kalamata-2Μετρά λιγότερο από δύο χρόνια ζωής και όμως φαίνεται πως αυτό το «παιδί» έχει όλα τα φόντα να ξεχωρίσει. Ανθρώπους που αγαπάνε το μπάσκετ, σταθερή διοίκηση, προπονητή με όρεξη για δουλειά και παίκτες αποφασισμένους να πετύχουν το στόχο.

Η Καλαμάτα BC ντύθηκε με το χρώμα της πόλης, υιοθέτησε το γνωστό προσωνύμιο «μαύρη θύελλα» με σκοπό να γίνει η ομάδα της Μεσσηνίας. Η αρχή γίνεται σε λίγες ώρες με την Καλαμάτα να μπαίνει στο… χορό της Γ΄εθνικής με στόχο να καταφέρει να πετύχει την εδραίωση.

Το infobasket.gr μίλησε με τους ανθρώπους που απαρτίζουν την ομάδα καταγράφοντας τα όνειρα αυτών των ανθρώπων.

giannakopoulos_theodorisΥπό την καθοδήγησή του, η ομάδα γνώρισε την άνοδο στις εθνικές κατηγορίες. Φέτος καλείται να οδηγήσει την ομάδα σ΄ένα νέο και δύσκολο δρόμο, αυτό της Γ΄εθνικής. Ο Θοδωρής Γιαννακόπουλος έθεσε τους στόχους της Καλαμάτας

«Η ομάδα ως νεοφώτιστη και επαρχιακή έχει στόχο την παραμονή. Επιλέχτηκαν τα καλύτερα παιδιά από την περιοχή και κάποιες μεταγραφές-επιστροφές, όπως ο Μπάκας συν τον Μαγιντόμπε και τον Δελή, αλλά και ντόπια παιδιά όπως ο Λουμπέας, ο Σκοπέτος, ο Κίσσας και ο Κουτίβας. Μαζέψαμε ότι καλύτερο κυκλοφορεί στην περιοχή, έχοντας στόχο την παραμονή. Από εκεί και πέρα τρώγοντας έρχεται η όρεξη. Είχαμε και έναν σοβαρό τραυματισμό, του Γιώργου Γιαννουκάκη, ο οποίος είναι ο ηγέτης μας. Εχουμε αναπροσαρμόσει λίγο τα πλάνα και δουλεύουμε πάνω σε αυτό».

Δεν είναι όμως μόνο το ρόστερ που κάνει μία ομάδα, αλλά και η διοίκηση που στην προκειμένη είναι δίπλα σε προπονητές και παίκτες. «Η διοίκηση είναι το ατού της ομάδας και το λέω αυτό γιατί πραγματικά προσπαθεί να κάνει πράξεις τα όνειρα, αλλά και τις δικές μου φιλοδοξίες και των παιδιών. Επειδή για εμάς είναι η πρώτη μας χρονιά και δεν είμαστε καταξιωμένοι στις εθνικές κατηγορίες θα προσπαθήσουμε γι΄αυτό. Είμαι πολύ ικανοποιημένος από το υλικό και αν δεν είχαμε και τον τραυματισμό θα ήμασταν σίγουρα το φαβορί για σωτηρία και ίσως να ερχόταν και κάτι καλύτερο. Πιστεύω πολύ στην ομάδα, θα περιμένω και τον Γιαννουκάκη πίσω, τον περιμένουμε για να ζήσει το όνειρο μαζί μας έστω και την τελευταία αγωνιστική».

Για χρόνια η Καλαμάτα δεν έχει μία ομάδα η οποία να είναι εδραιωμένη στις εθνικές κατηγορίες.  «Η πρόθεση της διοίκησης είναι η καθιέρωση. Θεωρώ ότι η Καλαμάτα είναι μπασκετική πόλη, έχει βγάλει τεράστιους αθλητές και κατά καιρούς και καλές ομάδες, όπως η Καλαμάτα 80 και ο Ακάδημος, εμείς θέλουμε το κάτι παραπάνω. Θεωρώ ότι η πρώτη χρονιά είναι το κλειδί, αν το πετύχουμε φέτος θα έχουν μπει οι βάσεις, θα έχει κυλήσει το νερό στο αυλάκι. Αν όχι, θα επιμείνουμε, δεν σταματάμε».

Ο κόουτς βρίσκεται από την πρώτη στιγμή στον σύλλογο και γνωρίζει τα σχέδια των ιθυνόντων. «Πρόθεση της διοίκησης ήταν να δημιουργεί μια ομάδα της πόλης. Γι΄αυτό και το όνομα Καλαμάτα BC από εκεί και πέρα σε συνεννόηση με το ποδόσφαιρο και πλήρη διαχωρισμός, χωρίς να είναι το ίδιο σωματείο, ουσιαστικά χρησιμοποιείται το «μαύρη θύελλα». Η ομάδα ουσιαστικά είναι η απορρόφηση του Παναθηναϊκού Καλαμάτας, με διάθεση να έχει το χρώμα της πόλης και επειδή αυτό λόγω της ποδοσφαιρικής ομάδας είναι το μαύρο το υιοθετήσαμε».

Η περυσινή  σειρά των τελικών της ΕΚΑΣΚΕΝΟΠ ήταν το μεγάλο κέρδος για την Καλαμάτα καθώς ο κόσμος έδωσε ηχηρό «παρών» και σε κάτι τέτοιο ευελπιστούν και φέτος. «Θέλουμε μία Τέντα γεμάτη με κόσμο. Αυτός ήταν που βοήθησε και πέρυσι στη Σιέρα των τελικών για να έρθει η άνοδος. Τους χρωστάμε πολλά και φέτος τους χρειαζόμαστε ακόμα περισσότερο στο πλευρό μας».

bakasΜπάκας: « Κάτι καλό πάει να γίνει»     

Από την Α1 στην πόλη του και τη Γ΄εθνική. Και όλα αυτά γιατί οι άνθρωποι που απαρτίζουν τον σύλλογο τον έπεισαν για την προσπάθεια που κάνουν να φτιάξουν την ομάδα της πόλης. Ο Γιώργος Μπάκας γνωρίζει πολύ καλά τα πρόσωπα της ομάδας αφού στο παρελθόν έχει συνυπάρξει μαζί τους.

«Μετά από δύο χρόνια επέστρεψα στην Καλαμάτα. Γνώριμες καταστάσεις, καλοί φίλοι, ενώ με τον προπονητή είχαμε υπάρξει και συμπαίκτες. Φέτος θα συνεργαστούμε ως παίκτης και προπονητής για πρώτη φορά.

Ετυχε να παρακολουθήσω κάποια παιχνίδια, έτυχε να είχε και κόσμο και ένα εξαιρετικό κλίμα. Μου άρεσε.  Οι άνθρωποι δείχνουν ενδιαφέρον, αγαπάνε αυτό που κάνουν. Κατάλαβα λοιπόν ότι κάτι καλό πάει να γίνει».

Ο κόσμος είναι αυτός που καλείται να δώσει ώθηση και να ενισχύσει αυτήν την προσπάθεια. «Η παρουσία του κόσμου θα εξαρτηθεί και από εμάς πιστεύω. Εκτός της προσπάθειας που κάνει εξωαγωνιστικά η διοίκηση για να φέρει τον κόσμο στο γήπεδο, θέλει και νίκες. Να μπορέσουμε έστω και με λίγες να τον φέρουμε στο γήπεδο».

Αποτελεί τον εμπειρότερο παίκτη της ομάδας, αγωνίστηκε πέρυσι για πρώτη φορά στην Α1 και ξέρει πολύ καλά τι τους περιμένει. «Πιστεύω  ίσως με τις κινήσεις που έγιναν η Κόρινθος θεωρητικά πηγαίνει για άνοδο, αλλά από εκεί και πέρα όλα θα φανούν μέσα στο γήπεδο. Αυτό που θέλουμε εμείς είναι να μην έχουμε τραυματισμούς γιατί ήδη έχουμε χάσει ένα βασικό μας παίκτη. Ολες ι ομάδες να είναι υγιείς και όλες να δείξουν το καλύτερό τους πρόσωπο».

Οσον αναφορά στο τι στοχεύει η ομάδα ο έμπειρος φόργουορντ αναφέρει. «Στόχος μας είναι το ότι καλύτερο. Κοιτάμε κάθε παιχνίδι, σίγουρα είναι δύσκολο αλλά προσπαθούμε να χτίσουμε κάτι καλό έτσι ώστε σε κάθε παιχνίδι να επιδιώκουμε τη νίκη. Από εκεί και πέρα ότι έρθει…  Καλό είναι να μην κοιτάμε μακροπρόθεσμα. Κοιτάμε κάθε προπόνηση για να είμαστε προετοιμασμένοι σε κάθε παιχνίδι».

tsikourisΤσικούρης: «Η ομάδα φτιάχτηκε για το κάτι παραπάνω»

Για δεύτερη συνεχή σεζόν συνεχίζει να στηρίζει τον σύλλογο. Όχι μόνο ως παίκτης αφού ο Δημήτρης Τσικούρης έχει διπλή ιδιότητα αφού είναι και ο φυσιοθεραπευτής της ομάδας. Από την πρώτη στιγμή που υπάρχει ο σύλλογος ο 28χρονος φόργουορντ βρέθηκε στο πλευρό των ιθυνόντων γιατί είδε την αγάπη τους για το μπάσκετ.

«Είναι μία προσπάθεια που ξεκίνησε πέρυσι. Μαζεύτηκαν δέκα άνθρωποι, οι οποίοι είναι μπασκετικοί, αποφάσισαν να κάνουν κάτι καλό για τον τόπο. Γιατί όλα αυτά τα χρόνια οι ομάδες που ανέβαιναν από την ΕΚΑΣΚΕΝΟΠ, έπεφταν κάθε χρόνο. Είμαι μέλος αυτής της προσπάθειας από την περασμένη σεζόν γιατί είδα ότι αυτοί οι άνθρωποι αγαπούν πολύ το άθλημα. Από μεριά μου και ως παίκτης αλλά και ως φυσιοθεραπευτής της ομάδας προσπαθώ από το διπλό πόστο να βοηθήσω όσο περισσότερο μπορώ».

Οσον αναφορά το φετινό πρωτάθλημα και πως θα κυλήσει αυτό. «Πέρυσι μαζέψαμε από τα καλύτερα υλικά για τα τοπικά δεδομένα. Καταφέραμε να ανεβούμε έστω και δύσκολα γιατί η αλήθεια είναι ότι στους τελικούς είχαμε αρκετό άγχος και το φαβορί έχει πάντα παραπάνω στρες για να πετύχει το στόχο του. Τώρα όμως ξεκινούν τα δύσκολα. Η Γ ‘ εθνική είναι μία απαιτητική κατηγορία, έχω ξαναπαίξει στο παρελθόν και με τον Ακάδημο, Καλαμάτα 80 , Σπαρτιατικό αλλά και Κεραυνό Αιγίου, και το γνωρίζω. Είναι ένα δυνατό πρωτάθλημα με παίκτες επαγγελματίες που έχουν αγωνιστεί σε μεγαλύτερες κατηγορίες . Στον όμιλό μας υπάρχουν και πολλές αθηναϊκές ομάδες, που ως γνωστόν είναι πιο εύκολο να βρουν παίκτες και να στήσουν μια ομάδα. Ενας επαρχιακός σύλλογος είναι σαφώς πιο δύσκολο να δημιουργήσει ένα ανταγωνιστικό σύνολο».

Η Καλαμάτα ΒC είναι μία φιλόδοξη προσπάθεια που γίνεται για να μπορέσει ξανά ο κόσμος να αγκαλιάσει ξανά το μπάσκετ. «Το όνειρο αρχίζει να παίρνει σάρκα και οστά. Εγινε αλλαγή ονόματος, από Παναθηναϊκός Καλαμάτας, η ομάδα θεωρητικά έγινε «μαύρη θύελλα».  Πέρυσι στη σειρά των τελικών και ειδικά στον τελευταίο ο κόσμος έδωσε δυναμικό «παρών». Μαζεύτηκαν 1.500 άτομα, σε ένα γήπεδο που είχε τρομερό παλμό, κάτι που ίσως να μην υπήρχε ούτε τα καλά χρόνια με τον Ποσειδώνα στη Β΄εθνική. Γίνεται από όλη τη διοίκηση μεγάλη προσπάθεια και βλέπουμε ότι υπάρχει καλαματιανός μπασκετικός κόσμος που στηρίζει την ομάδα και θα το κάνει ακόμα περισσότερο αν δει τις νίκες. Γιατί κακά τα ψέματα αυτές φέρνουν τον κόσμο στο γήπεδο. Αν μπορέσουμε μέχρι τον πρώτο γύρο να δείξουμε μία καλή εικόνα, ο κόσμος θα μας στηρίξει. Η ομάδα φτιάχτηκε για το κάτι παραπάνω, όχι για να παίξει ένα χρόνο Γ΄εθνική και να πέσει. Ας ελπίσουμε ότι θα γίνει.

Οι κινήσεις το καλοκαιριού έδειξαν τις προθέσεις και τους στόχους. «Θεωρώ ότι έχει γίνει ότι καλύτερο δεδομένου τις εποχές και τα τοπικά δεδομένα. Πήραμε κάποιους παίκτες, όπως ο Μπάκας, ο Μαγιτόνμπε, ένας πολύ ταλαντούχος παίκτης, ο Σκοπέτος και ο Λουμπέας οι οποίοι ξέρουν την κατηγορία  και θα μας βοηθήσουν, και ο Δελής ο οποίος ήταν αντίπαλός μας με τους Δρομείς πέρυσι, και ήταν η κολώνα της ομάδας. Γίνεται πάρα πολύ καλή δουλειά από τον προπονητή, αλλά και από όλο το επιτελείο. Το σημαντικό είναι να έχουμε υγεία και με πολύ δουλειά  πιστεύω ότι θα καταφέρουμε να πετύχουμε το στόχο μας που δεν είναι άλλος από την παραμονή. Αν και θέλω να πιστεύω ότι η ομάδα είναι για μεγαλύτερα πράγματα. Αν βρεθούμε σαν παίκτες η ομάδα είναι για να καταλήξει μέσα στις πέντε πρώτες θέσεις».

kalamataΓεωργακίλας: «Να γίνει η ομάδα της πόλης»

Είναι ένα από τα βασικά στελέχη της ομάδας αφού ο Γιώργος Γεωργακίλας είναι ο γραμματέας και ο υπεύθυνος οικονομικού σχεδιασμού του συλλόγου και μαζί με τους Ηλία Κάτσαρη που είναι και ο πρόεδρος, τον Αντώνη Κούτρη και τον Γιώργο Χρονόπουλο αποτελούν τα πρόσωπα που φροντίζουν να λύσουν τα προβλήματα που παρουσιάζονται.

Η Καλαμάτα BC γεννήθηκε έχοντας όνειρο να υπάρξει για μια ομάδα που θα καθιερωθεί . «Όλα ξεκίνησαν από την αγάπη μίας μερίδας ανθρώπων για το μπάσκετ αλλά και για την πόλη της Καλαμάτας, βασιζόμενοι στην αγάπη για τον μπασκεμπολίστα, τον αθλητή και για τον ερασιτέχνη. Αλλά κυρίως για να καλυφτεί ένα κενό που υπήρχε τα τελευταία χρόνια, μετά τον απεγκλωβισμό του Ποσειδώνα από το μπασκετικό στερέωμα για να δημιουργηθεί κάτι καλό στην πόλη μας» αναφέρει αρχικά ο Γιώργος Γεωργακίλας και συνεχίζει:

«Ακολούθησε για κάποιες χρονιές η Καλαμάτα 80 και ο Ακάδημος αλλά δεν μπόρεσαν να εδραιωθούν. Η δική μας αγάπη, αλλά και των παιδιών που ακολούθησαν ήταν εκείνο που έκανε τη διαφορά ώστε να δημιουργηθεί η ομάδα στο να καταφέρει ότι πέτυχε και ευελπιστούμε σε ακόμα καλύτερα πράγματα στο μέλλον.

Θέλουμε η ομάδα να εδραιωθεί στο πανελλήνιο μπασκετικό στερέωμα. Υπάρχουν οι βάσεις, προέκυψαν κάποιους δυσκολίες, όπως ο τραυματισμός του Γιαννουκάκη που είναι καταλυτικός. Είμαστε αποφασισμένοι σε δύσκολες συνθήκες και εποχές για να δημιουργήσουμε καλές προϋποθέσεις για να λειτουργήσουν τα παιδιά μπασκετικά. Να περάσει η προσπάθεια στον κόσμο, να την αγκαλιάσει».

Σκοπός δεν είναι μόνο η καθιέρωση στις εθνικές κατηγορίες αλλά και αυτή στη συνείδηση των καλαματιανών. «Αυτό  είναι που θέλουμε να πετύχουμε, αυτή η ομάδα είναι η ομάδα της πόλης και του νομού σε διαφορετικά πλαίσια από τον Ποσειδώνα γιατί ήταν άλλες εποχές και οι οικονομικές συνθήκες ήταν πολύ καλύτερες. Θεωρούμε ότι το brand name που κουβαλάμε, η φανέλα, δίνει μία επιπλέον ώθηση και φέρνει αισιόδοξα μηνύματα. Ευελπιστούμε ότι θα πετύχουμε στο αγωνιστικό κομμάτι, το προπονητικό επιτελείο και τα παιδιά να τα καταφέρουν, εμείς από την πλευρά μας κάνουμε ότι μπορούμε για να συνδράμουμε προς αυτή την κατεύθυνση. Αν βοηθήσει και ο κόσμος γιατί τον θεωρώ καταλυτικό παράγοντα και δεν αναφέρομαι μόνο στο οικονομικό κομμάτι. Γιατί όταν παίζεις στην Τέντα, αυτό που δίνει ο καλαματιανός φίλαθλος, είναι σαν 100% πιο πάνω αγωνιστικά. Για εμάς είναι μεγάλο στοίχημα ο κόσμος, να δει καλό μπάσκετ και τα παιδιά που παλεύουν».

Το μονοπάτι που έχει να διανύσει η Καλαμάτα μόνο εύκολο δεν είναι αλλά η διοίκηση αποφάσισε το περασμένο καλοκαίρι να κρατήσει στα ηνία τον Θοδωρή Γιοαννακόπουλο: Η διοίκηση πιστεύει πολύ τον προπονητή. Κάναμε την επιλογή να συνεχίσουμε με τον κόουτς Γιαννακόπουλο παρά το γεγονός πως υπήρχαν και άλλοι πιο έμπειροι. Εμείς θα τον στηρίξουμε, είναι ένα παιδί καλαματιανό με απίστευτες γνώσεις, υπολείπεται εμπειριών, αλλά δεν αποτέλεσε τροχοπέδη. Εμείς θα τον στηρίξουμε και στα δύσκολα αν χρειαστεί. Καθαρά μπασκετικά έχει απίστευτες γνώσεις, δουλεύει πολύ. Είναι ένας προπονητής που έχει τις προϋποθέσεις να φτάσει ψηλά.

Η Καλαμάτα έχει μπασκετικό κόσμο, όμως παρόλα αυτά για πολλά χρόνια δεν έχει σε μία μόνιμη βάση μία ομάδα στις εθνικές κατηγορίες. «Για να μην κρυβόμαστε η δυναμική του ποδοσφαίρου στην Καλαμάτα είναι μεγάλη και έχει διαφορά με το μπάσκετ, δυστυχώς για εμάς τους μπασκετικούς. Ως επί το πλείστον οι χορηγίες πάνε στο ποδόσφαιρο. Οι προσπάθειες που έκαναν ο Ακάδημος και η Καλαμάτα 80 ήταν σε συγκεκριμένα οικονομικά πλαίσια, γι΄αυτό δεν μπόρεσαν το κάτι παραπάνω. Νομίζω αν τα καταφέρουμε φέτος και με την εμπειρία που θα κουβαλάμε αγωνιστικά και ως διοίκηση νομίζω θα μπορούμε να καταφέρουμε μακροπρόθεσμα τη δημιουργία του καινούργιου που θα παγιωθεί. Στο βάθος του μυαλού μας υπάρχει πάντα το κάτι παραπάνω».

Υπαίτιοι υπάρχουν γι΄αυτήν την εξέλιξη, καθώς το βασικότερο πρόβλημα που υπάρχει στην μεσσηνιακή πόλη είναι το γήπεδο. Κατά το παρελθόν έχουν συμβεί ατυχήματα με παίκτες να τραυματίζονται, ενώ η καθημερινότητα είναι δύσκολη, αφού το πανί είναι κυριολεκτικά μαύρο. «Δύσκολο να απαντηθεί. Ταλέντο υπάρχει πάντως στην Καλαμάτα. Το μεγάλο πρόβλημα που έχει η πόλη, αλλά είναι κάτι που δεν εξαρτάται από εμάς είναι οι γηπεδικές εγκαταστάσεις. Η Καλαμάτα έχει δύο κλειστά γήπεδα, το ένα της Παραλίας, το οποίο χρησιμοποιείται μόνο από το βόλεϊ, εκτός από κάποια τμήματα μπάσκετ μικρών ηλικιών και η Τέντα. Ένα γήπεδο από το 1989, το οποίο αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα. Μια πόλη η οποία έχει ακαδημίες και πολλά σωματεία, δεν μπορούν να λειτουργούν σ΄ένα γήπεδο το οποίο παράλληλα φιλοξενεί και άλλα αθλήματα. Κάποιες φορές γίνεται προσπάθεια να γίνονται οι προπονήσεις σε ανοιχτά αλλά είναι δύσκολο. Ουσιαστικά μία πόλη περίπου των 90.000 κατοίκων έχει ένα κλειστό, το οποίο είναι και προβληματικό. Η υγρασία όταν δεν υπάρχει πετρέλαιο, με την πρώτη βροχή το γήπεδο γεμίζει νερά, υπάρχουν προβλήματα στα αποδυτήρια. Κάποτε είχε εγκριθεί το κονδύλι για την αλλαγή πανιού, αλλά δεν προχώρησε η προκήρυξη και απορροφήθηκε από αλλού. Το θέμα είναι πόσο θα αντέξει το πανί. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα βρεθεί λύση».