Στους Σαμοντούροφ, Αβδάλα και Ζερβό στηρίχθηκε ο Παναθηναϊκός. Μάλιστα, αυτό αναφέρει και το ευρωπαϊκής εμβέλειας site eurohoops scouting, που έχει 110.000 ακολούθους.

Από τις 20 έως τις 22 Ιανουαρίου διεξήχθη στο Μόναχο ο προκριματικός γύρος – πρωτάθλημα καλαθοσφαίρισης σε επίπεδο συλλόγων. Συμμετείχαν εκτός του Παναθηναϊκού οι Ρεάλ, Αρμάνι, Μιλάνο, Ζαλγκίρις Κάουνας, Μπάγερν Μονάχου, Άλμπα Βερολίνου, Ουλμ και η μεικτή Γερμανίας.
Στα 8 προηγούμενα χρόνια η ομάδα του Παναθηναϊκού συμμετείχε στον Ευρωπαϊκό αυτό θεσμό που διοργανώνεται από την Euroleague και είχε μόλις μια νίκη και μάλιστα στην παράταση. Καταλάμβανε, δε, την 8η θέση, ήτοι την τελευταία. Κι ο λόγος είναι απλός, καθ’ ότι ο θεσμός χαρακτηρίζεται ως απόλυτα ανταγωνιστικός με υψηλούς προϋπολογισμούς.

Ως συνέπεια ήταν ο Παναθηναϊκός να μην διακρινόταν, ακόμα και όταν έπαιζαν στην ομάδα οι Λούτσης, Παπαγιάννης και Χαραλαμπόπουλος. Ακόμη και αυτοί οι παίκτες, που ως μέλη της παιδικής και εφηβικής ομάδας είχαν σαρώσει τα πάντα στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη και οδήγησαν την Εθνική παίδων και εφήβων σε μετάλλια, στην ευρωπαϊκή Euroleague δεν διακρίθηκαν. Οι αντίπαλοι του Παναθηναϊκού ήταν ομάδες που συμμετείχαν στην Euroleague και που είχαν μεγάλο μπάτζετ και ξένους παίκτες.

Γι’ αυτό και οι εμφανίσεις του Παναθηναϊκού αποκτούν ιδιαίτερη βαρύτητα, με τους πράσινους να μην έχουν ξένους καλαθοσφαιριστές. Αποτελείται αμιγώς από Έλληνες ταλαντούχους παίκτες, καθώς η Ομοσπονδία (και πολύ καλά πράττει) δεν επιτρέπει τη συμμετοχή ξένων παικτών στις ηλικίες των παίδων και των εφήβων, προστατεύοντας έτσι το άθλημα και δίνοντας την ευκαιρία στα ελληνικά ταλέντα να αναδειχθούν σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.
Από την ομάδα του Παναθηναϊκού ξεχώρισε ο Αλέξανδρος Σαμoντούροφ με 89 πόντους σε 116 λεπτά συμμετοχής και βαθμολογία PIR 26 (στατιστική για NBA !!!), ο Νεοκλής Αβδάλας με 45 πόντους σε 98 λεπτά συμμετοχής και βαθμολογία PIR 13 και ο Δημήτρης Ζερβός με 37 πόντους σε 86 λεπτά συμμετοχής και βαθμολογία PIR 40.

Τα ονόματα των τριών αυτών αθλητών εμφανίζονται στις πρώτες θέσεις των σκόρερ, της βαθμολογίας PIR, των κλεψιμάτων, των ασίστ, των ριμπάουντ, των ποσοστών ευστοχίας σε τρίποντα και των κερδισμένων επιθετικών φάουλ. Μάλιστα ο Σαμoντούροφ κατέλαβε την πρώτη θέση στην βαθμολογία PIR, ενώ ήταν και ο πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης και συμμετείχε στην καλύτερη πεντάδα του τουρνουά. Ο Νεοκλής Αβδάλας, επίσης, ήταν πρώτος στη διοργάνωση σε ασίστ με έξι ασίστ ανά παιχνίδι.
Είναι προφανές ότι τελικά υπάρχει στην Ελλάδα ταλέντο, το οποίο πρέπει να καταδειχθεί ώστε οι νέοι αυτοί ταλαντούχοι αθλητές να μπορέσουν να αναδείξουν τη δυναμική τους και να ξανακάνουν πάλι και τους συλλόγους τους αλλά και την Εθνική αξιόμαχα σύμβολα άκρως ανταγωνιστικά σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.

Το ταλέντο δεν μας λείπει, ταλαντούχα παιδιά έχουμε, άξιους προπονητές έχουμε, νέα διοίκηση στην Ομοσπονδία υπάρχει. Δεν μας λείπει κάτι πλέον. Πολλές φορές οι λύσεις είναι δίπλα μας. Δηλαδή η Κροατία, η Σερβία, η Λιθουανία, είναι καλύτεροι από εμάς σε ταλέντα, προπονητές και διοίκηση; Δεν είναι. Αν προστατέψουμε και με υπομονή αξιοποιήσουμε το πηγαίο ταλέντο και την ικανότητα των παιδιών αυτών, τότε το μέλλον και των Ευρωπαϊκών ομάδων και των συλλόγων σε Ευρωπαϊκές διοργανώσεις θα είναι πραγματικά ευοίωνο.