Καντζούρης: «Αναπτύσσεται στο τοπ επίπεδο»

kantzourisΜετά τη Λιθουανία και τη Ρωσία η φετινή σεζόν θα τον βρει πάλι στα… ξένα και πιο συγκεκριμένα στη Γερμανία. Ο κόουτς Ηλίας Καντζούρης μετά την περσινή επιτυχημένη χρονιά στην Ούνικς Καζάν θα συνεχίσει να βρίσκεται στο πλευρό του Αντρέα Τρινκέρι, αυτή τη φορά, όμως στην Μπάμπεργκ. Ο Έλληνας τεχνικός μίλησε στην ιστοσελίδα του ΣΕΠΚ (sepk.gr) για τη νέα πρόκληση στην καριέρα του, για την “αξιοθαύμαστη πορεία” με την Καζάν, ενώ ανέλυσε και την εικόνα που θα έχει η Euroleague τη νέα σεζόν με αφορμή την χθεσινή κλήρωση.

Αναλυτικά:
Για την σεζόν που ολοκληρώθηκε με την Ούνικς Καζάν και την γεύση που του αφήνει:
“Η χρονιά ήταν πραγματικά πολύ καλή από όλες τις πλευρές, καθώς με τα δεδομένα που υπήρχαν η ομάδα έκανε αξιοθαύμαστη πορεία. Πήραμε το κύπελλο Ρωσίας, στο οποίο έπειτα από 3 χρόνια συμμετείχαν ξανά οι ΤΣΣΚΑΚίμκι και Λοκομοτίβ οπότε αυτό από μόνο του κάνει πιο μεγάλο το επίτευγμα μας.

Στο Eurocup φτάσαμε ως τους τελικούς. Φέτος η διοργάνωση κατά γενική ομολογία ήταν η πιο σκληρή όλων των εποχών τόσο σε διάρκεια (ταξίδια και παιχνίδια) όσο και σε επίπεδο. Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι ήταν η πρώτη σεζόν που οι κομμένες ομάδες της Euroleague από το ΤΟΡ 16 ήρθαν στο Eurocup. Προς επιβεβαίωση του πόσο σκληρή ήταν η διοργάνωση αξίζει να παρατηρήσετε ότι από τις κομμένες ομάδες της Euroleague στον ημιτελικό έφτασε μόνο ο Ερυθρός Αστέρας.
Όσον αφορά την VTB κάναμε μία εξαιρετική regular season έχοντας μόλις μία ήττα, όμως σταθήκαμε άτυχοι, καθώς η ΤΣΣΚΑ στον άλλο όμιλο ηττήθηκε δύο φορές στον πόντο από την Κίμκι με αποτέλεσμα να αλλάξει η διασταύρωση μας στα ημιτελικά. Η ΤΣΣΚΑ προερχόταν από την αποτυχία στο final 4 τηςEuroleague κι έτσι ήρθε να παίξει με εμάς έχοντας πολύ μεγάλο κίνητρο.
Αν μπορούσαμε να πούμε για πικρία ίσως αυτή θα ήταν ότι όταν κρίνονταν οι τίτλοι χάσαμε με τραυματισμούς πολύτιμους παίκτες. Πριν τους τελικούς του Eurocup χάσαμε τον Καϊμακόγλου, που ήταν πολύτιμος για εμάς, και ξαναέπαιξε κόντρα στην ΤΣΣΚΑ, όντας όμως εντελώς ανέτοιμος. Παράλληλα είχαμε ανέτοιμο και τον Βουγιούκα, ο οποίος την περίοδο που ήταν φορμαρισμένος τραυματίστηκε στον ημιτελικό του Eurocup με τον Ερυθρό Αστέρα. Ο Ίαν υπέστη βαρύ διάστρεμμα με αποτέλεσμα στους τελικούς του Eurocup να είναι εντελώς ανέτοιμος κι εκτός ρυθμού, ενώ και στα πλέι οφ της VTB μπόρεσε να βρει ένα μέρος του καλού του εαυτού στο τέλος. Και οι δύο αυτοί παίκτες ήταν πολύ σημαντικοί για εμάς μέσα σε όλη τη σεζόν. Μένουμε λοιπόν με την απορία τι θα μπορούσαμε να είχαμε κάνει αν η ομάδα ήταν πλήρης. Γενικά πάντως η συνολική εικόνα κι η διάρκεια της απόδοσης μας μέσα στη σεζόν ήταν πάρα πολύ καλή”.

Για την νέα σεζόν που τον βρίσκει στη Μπάμπεργκ και τους στόχους που υπάρχουν
“Είναι νωρίς ακόμα να μιλήσουμε για στόχους ειδικά από τη στιγμή που δεν έχουν ολοκληρωθεί τα ρόστερ των άλλων αλλά και το δικό μας. Σίγουρα πρωταρχικός μας στόχος θα είναι να χτίσουμε ένα καλό και ανταγωνιστικό σύνολο κι έπειτα θα δούμε για πιο συγκεκριμένους στόχους.
Από εκεί και πέρα η Μπάμπεργκ είναι μία μεγάλη ομάδα, η οποία αν εξαιρέσουμε την περσινή σεζόν που αποκλείστηκε στα προημιτελικά του γερμανικού πρωταθλήματος κι έμεινε έξω από τους 16 του Eurocup, είναι σταθερά αναπτυσσόμενη. Είναι ένας σύλλογος που αναπτύσσεται μέσα στο τοπ επίπεδο του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Έχει κερδίσει πρωταθλήματα και γενικά έχει να επιδείξει μία σταθερότητα.
Σίγουρα η παρουσία μας σε ένα πρωτάθλημα όπως το Γερμανικό που πλέον λογίζεται μέσα στα κορυφαία της Ευρώπης με μεγάλη προσέλευση θεατών και αναπτυγμένους τομείς όπως το μάρκετινγκ είναι τιμή και τεράστιο κίνητρο για εμάς”.

Για τη συνεργασία του με τον κόουτς Τρινκιέρι:
“Έχω μιλήσει αρκετές φορές γι αυτό το θέμα στο παρελθόν. Ο κόουτς με εμπιστεύεται κι εμένα ο ρόλος μου ως συνεργάτης είναι να κάνω καθημερινά το καλύτερο δυνατό για να μπορώ να ανταποδίδω αυτή την εμπιστοσύνη. Έχουμε βρει μία καλή χημεία μεταξύ μας κι αυτό είναι πολύ σημαντικό”.

“ΕΙΝΑΙ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ Η EUROLEAGUE”

Για την κλήρωση της Euroleague και τους ομίλους του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού
“Είναι πολύ νωρίς να πούμε ποιος είναι εύκολος και ποιος δύσκολος όμιλος. Σε πρώτη φάση ο όμιλος του Παναθηναϊκού δείχνει ότι μπορεί να εξελιχθεί στον πιο δύσκολο της Euroleague, όμως είναι καλό να περιμένουμε να ολοκληρώσουν όλες οι ομάδες τα ρόστερ τους και μετά να κάνουμε εκτιμήσεις. Μέχρι τώρα καμία ομάδα δεν έχει ολοκληρώσει τις κινήσεις της οπότε δεν μπορούμε να βγάλουμε συμπεράσματα.

Γενικότερα πάντως οι Εφές και Φενέρμπαχτσεδείχνουν ότι θα είναι πιο δυνατές φέτος. Η Εφές με την έλευση του Ίβκοβιτς αποκτάει άλλη δυναμική, ενώ οι κινήσεις που κάνει είναι ουσίας κι όχι εντυπωσιασμού. Στην Φενέρμπαχτσε ο κόουτς Ομπράντοβιτς χτίζει για πρώτη φορά την ομάδα από την αρχή σύμφωνα με τις δικές του απαιτήσεις, καθώς πέρσι υπήρχαν κάποια συμβόλαια από πριν κι αυτό δεν επέτρεπε πολλές αλλαγές.

Στη διοργάνωση περιμένουμε δυνατές και πάλι τις παραδοσιακές δυνάμεις όπως είναι οι Μπαρτσελόνα,ΤΣΣΚΑ και φυσικά οι ελληνικές ομάδες. Ιδιαίτερη διοργάνωση θα είναι για την Ρεάλ, καθώς θα διοργανωθεί στη Μαδρίτη το Final 4 κάτι που σημαίνει ότι ως διοργανώτρια θα έχει έξτρα κίνητρο αλλά και περισσότερη πίεση όλη τη σεζόν, ενώ η Μακάμπι μπορεί να φαίνεται ότι χάνει σημαντικούς παίκτες, όμως είναι πάντα μία υπολογίσιμη δύναμη.

Από εκεί και πέρα περιμένουμε να δούμε την Βαλένθια που πέρσι έκανε μεγάλη εντύπωση σε όλη την μπασκετική Ευρώπη και την Μιλάνο αν μπορούν να μπουν σφήνα και να έχουν έναν πιο πρωταγωνιστικό ρόλο. Φυσικά δεν θα λείπουν κι εφέτος οι ομάδες ερωτηματικά όπως είναι οι ΝεπτούναςΤουρόφΛιμόζκαι Σάσαρι.


Όπως προείπα, όμως είναι νωρίς ακόμα και θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε τα ρόστερ ολοκληρωμένα. Το σίγουρο, πάντως, είναι ότι η Euroleague είναι ένας μαραθώνιος που δεν παίζει μεγάλο ρόλο πως θα παρουσιαστεί κάποιος στην αρχή αλλά πως θα είναι στην κρίσιμη στιγμή. Όπως και να έχει προσωπικάεύχομαι ολόψυχα καλή επιτυχία στις ελληνικές ομάδες αλλά και σε όλες που έχουν ελληνικό στοιχείο μέσα τους“.