pagkosmio-kypello-ispania2014Η Σερβία ήταν τελικά αυτή που πήρε την πρόκριση για το Παγκόσμιο Κύπελλο (30/8-14/9) έπειτα από τη νίκη της επί της Ιταλίας και έγινε η 20η ομάδα που θα βρεθεί στα γήπεδα της Ισπανίας.

Ηδη έχουν προκριθεί οι Λιθουανία, Γαλλία, Κροατία, Σλοβενία και Ουκρανία. Θέση στο Μουντομπάσκετ έχουν οι ΗΠΑ που κατέκτησαν το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες, Ανγκόλα, Αίγυπτος και Σενεγάλη από την αφρικανική ζώνη, Αργεντινή, Δομινικανή Δημοκρατία, Μεξικό και Πουέρτο Ρίκο που βρέθηκαν στην τετράδα των Παναμερικανικών Αγώνων, Ιράν, Φιλιππίνες και Κορέα από την Ασία, καθώς και η Αυστραλία με τη Νέα Ζηλανδία από την Ωκεανία.

Τέσσερις θα είναι οι wild card που θα… μοιράσει η FIBA με τους υποψήφιους να είναι ουκ ολίγοι.  Η Εθνική έχει ισχυρό ανταγωνισμό καθώς τη wild card τη διεκδικούν οι Ρωσία, Τουρκία και Ιταλία, αλλά και εκτός Ευρώπης υπάρχουν οι Βραζιλία, Κίνα, Καναδάς και Νιγηρία. Να σημειωθεί ότι η FIBA δεν μπορεί να δώσει παραπάνω από τρεις κάρτες σε μία ήπειρο και το πιθανότερο είναι πως θα διανείμει δύο στην Ευρώπη. Εδώ αξίζει να αναφερθεί πως η Εθνική ομάδα δεν έχει χρειαστεί ποτέ της την wild card αντίθετα η Ιταλία και την Τουρκία που πήραν το 2006 και οι Ρωσία και Γερμανία το 2010.

Τα κριτήρια δεν έχουν να κάνουν αποκλειστικά και μόνο με το μπάσκετ. Μπορεί η Εθνική ομάδα να έχει την 4η θέση στην κατάταξη της FIBA, αλλά αυτό δεν είναι αρκετό, αφού μετρά και η απήχηση που έχει το άθλημα στη χώρα αλλά και οικονομικά δεδομένα (σ.σ. εδώ πλεονεκτούν οι Τουρκία και η Ρωσία, ενώ στην περίπτωση που ο Ντιρκ Νοβίτσκι συμμετάσχει στην Εθνική τότε μπαίνει στο παιχνίδι και η Γερμανία). Η απόφαση αναμένεται στις 22 Νοεμβρίου