Ευρωμπάσκετ U18: Νίκησε με ξέσπασμα στο τελευταίο 10λεπτο η εθνική εφήβων

Η αγωνιστική εικόνα που έδειξε στο τέταρτο 10λεπτο της αναμέτρησης με τη Β. Μακεδονία ήταν εκείνη που έδωσε τη νίκη στην εθνική εφήβων (77-61) και τη δυνατότητα να παραμείνει στην Α’ κατηγορία. Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα ξεκίνησε καλά, “πλήρωσε” στην πορεία τις μέτριες επιλογές της, δίνοντας το δικαίωμα στους αντιπάλους της να… ελπίζουν, αλλά φρόντισε στο τέλος να βάλει τα… πράγματα στη θέση τους, παίρνοντας το επιθυμητό αποτέλεσμα. Οι Ζούγρης, Κορκολέντζος και Λαγός “κουβάλησαν” επιθετικά την ομάδα, με τους συμπαίκτες τους να ενισχύουν στον αμυντικό τομέα όταν χρειάστηκε…

Σκληρή άμυνα, λογικές επιλογές στην επίθεση και διάθεση ήταν τα στοιχεία που έδειξε η ελληνική ομάδα στο ξεκίνημα της αναμέτρησης, θέτοντας τις βάσεις για να φέρει το ματς στα μέτρα της. Βρέθηκε να προηγείται με 8-16 στο 7′ κι αν ήταν λίγο πιο προσεκτικοί οι Έλληνες διεθνείς, θα μπορούσαν να είχαν “χτίσει” πιο μεγάλη διαφορά. Έδωσαν όμως το δικαίωμα στους αντιπάλους τους (με την ανοχή και των διαιτητών) να καλύψουν τη διαφορά (16-18) λίγο πριν το τέλος της περιόδου και να πλησιάζουν και την… προσπέραση (22-23, 24-25)! Την οποία πέτυχαν (37-36), εκμεταλλευόμενοι την αδυναμία που έδειχναν οι Έλληνες διεθνείς να βρουν τον εύκολο δρόμο προς το καλάθι, πετώντας στα… σκουπίδια τις (πάμπολλες) ευκαιρίες που είχαν.

Η εικόνα δεν άλλαξε ιδιαίτερα ούτε και στα πρώτα λεπτά της τρίτης περιόδου, με την ελληνική ομάδα να παίρνει τα ηνία (42-48), αλλά να μην μπορεί να “χτίσει” διαφορά ασφαλείας. Στο 30′ το ταμπλό έγραφε 50-54 και το ντέρμπι συνεχιζόταν, μέχρι να πάρει… μπρος η ελληνική “μηχανή” στο τελευταίο και καθοριστικό 10λεπτο. Το “ισχνό” 52-54 έγινε 56-74, με τον Βαγγέλη Ζούγρη ν’ αναλαμβάνει δράση και κάπου εκεί η… σεμνή τελετή ολοκληρώθηκε. Η Β. Μακεδονία δεν μπορούσε να επιστρέψει στο ματς και η ελληνική ομάδα πήρε τη νίκη (77-61) και καλείται ν’ αντιμετωπίσει την Πολωνία για τις θέσεις 9-12, παραμένοντας στην Α’ κατηγορία.

Δεκάλεπτα: 17-23, 39-38, 50-54, 61-77
Διαιτητές: Καστίγιο (Ισπανία), Μέρσον (Ισραήλ), Περτσιαβάλε (Ιταλία)
Ελλάδα (Καντζούρης): Μπιλάλης, Ευσταθίου 5 (1), Καλατζής 5 (1), Κωνσταντινίδης 5 (1), Σπρίντζιος, Δήμου, Καλλιοντζής 2, Κορκόντζελος 18, Λαγός 15 (1), Πλώτας 9 (3), Ζούγρης 18 (11ρ.)