Teams_Pots_for_Official_DrawΗ πολυπόθητη wild card δόθηκε στην Ελλάδα και το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα θα βρίσκεται στο παγκόσμιο της Ισπανίας, ενώ απέφυγε και τα προκριματικά για το Eurobasket του 2015. Πλέον στρέφει το βλέμα της στην κλήρωση που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα (3/2) στη Βαρκελώνη, αλλά ήδη η FIBA έχει προχωρήσει σε μία πρώτη… χαρτογράφηση των ομίλων για τις 24 συμμετέχουσες. Η… χαρτογράφηση έχει γίνει με βάση το ranking των εθνικών ομάδων, αλλά και λαμβάνοντας υπόψη και την ήπειρο απ’ όπου προέρχονται.
Οι ομάδες έχουν χωριστεί σε 6 ομίλους ως εξής:
Pot 1: Αργεντινή, Λιθουανία, Ισπανία, και ΗΠΑ (σ’ αυτόν συμμετέχουν οι τέσσερις κορυφαίες ομάδες στο ranking, με τις ΗΠΑ να είναι στο νο 1, την Ισπανία στο νο 2, την Αργεντινή στο νο 3 και στη Λιθουανία στο νο 4).
Pot 2: Αγκόλα, Αίγυπτος, Σενεγάλη, Φινλανδία
Pot 3: Ιράν, Κορέα, Φιλιππίνες, Ν. Ζηλανδία
Pot 4: Κροατία, Σερβία, Σλοβενία, Ουκρανία
Pot 5: Βραζιλία, Δονικικανή Δημοκρατία, Μεξικό, Πουέρτο Ρίκο
Pot 6: Αυστραλία, Γαλλία, Ελλάδα, Τουρκία.
Απ’ αυτούς τους ομίλους θα δημιουργηθούν οι τέσσερις όμιλοι, με καθέ έναν να έχει αριθμούς απ’ το 1 έως το 6 κι αυτοί να καθορίζουν που θα καταλήξει η κάθε χώρα για τη σειρά των αναμετρήσεων. ΗΠΑ και Ισπανία, έχουν ήδη τοποθετηθεί στον Γ’ και τον Α’ όμιλο αντίστοιχα, ενώ οι άλλες δύο εκ των κορυφαίων στο ranking, Αργεντινή και Λιθουανία θα τοποθετηθούν κατόπιν κλήρωσης στον Β’ και τον Δ’.
Προκειμένου να υπάρξει γεωγραφική ισορροπία η Φινλανδία δεν θα τοποθετηθεί σε όμιλο που ήδη έχει ομάδα απ’ την Ευρώπη κι έτσι θα βρεθεί είτε στον όμιλο των ΗΠΑ ή σ’ εκείνον της Αργεντινής. Για τον ίδιο λόγο η Αυστραλία δεν θα μπει στον όμιλο που θα είναι η Νέα Ζηλανδία κι έτσι θα βρεθεί σε όμιλο με ευρωπαϊκές ομάδες.
Με το τέλος της κλήρωσης η FIBA θα γνωστοποιήσει σε ποια πόλη θα φιλοξενηθεί κάθε όμιλος. Οι αγώνες της πρώτης φάσης θα γίνουν σε Μπιλμπάο, Γρανάδα, Γκραν Κανάρια και Σεβίλλη, ενώ της τελικής φάσης σε Βαρκελώνη και Μαδρίτη.