Ευρωμπάσκετ U18: Θα παλέψει για την 11η θέση η εθνική εφήβων
Ήττα και από την Πολωνία

Δεν είναι στραβός ο γιαλός, απλά στραβά αρμενίζουν οι μικρές εθνικές ομάδες, που παλεύουν με… νύχια και με δόντια για να μην βρεθούν στα τάρταρα! Μετά την νέων ανδρών και η εφήβων έδειξε ότι κάτι δεν λειτουργεί σωστά στα αναπτυξιακά κλιμάκια και η ήττα (και) από την Πολωνία (70-63) στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα της Σμύρνης, την οδηγεί στη “μάχη” για την 11η θέση κόντρα στη Γερμανία.

Η Ελλάδα έδειξε σ’ ένα ακόμη παιχνίδι πολύ κατώτερη των περιστάσεων. Είχε πολλά σκαμπανεβάσματα στο παιχνίδι της, έχασε πολλές φορές το “μυαλό” της και τον προσανατολισμό της και αυτό δεν έμεινε ατιμώρητο από τους Πολωνούς. Που με μία τριπλέτα παικτών (Βρζετς, Μπερεζίνσκι και Μπουζ) έκαναν μία… χαψιά τις όποιες διαθέσεις έδειχναν οι Έλληνες παίκτες για να σώσουν την παρτίδα.

Το γρήγορο 4-7 της ελληνικής ομάδας, εξανεμίστηκε από το 7-0 που έτρεξαν οι Πολωνοί, κι αυτό έμοιαζε με… καμπανάκι για τους διεθνείς μας. Που απάντησαν μ’ ένα δικό τους 0-8 (11-16), το οποίο ωστόσο δεν μπόρεσαν να διευρύνουν, βλέποντας και πάλι την… πλάτη των Πολωνών (26-19 στο 14′). Οι κακές επιλογές και η έλλειψη δημιουργίας στην επίθεση, σε συνδυασμό με την αδυναμία να ελέγξουν τα ριμπάουντ, έβαλαν την ελληνική ομάδα στα… σκοινιά. Οι Πολωνοί συνέχιζαν ν’ ανεβάζουν τη διαφορά (33-21 στο 18′), παίζοντας απλό μπάσκετ κι εκμεταλλευόμενοι τον Βρζετς, ο οποίος ξεχώριζε σαν… τη μύγα μες στο γάλα (10π.), αλλά και κάθε αδυναμία που εντόπιζαν στην ελληνική ομάδα!

Το ημίχρονο βρήκε την Πολωνία να προηγείται με 35-62 και την Ελλάδα να ψάχνει να διορθώσει τα κακώς κείμενα. Όπως τους πόντους από τα λάθη της (12 για την πολωνική ομάδα), τις δεύτερες επιθέσεις που χάρισε, αλλά και τη χαμηλή βοήθεια που ήρθε από τον πάγκο. Όλ’ αυτά φάνηκε να διορθώνονται στο τρίτο 10λεπτο, στο οποίο οι Έλληνες διεθνείς παρουσιάστηκαν μεταμορφωμένοι. Έτρεξαν ένα επιμέρους 7-19 κι άλλαξαν τα πάντα. Από το -9 βρέθηκαν στο +3 (42-45) κι έδειξαν ικανοί να πάρουν τα ηνία της αναμέτρησης. Όμως δεν φρόντισαν για μία ακόμη φορά να επιβάλλουν απόλυτα το ρυθμό τους, δίνοντας εκ νέου τη δυνατότητα στους Πολωνούς ν’ ανακάμψουν και να βρεθούν με “αέρα” 11 πόντων (56-45) στο 31′.

Η επιλογή των τριπόντων για να καλυφθεί η διαφορά ήταν εμφανές πως δεν ήταν η πλέον ενδεδειγμένη (με 24% ευστοχία), ενώ ήταν φανερό πως δεν υπήρχε και “καθαρό” μυαλό. Κι αυτό το “πλήρωναν” σε κάθε ευκαιρία. Οι Πολωνοί έδειχναν να πατάνε πιο καλά στο παρκέ και παρότι απειλήθηκαν για μία ακόμη φορά από το ελληνικό συγκρότημα (66-63 στο 39′), φρόντισαν να μην αφήσουν τους Έλληνες παίκτες να… χαμογελάσουν και πανηγύρισαν εκείνοι τη νίκη με 70-63.

Δεκάλεπτα: 17-16, 35-26, 54-45, 70-63
Διαιτητές: Ματσιουλάιτις (Λιθουανία), ΜακΝτόναλντ (Μ. Βρετανία), Μέζαρος (Ουγγαρία)
Ελλάδα (Καντζούρης): Μπιλάλης, Ευσταθίου 3 (4 ριμπ.), Καλατζής, Κωνσταντινίδης 2, Σπρίντζιος 16 (4 ριμπ.), Δήμου 9, Καλλιοντζής 2, Κορκόντζελος 11 (7 ριμπ., 10 ασίστ), Λαγός 7 (6 ριμπ., 4 κλεψ.), Πλώτας 6, Ζούγρης 7 (8 ριμπ.).