Ευρωμπάσκετ U16: Με 30άρα «φιλοδώρησε» η Βόρεια Μακεδονία η εθνική παίδων

Με άμυνα από… ατσάλι και επίθεση που θύμιζε «σάρισα» η εθνική παίδων «ζευγάρωσε» τις νίκες της στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα που διεξάγεται στα Σκόπια. Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα νίκησε με 30άρα (78-48) την ομάδα της Βόρειας Μακεδονίας, δείχνοντας ότι το +28 επί της Ισπανίας μόνο τυχαία δεν επιτεύχθηκε. Οι παίκτες του Βαγγέλη Ζιάγκου ήταν εντυπωσιακοί από το πρώτο ως το τελευταίο δευτερόλεπτο, σ’ ένα γήπεδο που ώρες-ώρες «έβραζε» από τους Σκοπιανούς οπαδούς, που φώναζαν ρυθμικά «Macedonia, Macedonia», δίχως να διστάζουν να βρίζουν και τους νεαρούς Έλληνες.

Οι οποίοι φρόντισαν να τους… απαντήσουν με την απόδοσή τους εντός του παρκέ και μετά το αρχικό 4-2 με το οποίο προηγήθηκαν τα Σκόπια, μ’ ένα εντυπωσιακό 4-21 φρόντισαν να μην αφήσουν περιθώρια στους αντιπάλους τους. Με πιεστική άμυνα (εξ ου και τα 8 λάθη που έκαναν) και έλεγχο των ριμπάουντ (6-15), οι Έλληνες παίκτες έβαλαν το… νερό στο αυλάκι. Τα Σκόπια προσπάθησαν ν’ αντιδράσουν, όμως ήταν εμφανές ότι δεν μπορούσαν να πάρουν ανάσα από την αποφασισμένη για τη νίκη ελληνική ομάδα. Που βρέθηκε στο 17’ μπροστά με +20 (14-34), έχοντας τον πλήρη έλεγχο του ματς. Οι αλλαγές του Ζιάγκου δεν επηρέαζαν το ρυθμό της ελληνικής ομάδας, που διατηρούσε το δείκτη πάνω από τους 20 πόντους (16-42 στο 19’), με την υπεροχή σ’ όλες τις στατιστικές κατηγορίες να είναι εμφατική (25 ριμπάουντ, 11 ασίστ, 10 λάθη). Το 22-42 του ημιχρόνου ήταν απόρροια των λανθασμένων αντιδράσεων από πλευράς των Ελλήνων παικτών, που έδωσαν τη δυνατότητα στους Σκοπιανούς να πετύχουν κάποιους πόντους και να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις της κακής εικόνας που είχαν στο πρώτο 20λεπτο.

Εκμεταλλεύτηκαν μάλιστα και τη χαλαρότητα που έδειξε το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα στο ξεκίνημα της τρίτης περιόδου, μετατρέποντας το 26-42 σε 32-42, αλλά ως εκεί… Η ελληνική ομάδα φρόντισε ν’ αντιδράσει σωστά, δείχνοντας ότι έχει δουλευτεί σωστά. Πίεσε τους αντιπάλους της, «έπνιξε» όποια ελπίδα είχαν κι έφτασε σε μία άνετη επικράτηση με 78-48, δείχνοντας τις διαθέσεις της… Το καρέ των Τσαχτσίρα, Λιοτόπουλου, Μαραγκουδάκη και Αβδάλα «κουβάλησε» επιθετικά την ελληνική ομάδα, δίχως πάντως ουδείς απ’ τους παίκτες που πάτησε το πόδι του στο παρκέ, να υστερήσει. Όλοι τους έβγαλαν πάθος, έδειξαν διάθεση ν’ ακολουθήσουν κατά γράμμα το πλάνο του Ζιάγκου και ανά διαστήματα ξεδίπλωσαν στο παρκέ το ταλέντο τους.

Δεκάλεπτα: 8-25, 22-42, 34-59, 48-78
Διαιτητές: Πάρλακ (Τουρκία), Τούκις (Λετονία), Ντόρι (Ιταλία)
Ελλάδα (Ζιάγκος): Αβδάλας 11 (1), Μαραγκουδάκης 13 (1), Πατρίκης 7 (10ρ.), Ροζακέας 7, Σπάρταλης 4, Αμπόσι 7, Χαβούτσας 2, Επαμεινώνδας, Κομνιανίδης 2, Λιοτόπουλος 11 (1), Σοϊλεμετζίδης 2, Τσαχτσίρας 12 (1τρ, 11ρ.)