Ηλ. Ζούρος: «Σεβαστή η απόφαση του Διαμαντίδη»

Τα πήρε όλα κι έφυγε! Τουλάχιστον προς το παρόν ο Ηλίας Ζούρος αποχώρησε απ’ το Κάουνας, διότι δεν γνωρίζει ακόμη εάν θα συνεχίσει να κοουτσάρει την Ζαλγκίρις, με την οποία σάρωσε τα πάντα (πρωτάθλημα, κύπελλο και βαλτική λίγκα) και πλέον μπορεί με άνεση να στρέψει το βλέμμα του προς την εθνική ομάδα. Εκεί όπου θα κληθεί να… βγάλει τα κάστανα απ’ τη φωτιά στο επικείμενο Ευρωμπάσκετ (επί Λιθουανικού εδάφους) δίχως τον Δημήτρη Διαμαντίδη, που έχει αποφασίσει να σταματήσει. Μία απόφαση «απόλυτα σεβαστή», όπως σχολίασε ο ομοσπονδιακός προπονητής μιλώντας στον Sentra 103,3 και προσθέτοντας: «Μετά το τέλος του πρωταθλήματος θα δούμε με ηρεμία τι μπορεί να γίνει»…
Αναλυτικά τα όσα δήλωσε ο Ηλίας Ζούρος στον Sentra 103.3:

Για την Εθνική ομάδα: Έχω ξεκινήσει να δουλεύω για την Εθνική ομάδα. Έχω πολύ συχνή επαφή με τους συνεργάτες μου στην Ελλάδα. Μετά το πέρας του πρωταθλήματος θα μπορούμε να μιλήσουμε με όλους για να γίνει η κλήση των παικτών.

Για την φιλοσοφία και τον τρόπο παιχνιδιού της Εθνικής ομάδας: Ο τρόπος παιχνιδιού εξαρτάται και από το υλικό που έχεις. Σίγουρα υπάρχει στο μυαλό του προπονητή η φιλοσοφία του, ωστόσο το πιο σημαντικό είναι να υπάρχουν αρχές και καλό θα ήταν να δουλέψουμε με μια ταχύτητα παραπάνω, όπως έκαναν οι μεγάλες ομάδες στην Ευρωλίγκα. Αν δούμε και τις άλλες Εθνικές ομάδες που έχουν παίκτες που έρχονται από το NBA βλέπουμε ότι οι ταχύτητες είναι πολύ υψηλές. Οπότε και εμείς πρέπει να λειτουργήσουμε με μυαλό και ταχύτητα.

Για την απόφαση του Διαμαντίδη να αποσυρθεί από την Εθνική ομάδα και τους τραυματισμούς του Σπανούλη: Υπάρχουν πολλά ανοιχτά μέτωπα. Είναι άδικο να μιλήσουμε την συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Η επιλογή του Διαμαντίδη είναι απόλυτα σεβαστή, μετά το τέλος του πρωταθλήματος θα δούμε με ηρεμία τι μπορεί να γίνει. Σε ότι αφορά το θέμα του Σπανούλη, μακάρι να είναι όλοι οι παίκτες υγιείς.

Πολλοί λένε ότι η κλήση των παικτών είναι πονοκέφαλος για τους προπονητές, πρέπει όμως όμως να έχει όλους τους παίκτες υγιείς για να κάνεις την καλύτερη επιλογή. Η Εθνική ομάδα προσπαθεί να μαζέψει το καλύτερο υλικό που θα μπορούσε να έχει. Εμείς θα πρέπει να είμαστε ανοιχτοί, να παρακολουθούμε τι γίνεται στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, να δούμε σε τι κατάσταση βρίσκονται οι παίκτες.

Για την συμβολή του στην προβολή του ελληνικού μπάσκετ στο εξωτερικό: Είναι σημαντικό για τους Έλληνες, είτε αυτοί είναι παίκτες είτε είναι προπονητές, να δείχνουν την αξία τους, γιατί πιστεύω ότι έχουμε πολύ ταλέντο στο μπάσκετ, έχουμε γνώσεις, και το μόνο που μένει είναι να ανοίξουμε την αγορά και να στείλουμε περισσότερους εκπροσώπους μας στο εξωτερικό και να φανεί η αξία μας.

Για την φετινή χρονιά που του έφερε επιτυχίες και την πρόσληψή του ως ομοσπονδιακός προπονητής: Υπάρχουν προπονητές που μπορεί να δουλέψουν πολλά χρόνια και να μην καταφέρουν να γευτούν τους καρπούς μιας επιτυχίας. Η αλήθεια είναι ότι πολλές φορές, εκεί που δεν το περιμένεις, τα πράγματα έρχονται πολύ καλύτερα. Για μένα είχε αρχίσει μια πολύ καλή περίοδος από την εποχή που ήμουν στον Πανελλήνιο, ενώ φέτος σαν αποκορύφωμα ήρθαν τα τρία τρόπαια με την Ζαλγκίρις.

Τι αποκόμισε από την παρουσία του στον πάγκο της Ζαλγκίρις Κάουνας: Σίγουρα το λιθουανικό μπάσκετ είναι διαφορετικό. Η φιλοσοφία είναι διαφορετική. Είναι μια χώρα που αγαπάει το μπάσκετ και διαθέτει πάρα πολύ καλούς αθλητές. Προπονούνται και παίζουν με μία ταχύτητα παραπάνω από εμάς.

Στην Ελλάδα υπάρχει περισσότερη τακτική, διάβασμα του αντιπάλου και των καταστάσεων, αλλά εδώ υπάρχει μεγάλη ταχύτητα και θα πρέπει μερικές φορές να προσαρμόζεις τα πλάνα σου και να πείσεις τους παίκτες να μπουν στην διαδικασία να διαβάζουν περισσότερο το παιχνίδι. Βέβαια, ο συνδυασμός των δύο είναι ο καλύτερος.