύσημα με την εμφάνισή του, τον Θανάση να βγάζει πάθος στο παρκέ και τον Παπαπέτρου ν’ αποδεικνύει ότι έχει ψυχή, αλλά και μπασκετικό μυαλό κερδίζοντας χαμένες φάσεις. Ο Νικ Καλάθης φάνηκε να είναι εκτός κλίματος, αλλά φρόντισε με μία εκπληκτική ασίστ του στο τέλος του ματς (που απέφερε και το ανάποδο κάρφωμα του Γιάννη) να επισκιάσει εν πολλοίς την αγωνιστική του παρουσία…

Το ξεκίνημα του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος ήταν… νωχελικό, με τους Κροάτες να διαβάζουν τα miss-match που είχαν και να βρίσκονται μπροστά με 7-0. Ο Γιάννης ήταν καλά κλεισμένος και η αστοχία της ελληνικής ομάδας έμοιαζε να «βαραίνει» τα χέρια των Ελλήνων διεθνών. Που όμως είναι γνωστοί για το πάθος τους στην άμυνα και από εκεί ξεκίνησαν την αντεπίθεσή τους. Ο Ντόρσεϊ έδωσε πρώτος το ρυθμό – κι έλυσε το «γόρδιο δεσμό» της επίθεσης – ο Γιάννης βρήκε χώρους, ο Θανάσης ήταν «ογκόλιθος» στον αμυντικό τομέα κι έτσι πολύ σύντομα το -7 (7-0) έγινε 12-13. Με την ελληνική ομάδα να «πνίγει» τους Κροάτες και να την κρατά δίχως πόντο για σχεδόν 4 λεπτά, χρονικό διάστημα στο οποίο η Ελλάδα «φόρτωνε» το αντίπαλο καλάθι, στέλνοντας το δείκτη της διαφοράς στο +10 (12-22) και δίνοντας την ευκαιρία στον Ιτούδη «ν’ ανακατέψει την τράπουλα», προκειμένου να δώσει και σημαντικές ανάσες στα βασικά ατού του…

Οι Κροάτες ήταν εμφανές ότι έβλεπαν τα πλάνα τους ν’ ανατρέπονται, διότι ο Γιάννης δεν αποτελούσε τον υπ’ αριθμό ένα κίνδυνο στην άμυνά τους (αν και τους είχε «φορτώσει» με 12 πόντους, ενώ είχε και 4 ασίστ), καθώς ο Ντόρσεϊ είχε αναλάβει να γίνει… Γιάννης στη θέση του Γιάννη! «Φόρτωνε» το αντίπαλο καλάθι (20 πόντους στο ημίχρονο) κι έδινε το ρυθμό που χρειαζόταν το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα, που πέραν του Ντόρσεϊ, έβλεπε όποιον παίκτη πατούσε το πόδι του στο παρκέ να δίνει παραπάνω από το 100%. Σλούκας, Αγραβάνης, Παπαγιάννης πρόσθεταν τις δικές τους… πινελιές και ο δείκτης του σκορ έφτασε στο +19 (21-40) για την ελληνική ομάδα, που ήταν ο απόλυτος κυρίαρχος. Οι Κροάτες πήραν κάποιες ανάσες από τα τρίποντα του Χεζόνια και τα καλάθια του Μπογκντάνοβιτς, όμως ήταν φανερό ότι δεν είχαν σταθερότητα στις… απαντήσεις τους στο πρόβλημα που τους είχε βάλει ο Ιτούδης.

Η επιλογή του κοντού σχήματος από τον Έλληνα προπονητή απέδιδε καρπούς, όπως και οι μαεστρικές του αλλαγές στην 5άδα του, που έδινε έτσι το χρόνο στους παίκτες του να παίρνουν υπερπολύτιμες ανάσες και να είναι φρέσκοι ενόψει της συνέχειας. Διότι όπως προαναφέραμε η ελληνική ομάδα παρουσιάστηκε δίχως τους δύο «πύργους» της, Παπαγιάννη και Κώστα Αντετοκούνμπο κι έτσι η αναζήτηση των… αλχημειών για να καλυφθεί το κενό αυτό – ειδικά κόντρα σε μία ομάδα όπως η Κροατία – ήταν κάτι παραπάνω από απαραίτητη. Η ελληνική ομάδα έκλεισε το 20λεπτο με το ταμπλό να γράφει 30-46, απόρροια τόσο της καλής αμυντικής λειτουργίας (21-22 ριμπάουντ), όσο και του προσεκτικού τρόπου παιχνιδιού της (μόλις 1 λάθος έναντι των 12 που έκαναν οι Κροάτες)!

Οι οποίοι όμως έδειξαν ότι δεν ξέχασαν το μπάσκετ και παρότι βρέθηκαν πίσω με 19 πόντους (21-40) αντέδρασαν. Βρήκαν τις απαντήσεις που αναζητούσαν στο τρίτο 10λεπτο (Σμιθ και Σιμόν ανέλαβαν δράση), την ώρα που η ελληνική ομάδα «σίγησε». Οι Ντόρσεϊ και Γιάννης δεν μπορούσαν να βρουν δρόμο για το καλάθι, λύσεις από την περιφέρεια δεν υπήρχαν και το +19 εξανεμίστηκε. Το σκορ έγινε 60-62 και το παιχνίδι ντέρμπι. Τα τρίποντα των Ντόρσεϊ και Αγραβάνη έδωσαν… φιλί ζωής για την ελληνική ομάδα, που βρέθηκε και πάλι με διψήφιο «αέρα» διαφοράς (+11, 64-75), αλλά ήταν εμφανές πως οι Κροάτες ήταν αποφασισμένοι να διεκδικήσουν το μερίδιο της νίκης που τους αναλογούσε. Κι έκαναν και πάλι το ματς ντέρμπι στο τέλος (82-84).

Εκεί, όμως «μίλησε» ο δύο φορές MVP του ΝΒΑ. Ένα εντυπωσιακό ανάποδο κάρφωμα (από μία εντυπωσιακή ασίστ του κατά τ’ άλλα μέτριου Καλάθη) από τον Γιάννη (82-86), που πάντως κράτησε το καλύτερο για το τέλος, καθώς με τ’ ακροδάχτυλα αλλοίωσε το τρίποντο του Σμιθ και στον αιφνιδιασμό πέτυχε το απόλυτο. Καλάθι και φάουλ, 82-89 στα περίπου 5 δεύτερα που απέμεναν και η πλάστιγγα της νίκης έγειρε για τα καλά υπέρ της ελληνικής ομάδας, που είδε τον Σμιθ απλά να διαμορφώνει με τρίποντο το τελικό 85-89.

ΔΕΚΑΛΕΠΤΑ: 16-24, 30-46, 62-70, 85-89
Διαιτητές: Ροσό (Γαλλία), Καστίγιο (Ισπανία), Χοροζόφ (Βουλγαρία)
ΚΡΟΑΤΙΑ (Μουλαομέροβιτς): Μπογκντάνοβιτς 19 (1), Χεζόνια 10 (2), Μάτκοβιτς 2, Μάβρα 2, Ράμλιακ, Σάριτς, Σίμον 18 (2), Σμιθ 23 (5), Ζούμπατς 11.
ΕΛΛΑΔΑ (Ιτούδης): Αγραβάνης 11 (2), Αντετοκούνμπο Γ. 27, Αντετοκούνμπο Θ. 5 (1), Καλάθης 4, Ντόρσεϊ 27 (5/9τρ.), Λαρεντζάκης, Λούντζης, Παπανικολάου 6 (2), Παπαπέτρου 3, Σλούκας 6

Τα αποτελέσματα της 1ης ημέρας του ομίλου
Ουκρανία-Μ. Βρετανία 90-61
Κροατία-Ελλάδα 85-89
Ιταλία-Εσθονία 83-62