antetokounmpo-giannisΘέαμα – με τους Αντετοκούνμπο και Πρίντεζη – προς τέρψιν των περίπου 5000 φίλων της που βρέθηκαν στο ΟΑΚΑ, πρόσφερε η εθνική ομάδα, αλλά συνάμα και ουσία στον προπονητή της που ήθελε απ’ αυτό το ένα και μοναδικό φιλικό της επί ελληνικού εδάφους να βγάλει τα τελευταία συμπεράσματά του. Η εθνική νίκησε με 70-56 την Τουρκία (στο προτελευταίο της φιλικό πριν το Παγκόσμιο της Ισπανίας) έχοντας τον ΝΒΑερ “Αντετό” κεφάτο, τον “Πρι” να τον ακολουθεί ενώ ο Καλάθης στο πρώτο του παιχνίδι με τη φανέλα της εθνικής μετά την τιμωρία του από τη FIBA ήταν ουσιαστικός και βοήθησε σημαντικά στην οργάνωση. Εάν έλειπε για το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα και το πρόβλημα στην άμυνα ζώνης που επέλεξαν οι Τούρκοι, τότε σίγουρα η εικόνα θα μπορούσε να πει κάποιος ότι άγγιζε εν πολλοίς τα στάνταρ που ψάχνει ο Φώτης Κατσικάρης.

Το παιχνίδι ξεκίνησε με την ελληνική ομάδα να δείχνει δυναμική διάθεση (5-0). Οι συνεργασίες απέδωσαν… καρπούς καθώς η εθνική πήρε από νωρίς τα ηνία (11-6 στο 5’) η οποία δεν άργησε να φτάσει σε διψήφιο αριθμό (24-11 στο 10’).
Στη συνέχεια όμως ήταν η σειρά των Τούρκων, έτρεξαν και μέσα σε δύο λεπτά έκαναν το 10-0 πλησιάζοντας  στους τρεις πόντους (24-21). Η απάντηση από την ελληνική ομάδα ήταν άμεση, Αντετοκούνμπο, Βουγιούκας , και Καλάθης έστειλαν τη διαφορά ξανά στο +10 (31-21), ενώ λίγο αργότερα ένα τρίποντο του Μάντζαρη και ένα κάρφωμα σε αιφνιδιασμό του Αντετοκούνμπο έστειλε για πρώτη φορά τη διαφορά στο +15 (38-23 στο 15’) . Στην πορεία η άμυνα ζώνης έδειξε να «κολλάει» τους παίκτες τους Φώτη Κατσικάρη, καθώς βεβιασμένες κινήσεις έδωσαν την ευκαιρία στον αντίπαλο να μειώσει και να πάει στα αποδυτήρια με 41-33.

Με την επιστροφή της στο παρκέ η εθνική έδειξε διάθεση για ακόμη πιο πιεστική άμυνα, «κυνήγησε» τα ριμπάουντ, αλλά και πάλι η άμυνα ζώνης των Τούρκων αποδείχθηκε μεγάλος… πονοκέφαλος. Οι συνεχείς αλλαγές του Κατσικάρη του έδιναν την ευκαιρία να κάνει τις δοκιμές που ήθελε, δίχως όμως να βρίσκει ουσιαστικές απαντήσεις απέναντι στην άμυνα ζώνης. Καλάθης και Πρίντεζης έδωσαν κάποιες λύσεις επιλέγοντας να «χτυπάνε» από μέση απόσταση κι αυτό επέτρεψε στην ελληνική ομάδα να διατηρεί τα ηνία του σκορ. Οι Τούρκοι προσπαθούσαν κυρίως με τα περιφερειακά σουτ ν’ απειλήσουν, ενώ συνάμα επιχείρησαν να εκμεταλλευτούν και τη δύναμη των ψηλών τους κόντρα στους Γλυνιαδάκη και Βουγιούκα. Ήταν, ωστόσο εμφανές ότι η ελληνική ομάδα είχε περισσότερη διάθεση, έβγαλε πάθος και ενέργεια και με την τριπλέτα των Αντετυοκούνμπο, Πρίντεζη και Καλάθη να «φορτώνει» το αντίπαλο καλάθι, η ελληνική ομάδα κράτησε την – άνευ σημασίας – νίκη και μαζί πήρε το ζεστό χειροκρότημα από τους φίλους της, με το οποίο την ξεπροβόδισαν για την Τουρκία αρχικά (όπου θα δώσει το τελευταίο της φιλικό) και για την Ισπανία στη συνέχεια για την έναρξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου).

ΔΕΚΑΛΕΠΤΑ: 24-13, 41-33, 58-48, 70-56
ΕΛΛΑΔΑ  (Κατσικάρης): Μπουρούσης 4, Ζήσης 4, Βασιλειάδης 5, Καλάθης 12, Γλυνιαδάκης 1, Παπανικολάου 4, Σλούκας, Καϊμακόγλου 2, Βουγιούκας 9, Πρίντεζης 12, Μάντζαρης 5, Αντετοκούνμπο 12.

ΤΟΥΡΚΙΑ (Αταμάν): Γκιουλέρ 6, Πρέλντζιτς, Τουντσερί 5, Σαβάς 10, Γκιονλούμ 7, Αρσλάν 9, Ασίκ 7, Ακιόλ 3, Αλντεμίρ 2, Μαχμούτογλου, Οσμάν 7.