Ευρωμπάσκετ U18: Arrivederci από νωρίς “είπε” η και εθνική εφήβων!
Ήττα από την Ιταλία με 64-55 και πλέον “μάχη” για τις θέσεις 9-12

Arrivederci από νωρίς σε ευρωπαϊκή διοργάνωση “είπε” και η εθνική ομάδα των εφήβων, που γνώρισε την ήττα (64-55) από την Ιταλία στο νοκ άουτ ματς του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος στη Σμύρνη. Η ελληνική ομάδα δεν έβγαλε στο παρκέ την εικόνα που είχε στο μυαλό του ο ομοσπονδιακός προπονητής Ηλίας Καντζούρης, εκείνη της σκληρής ομάδας. Αυτή η εικόνα παρουσιάστηκε μόνο ανά διαστήματα, αλλά αυτό δεν ήταν αρκετό, καθώς ήταν αρκετά “soft” αμυντικά, είχε κακές επιλογές στην επίθεση και γενικά παρουσίασε πολλά προβλήματα και αδυναμίες. Και μπορεί η απώλεια του Αλέξανδρου Σαμοντούροβ να ήταν σημαντική, αλλάζοντας εν πολλοίς το αγωνιστικό προφίλ της εθνικής μας, δεν μπορεί ωστόσο ν’ αποτελεί δικαιολογία για την εικόνα που παρουσίασε το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα.

Οι λεπτομέρειες και ο χαρακτήρας που σύμφωνα με τον ομοσπονδιακό προπονητή θ’ αποτελούσαν κριτήριο για την πορεία των ομάδων, αποδείχθηκαν σημαντικές για την πορεία της εθνικής μας. Σε άμυνα κι επίθεση οι Έλληνες διεθνείς έδειξαν πολλά κενά, ενώ όσον αφορά τον χαρακτήρα, εκεί φάνηκε σε πολύ μεγάλο βαθμό ότι οι διεθνείς δεν έχουν εκπαιδευτεί να διαχειρίζονται δύσκολες καταστάσεις. Αν και κόντρα στην Ιταλία υπήρξαν διαστήματα που οι Έλληνες έβγαλαν αντίδραση…

Όπως έπραξαν στο πρώτο 10λεπτο της αναμέτρησης, αλλά πολύ περισσότερο, όταν βρέθηκαν στο -20, το οποίο κατόρθωσαν να “μαζέψουν”. Αλλά αυτή η αντίδρασή τους ήρθε με καθυστέρηση, στερώντας τους την όποια δυνατότητα να προχωρήσουν πιο ψηλά στη διοργάνωση.

Η αδυναμία να βάλει τη μπάλα στο “πλεκτό” (με 29% σουτ εντός παιδιάς), στερούσε τη δυνατότητα από την ελληνική ομάδα να φέρει το ματς στα μέτρα της. Οι Ιταλοί εκμεταλλεύονταν όσο περισσότερο μπορούσαν αυτό το στοιχείο που παρουσίαζε το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα και χάρη στα δικά τους – κάπως καλύτερα ποσοστά, με 41% – διατηρούσαν ένα μικρό προβάδισμα (16-16, 23-18, 31-25). Το οποίο κατάφεραν να διευρύνουν στο ξεκίνημα της τρίτης περιόδου (39-27), χάρη στις κακές επιθετικές επιλογές των Ελλήνων παικτών και την κακή αμυντική ισορροπία που είχε το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα. Το τάιμ άουτ του ομοσπονδιακού προπονητή ήταν επιβεβλημένο για να κόψει το ρυθμό της ιταλικής ομάδας, αλλά και για να “συμμαζέψει” το… μυαλό των παικτών. Κάτι πάντως που δεν φάνηκε να πετυχαίνει, με τις επιλογές να παραμένουν κάτω του μετρίου και τη διαφορά να παίρνει την… ανηφόρα. Το 31-25, έγινε 39-29 και σε μικρό χρονικό διάστημα ο δείκτης ανέβηκε στο +20 (51-31 στο 29′) για τους “ατζούρι”, που είχαν ηρεμία στο παιχνίδι τους, καλές συνεργασίες και ιδανικές επιλογές στα τελειώματά τους.

Η πλάστιγγα είχε γείρει πλέον για τα καλά υπέρ της ιταλικής ομάδας, που έχοντας υπέρ της τη διαφορά που είχε “χτίσει” απλά έκανε ότι χρειαζόταν για να έχει το πάνω χέρι στο ματς. Με την ελληνική ομάδα, πάντως να εκμεταλλεύεται τη χαλαρότητα των αντιπάλων της και να καλύπτει μέρος της διαφοράς (58-49 στο 36′). Η ελληνική αντεπίθεση συνεχίστηκε, η διαφορά έπεσε σε μονοψήφιο αριθμό (9 πόντους), αλλά δεν μπόρεσε το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα να πετύχει την ανατροπή των δεδομένων και πλέον θ’ αρκεστεί ν’ αγωνιστεί – όπως και η Εθνική Νέων – να παίξει για τις θέσεις 9-16.

Δεκάλεπτα: 16-16, 33-25, 51-33, 64-55
Διαιτητές: Μπισουέλ (Γαλλία), Μπακί (Τουρκία), Πίπαν (Σλοβενία).
Ελλάδα (Καντζούρης): Ευσταθίου 4, Κορκόντζελος 13 (8 ριμπ., 4 ασίστ), Λαγός 6 (5 ριμπ.), Πλώτας 6, Σπρίντζιος 9 (5 ριμπ.), Μπιλάλης 2, Καλατζής, Καλλιοντζής 1, Κωνσταντινίδης, Ζούγρης 8 (10 ριμπ.), Δήμου 6 (2/3 τριπ.).