Ιστορική βραδιά στο ΝΒΑ που δείχνει και πάλι το κοινωνικό του πρόσωπο!

Ιστορικές στιγμές ζει το μπάσκετ και όχι μόνο μετά της απόφαση των Μιλγουόκι Μπακς να μην κατέβουν στο Game 5 της σειράς με τους Ορλάντο Μάτζικ ως ένδειξη διαμαρτυρίας στο νέο επεισόδιο αστυνομικής βίας στην Αμερική, με τον ο Τζέικομπ Μπλέικ στην πόλη Κενόσα του Ουισκόνσιν, να δέχεται εφτά σφαίρες.

Του Πάνου Σταμούλη
 
Τη συγκεκριμένη κίνηση στήριξαν τόσο ο ίδιος οργανισμός των Μπακς όσο και οι ίδιοι τους οι αντίπαλοι που αποχώρησαν χωρίς να διεκδικήσουν το ματς στα χαρτιά, αλλά και δεκάδες stars του ΝΒΑ με αποκορύφωμα τον Λεμπρόν Τζέιμς, ο οποίος μέσω tweet εξέφρασε την αγανάκτησή του, «Fuck this, απαιτούμε αλλαγή. “Αρρωστήσαμε”» .
 
Τα σημερινά παιχνίδια των playoff του ΝΒΑ ακυρώθηκαν (Ρόκετς – Οκλαχόμα, Λέικερς – Μπλέιζερς) και η συνέχεια της postseason παραμένει αβέβαιη.
 
Έχει όμως σημασία; Η πρωτοβουλία που πήρε η παρέα του Γιάννη Αντετοκούνμπο είναι αξιοθαύμαστη και υπογραμμίζει για άλλη μια φορά αξίες που έχουν χαθεί προ πολλού. Ποιος μπορεί να ξέχασε τόσο γρήγορα τον Τζορτζ Φλόιντ; Ποιος μπορεί να συνεχίσει να εθελοτυφλεί με το τί γίνεται γύρω του και να απαιτεί να δει μπάσκετ και ποδόσφαιρο; Κάποιος είχε πει κάποτε πως «ο Αθλητισμός είναι το καλύτερο δευτερεύον πράγμα στην ανθρώπινη ζωή» και είχε δίκιο.
 
Τα κοινωνικά προβλήματα μπαίνουν ή πρέπει να μπαίνουν πάντα σε γραμμή προτεραιότητας. Τι νόημα αποκτά ο πανηγυρισμός σε ένα καλάθι της ομάδας σου, όταν φοβάσαι να βγεις από το σπίτι σου; Ποιος πραγματικά ενδιαφέρεται για πόντους και ριμπάουντ όταν δίπλα μας σκοτώνεται κόσμος επειδή απλά έχει διαφορετικό χρώμα; Ο πραγματικός αντίπαλος είναι το μίσος και ο ρατσισμός και όχι αυτός που θα διεκδικήσει την μπάλα για 40 λεπτά. Λευκοί και μαύροι αθλητές φορούν καθημερινά τα μπλουζάκια «Black Lives Matter» κατά τη διάρκεια κάθε αγώνα του ΝΒΑ.
 
Αυτοί που είναι πρότυπα, αυτοί που κρύβουν πίσω τους τρομερές ιστορίες όπως ο Γιάννης, φώναξαν ένα βροντερό «ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ» μέσω της αποχής τους. Τα πρότυπα σου πήραν θέση και σου υπέδειξαν το λάθος και την αδικία.
 
Τώρα πια που δεν έχεις το άλλοθι του «δεν ήξερα», εσύ τι θα επιλέξεις;