Ευρωμπάσκετ U18: Έχασε τον “Σάμο”, έχασε προσανατολισμό και το ματς η εθνική…

Μετά τη νίκη στην πρεμιέρα του Ευρωμπάσκετ U18 τίποτε δεν πάει βάσει προγράμματος για την εθνική εφήβων. Κι όπως λέει κι ο λαός “ήταν στραβό το κλίμα, το ‘φαγε κι ο γάιδαρος”! Και στην προκειμένη περίπτωση, το χειρότερο για την εθνική μας δεν είναι ότι ηττήθηκε για δεύτερη φορά, αλλά ότι φανέρωσε πολλές αδυναμίες, ειδικά μετά τον τραυματισμό του Αλέξανδρου Σαμοντούροβ. Ο “Σάμο” στα πρώτα λεπτά της αναμέτρησης, γύρισε το πόδι του, αποχώρησε από το ματς και αυτός ο τραυματισμός, φάνηκε να επηρεάζει για τα καλά την ομάδα, που ηττήθηκε με 73-61 από τη Σλοβενία.

Οι παίκτες του Ηλία Καντζούρη έχασαν τον προσανατολισμό τους, έχασαν το μυαλό τους και μαζί την επαφή με το σκορ. Πολύ γρήγορα το 2-3 έγινε 4-13 και το τέλος του 10λέπτου βρήκε την ελληνική ομάδα να… ψάχνεται. Οι μόλις 6 πόντοι σε όλο το 10λεπτο είναι άλλωστε ενδεικτικοί της “σύγχυσης” που επικρατούσε στο αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα, ελλείψει του βασικού “πυλώνα” της ομάδας. Έχοντας χάσει τον “Σάμο”, η εθνική μας έδειξε να έχει απωλέσει κάθε ικανότητα απειλής των Σλοβένων, που έκαναν… πάρτι σε άμυνα κι επίθεση. Πολύ γρήγορα οι Σλοβένοι είχαν επιβάλλει το ρυθμό τους, είχαν φέρει τη διαφορά στα “ύψη” (23-39, 25-42) κι όλα έδειχναν ότι η εθνική μας θα γνώριζε μία βαριά ήττα.

Υπήρξε όμως αντίδραση. Οι Έλληνες παίκτες φρόντισαν με όπλο την άμυνά τους να “μαζέψουν” τη διαφορά, έτρεξαν ένα επιμέρους 18-15 στο τρίτο δεκάλεπτο και κατάφεραν να μειώσουν τη διαφορά. Δίχως όμως να μπορέσουν να γίνουν περισσότερο απειλητικοί. Οι προσπάθειες των Ζούγρη και Κορκοντζέλου, καθώς και οι όποιες βοήθειες υπήρξαν στο επιθετικό κομμάτι από τους Σπρίντζιο και Ευσταθίου, δεν ήταν αρκετές για ν’ αλλάξουν την εικόνα του ματς. Η Ελλάδα πάλεψε να γυρίσει το παιχνίδι, προσπάθησε να ρίξει τη διαφορά κάτω από διψήφιο αριθμό, δίχως όμως να μπορέσει να κάνει το κάτι παραπάνω. Η ήττα με 73-61, απλά φανέρωσε τις αδυναμίες που είχε το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα και σε αυτό το παιχνίδι, όπως και στο ματς με την Σερβία στη δεύτερη μέρα της διοργάνωσης.

Δεκάλεπτα: 6-16, 25-42, 43-57, 61-73
Διαιτητές: Προκ (Πολωνία), Τόρες Σάντσεθ (Ισπανία), Μούταπτσιτς (Γερμανία)
Ελλάδα (Καντζούρης): Ευσταθίου 5, Κορκόντζελος 14 (4 ριμπ.), Λαγός, Πλώτας 4, Σπρίντζιος 7 (4 ασίστ), Μπιλάλης, Καλατζής 4, Καλλιοντζής 1, Κωνσταντινίδης 3, Σαμοντούροβ 1, Ζούγρης 20 (7 ριμπ.), Δήμου 2.