Ιτούδης: «Τιμή και υποχρέωση η εθνική ομάδα… Δεν περισσεύει κανείς»

«Δεν περισσεύει κανείς προπονητής», τόνισε ο νέος ομοσπονδιακός τεχνικός Δημήτρης Ιτούδης στο περιθώριο της προπόνησης του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος ενόψει του ματς με τη Μ. Βρετανία, αναφερόμενος στο θέμα της σύμπραξης των εγνωσμένης αξίας Ελλήνων προπονητών. Κι όπως αποκάλυψε έχει ήδη μιλήσει με τον Γιώργο Μπαρτζώκα, ενώ θα βρεθεί και με τους Πρίφτη και Σφαιρόπουλο! «Επικοινώνησα μόνο με τον Γιώργο Μπαρτζώκα. Θα βρεθούμε με τον Δημήτρη Πρίφτη και τον Γιάννη Σφαιρόπουλο. Δεν περισσεύει κάνεις προπονητής. Και λόγω της δουλειάς μας σε συλλογικό επίπεδο δεν μπορούν να είναι εδώ παρόντες. Έχουμε ένα πολύ καλό τιμ προπονητών, με επικεφαλής τον Σωτήρη Μανωλόπουλο, αλλά και τον Σάββα Καμπερίδη, τον Ισίδωρο Κουτσό και τον Κώστα Παπαδόπουλο. Κανενός όμως η άποψη, η ιδέα, η συμβουλή, δεν είναι περιττή. Ο Γιώργος Μπαρτζώκας ξέρει καλύτερα τον Ντόρσεϊ και ο Δημήτρης Πρίφτης καλύτερα τον Παπαπέτρου, γιατί τους ζούσαν καθημερινά», σχολίασε χαρακτηριστικά, ενώ αναφέρθηκε και στις απουσίες των Σλούκα, Καλάθη και Αντετοκούνμπο: «Το ποιος είναι εδώ είναι σημαντικό κα οφείλουμε συγχαρητήρια στα παιδιά που είναι εδώ. Ταυτόχρονα όμως οφείλουμε να κατανοήσουμε τα αιτήματα παιδιών όπως ο Σλούκας και ο Καλάθης που ήταν παρόντες πολλά χρόνια και σε δύσκολες καταστάσεις πρόσφεραν. Αυτό που προέχει και για τα δύο παιδιά ήταν αυτή τη στιγμή οι προσωπικές καταστάσεις που είχαν να διευθετήσουν. Όσον αφορά στους Αντετοκούνμπο, έχει να κάνει και με τους κανόνες που διέπουν τη συνεργασία των ομοσπονδιών με το ΝΒΑ. Η ομοσπονδία τρέχει αυτά τα ζητήματα και είμαστε σε αγαστή συνεργασία. Έχουμε να κάνουμε και για ένα παράθυρο του Αυγούστου, το οποίο θεωρείται από τη FIBA ως διοργάνωση. Για το Ευρωμπάσκετ οφείλουμε να περιμένουμε λίγο. Είναι πολύ θετική η ανταπόκριση. Βρεθήκαμε με τον Γιάννη και τον Θανάση, ο Κώστας δίνει τη μάχη του στους τελικούς της Γαλλίας και θα μιλήσουμε για το πότε θα ενσωματωθεί, προφανώς στη Λάρισα. Ας περιμένουμε, λοιπόν και ας μην προτρέχουμε».

Αναφέρθηκε και στο αν είχε συζητήσει και στο παρελθόν με την εθνική ομάδα: «Είναι μεγάλη τιμή, αλλά και υποχρέωση να είσαι στην Εθνική. Ελπίζω σε αυτό το σύντομο χρονικό διάστημα να χτίσουμε σχέσεις και να γνωριστούμε καλύτερα, γιατί έτσι μπορούμε να πορευτούμε. Αν κάτι μπορούμε να πάρουμε κάτι από τις γενιές του 1987 και του 2005, είναι η φοβερή δίψα για να αναδειχθούν. Αυτό ήρθε στην πορεία, όταν αυτή η προσπάθεια είχε αποτέλεσμα. Εμείς ξεκινάμε από καλά θεμέλια. Στο παρελθόν υπήρχαν κι άλλες επαφές, δεν είχα πει ποτέ ‘όχι’, αλλά ‘θα τα ξαναπούμε’. Είμαι πολύ χαρούμενος που αυτή τη σ στιγμή είναι ο κ. Λιόλιος στην προεδρία».

Για τις προτεραιότητές του ο Ιτούδης τόνισε: «Έχουμε βάλει κάτω όλες τις πιθανές πεντάδες. Σήμερα θα δούμε πρώτα κάποια επιθετικά συστήματα και θα προσπαθήσουμε να βάλουμε κάποιες αρχές στην άμυνα». Ερωτηθείς εάν σκοπεύει να δημιουργήσει ταυτότητα στο ελληνικό μπάσκετ, είπε: «Οι εθνικές ομάδες είναι ομάδες μικρής διάρκειας. Μπορεί η συγκεκριμένη αποστολή να αλλάξει άρδην για το Ευρωμπάσκετ ή το Παγκόσμιο. Οφείλουμε να έχουμε ταυτότητα, αυτό θα ψάξουμε, πόσο μπορούμε να θυσιάσουμε κάτι για τον συμπαίκτη μας, αλλά δεν ξέρω αν αυτή η αγωνιστική ταυτότητα θα μπορεί να είναι ίδια σε όλες τις υποχρεώσεις. Έχει να κάνει με την ποιότητα των αθλητών και την συγκυρία. Ελπίζω να είναι όλοι υγιείς και η σπαζοκεφαλιά για τους προπονητές να είναι ποιος θα μπει στη δωδεκάδα. Εδώ θέλω να πω πως στο Final 4 του 2000 ο Παναθηναϊκός έπαιζε με δεκάδα. Μετά καθιερώθηκε η δωδεκάδα. Είναι σημαντικό η FIBA να μπορέσει να δώσει δικαίωμα σε αυτές τις μικρές σε διάρκεια διοργανώσεις να έχουν οι ομάδες τουλάχιστον 14 αθλητές. Δεν σας κρύβω πως είναι κάτι που συζητήσαμε και με τους υπόλοιπους προπονητές της Ευρωλίγκας».