Ευρωμπάσκετ U18: Τρίτη η Εθνική, κόντρα στην Ιταλία στους «8» (+vd)

tsalbourisΑποστολή εξετελέσθη για την Εθνική Εφήβων! Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα νίκησε το Μαυροβούνιο 72-57 στον τελευταίο αγώνα για τη δεύτερη φάση και κατέκτησε την 3η θέση στον 6ο όμιλο, κάτι που σημαίνει ότι στον προημιτελικό της Παρασκευής θα αντιμετωπίσει την Ιταλία στις 14:00. Οι “ατζούρι” τερμάτισαν στη 2η θέση του 5ου ομίλου και αποτελούν σαφώς πιο βατό αντίπαλο από την Κροατία, η οποία μοιάζει να βρίσκεται ένα επίπεδο ψηλότερα από τις υπόλοιπες ομάδες στο Ευρωμπάσκετ U18!

Οι Τσαλμπούρης (16 πόντοι, 4/5 τρίποντα), Χαραλαμπόπουλος (15 πόντοι, 15 ριμπάουντ, 4 κλεψίματα) και Σταμάτης (15 πόντοι, 4 ασίστ) ήταν οι κορυφαίοι παίκτες της Εθνικής, η οποία πήρε το προβάδισμα από το πρώτο λεπτό, προηγήθηκε 35-15 στο 17′ και επί της ουσίας δεν απειλήθηκε ποτέ από το Μαυροβούνιο.

Βάσεις νίκης με το… καλημέρα!

Με διάθεση να… τελειώσει το παιχνίδι πριν αυτό καλά-καλά ξεκινήσει μπήκαν στο παρκέ οι Έλληνες διεθνείς, φροντίζοντας μάλιστα να περιορίσουν στο μέγιστο βαθμό το πρόβλημα που τους έκανε ζημιές σε προηγούμενες αναμετρήσεις. Τα λάθη! Αν και σε διάστημα 6 λεπτών έκαναν 4 λάθη (δίνοντας σ’ αυτό το διάστημα την ευκαιρία στους αντιπάλους τους να πετύχουν 5 πόντους από αυτά τα… δώρα), ωστόσο κατάφεραν στη συνέχεια να παρουσιαστούν πιο charalampopoulosσυγκεντρωμένοι. Στα υπόλοιπα 14 λεπτά έως το τέλος του ημιχρόνου έκαναν όλο κι όλο μόλις 1 λάθος(!), ενώ παράλληλα ήλεγξαν πλήρως το ρυθμό, κέρδισαν τις μάχες των ριμπάουντ (22-17) και για μία ακόμη φορά επιβεβαίωσαν ότι είναι μία ομάδα που μοιάζει με… Λερναία Ύδρα στην επίθεσή της!

Οι Σταμάτης και Παπαγιάννης ήταν εκείνοι που είχαν πάρει… επ΄ ώμου τον επιθετικό τομέα στο πρώτο 10λεπτο (11 από τους 13 πόντους), ο Χαραλαμπόπουλος φρόντιζε να ελέγχει τους… αιθέρες (7 ριμπάουντ), όμως η είσοδος του Γιώργου Τσαλμπούρη στο ξεκίνημα της δεύτερης περιόδου “γκρέμισε” κάθε πλάνο του προπονητή των Μαυροβούνιων. Ο νεαρός σέντερ άρχισε να “φορτώνει” το αντίπαλο καλάθι (13 πόντους σε 10′) κι έδωσε την ώθηση που χρειαζόταν το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα, ώστε να “χτίσει” μία διαφορά, που της έδινε σαφές προβάδισμα νίκης. Στο 12′ το ταμπλό έγραφε 12-25 και στο 18′ 21-37.

Παρότι, βέβαια οι παίκτες του Ηλία Παπαθεοδώρου έδειξαν στο πρώτο ημίχρονο ότι δεν είχαν καμία διάθεση να εμπλακούν σε… περιπέτειες και “χιτσκοκικό” φινάλε σ’ ένα ακόμη ματς, ωστόσο στα μισά της τρίτης περιόδου χαλάρωσαν κι επέτρεψαν στους αντιπάλους τους να… πιστέψουν ότι μπορούν την ανατροπή. Το Μαυροβούνιο άρχισε να stamatis“ροκανίζει” τη διαφορά – εκμεταλλευόμενο τα ριμπάουντ και τους αιφνιδιασμούς) και στο 26′ είχε βρεθεί σχεδόν σε απόσταση βολής (41-48). Οι Έλληνες διεθνείς, πάντως δεν άφησαν τους αντιπάλους του να πλησιάσουν περισσότερο, αντέδρασαν σωστά, άνοιξαν εκ νέου την ψαλίδα της διαφοράς και με τους συνήθεις υπόπτους (Σταμάτη και Χαραλαμπόπουλο) ν’ αναλαμβάνουν δράση, κράτησαν τη νίκη στα χέρια τους (57-72) και πλέον ετοιμάζονται για τον επόμενο αντίπαλό τους…

Δεκάλεπτα: 10-17, 27-41, 43-57, 57-72

Μαυροβούνιο (Ράντοβιτς): Άντελιτς 2, Γέλοβατς, Τσβόροβιτς, Κριβοκάπιτς 3, Ραντούνοβιτς 4, Χατζιμπέγκοβιτς 3 (1), Πόποβιτς 17 (1), Μπάτσοβιτς 14 (1τρ., 7ρ.), Νίκολιτς 3 (7ρ.), Ίλιτς 6 (1τρ., 5κ.), Ντόζιτς 5 (1), Κνέζεβιτς.

Ελλάδα (Παπαθεοδώρου): Τολιόπουλος, Κόνιαρης 3 (1τρ., 3κλ.), Κώττας 4, Οικονομόπουλος, Μήτογλου 9, Μουράτος 2, Τσαλμπούρης 16 (4), Μπιλλής 2, Σταμάτης 15, Παπαγιάννης 6, Χαραλαμπόπουλος 15 (3τρ., 15ρ.., 4κλ.).