Καλό μάθημα πριν την πρεμιέρα στο Παγκόσμιο για την εθνική ανδρών
ΓΕΡΜΑΝΙΑ-ΕΛΛΑΔΑ 84-71

Με… αρνητικό πρόσημο φεύγει η εθνική μας ομάδα από το Άμπου Ντάμπι με προορισμό τη Μανίλα (τη Δευτέρα 21/8) και το Παγκόσμιο Κύπελλο, καθώς γνώρισε την ήττα και στο δεύτερο φιλικό της παιχνίδι. Η Γερμανία έδωσε ένα καλό «μάθημα» στο αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα (84-71), που παρουσιάστηκε πολύ κατώτερη των περιστάσεων, έστω κι αν κάποιος πει ότι πρόκειται για φιλικό παιχνίδι. Με άμυνα να… μπάζει, κακές επιλογές στην επίθεση και χάνοντας τις μάχες των ριμπάουντ, η Ελλάδα δεν είχε ιδιαίτερη τύχη κόντρα στην πολύ δυνατή Γερμανία, που επέβαλλε πλήρως το τέμπο της και δεν αποπροσανατολίστηκε από τις διακοπές που υπήρξαν απόρροια των διαιτητικών σφυριγμάτων. Τομέας που φάνηκε να παίζει ρόλο στο… μυαλό των Ελλήνων παικτών, οι οποίοι ωστόσο θα πρέπει να κατανοήσουν ότι κι αυτά είναι μέσα στο παιχνίδι και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει ν’ ασχολούνται με τους ρέφερι, αλλά να μένει το μυαλό τους συγκεντρωμένο στο ματς.

Μοναδικά θετικά στοιχεία από το παιχνίδι ήταν η εμφάνιση των Μήτογλου και Ρογκαβόπουλου, που έδειξαν και πάλι ότι μπορούν ν’ αποτελέσουν μία «σταθερά» για το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα. Από εκεί και πέρα, ωστόσο οι παίκτες που βρέθηκαν στο παρκέ, ήταν πολύ κατώτεροι του αναμενομένου. Δεν έβγαλαν τσαμπουκά και τσαγανό, έχασαν πολλές μάχες, έκαναν αρκετά λάθη κι επέτρεψαν στους αντιπάλους τους να φέρουν το ματς στο δικό τους ρυθμό.

Από πολύ νωρίς φάνηκε η διάθεση των Γερμανών, που βρέθηκαν να προηγούνται με 15-8, πριν υπάρξει η αντίδραση από πλευράς της Ελλάδας (20-20), δίχως όμως αυτό να έχει και ανάλογη συνέχεια. Οι Γερμανοί ανέβασαν την πίεσή τους, άνοιξαν την ψαλίδα (29-20), για να έρθει εκ νέου η ελληνική απάντηση και το 33-32 του ημιχρόνου. Η ελληνική ομάδα πήρε προβάδισμα (40-41) με τον Μήτογλου, που ήταν θετικότατος, αλλά κάπου εκεί άρχισε το… show των διαιτητών. Μοίρασαν τεχνικές ποινές (Τάις και Παπαγιάννης), έστειλαν τον Έλληνα σέντερ εκτός παιχνιδιού, ενώ έδωσαν και μία τεχνική ποινή στον ελληνικό πάγκο και τεχνική ποινή στον Γουόκαπ για «καθυστέρηση αγώνα»! Όλ’ αυτά φάνηκε να επηρεάζουν την ελληνική ομάδα, που έχασε τον προσανατολισμό της, και βρέθηκε να κυνηγά μία διαφορά 11 πόντων (58-47). Η προσπάθεια για επιστροφή στο παιχνίδι από πλευράς ελληνικής ομάδας δεν απέδωσε, με τους Έλληνες να δείχνουν ότι το μυαλό τους είχε μείνει στις διαιτητικές αποφάσεις κι έτσι η Γερμανία έφτασε άνετα στην επικράτηση (84-71), δίνοντας ένα καλό μάθημα στους διεθνείς μας, που θα πρέπει στο χρόνο που απομένει να «διαβάσουν» καλά τα λάθη που έγιναν και να παρουσιαστούν βελτιωμένοι σε όλους τους τομείς που παρουσιάστηκαν πολύ κάτω των δυνατοτήτων τους…

Η ελληνική αποστολή θα αναχωρήσει την Δευτέρα (21/8) το πρωί με προορισμό τη Μανίλα και το Παγκόσμιο Κύπελλο 2023

Δεκάλεπτα: 20-14, 33-32, 64-55, 84-71
Διαιτητές: Αλ Ντοσάρι, Κόνλεϊ, Στιλ
ΕΛΛΑΔΑ (Ιτούδης): Παπανικολάου, Μήτογλου 16 (1), Παπαγιάννης 4, Λούντζης 2, Γουόκαπ 12 (3), Μποχωρίδης 6 (1), Ρογκαβόπουλος 15 (3), Χατζηδάκης 5, Παπαπέτρου 2, Λαρεντζάκης 6 (2), Μωραϊτης 3 (1)