ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΑΣ: Στον τελικό ο Ολυμπιακός, χειροκρότημα για την ΑΕΚ…

Ένα δεκάλεπτο ήταν αρκετό για τον Ολυμπιακό, ώστε να πετύχει το στόχο του, να νικήσει με 76-70 την ΑΕΚ και να βρεθεί στον τελικό του Final 4 του κυπέλλου Ελλάδας… Εκεί όπου ήδη γνώριζε ότι τον περιμένει ο Παναθηναϊκός, σ’ έναν τελικό «αιωνίων» στον θεσμό, που μας γυρίζει πολλά χρόνια πίσω… Στο μακρινό 2013, όταν οι δυό τους είχαν βρεθεί αντιμέτωποι στον αλήστου μνήμης τελικό που είχε διεξαχθεί στο Ελληνικό, με τα επεισόδια που το συνόδευσαν. Μετά από τόσα χρόνια, λοιπόν, οι «αιώνιοι» του ελληνικού μπάσκετ βρίσκονται στον τελικό, με τον Ολυμπιακό ν’ ακολουθεί κατά… πόδας τους «πράσινους», που είχαν πάρει νωρίτερα το εισιτήριο.

Photo by basket.gr

Οι Πειραιώτες πανηγύρισαν την πρόκριση στον τελικό, χάρη στο 3ο δεκάλεπτό τους. Αυτό ήταν και το «κλειδί» που τους επέτρεψε να κάμψουν την αντίσταση της «λαβωμένης» ΑΕΚ – που με την εικόνα που έβγαλε κέρδισε δίκαια το χειροκρότηαμ – και να βάλουν τις βάσεις της νίκης. Απέναντι σε μία «ένωση» που έμοιαζε με πληγωμένο θηρίο. Παρουσιάστηκε με πολλές απουσίες (Ράουτινς, Ανγκόλα, Παππά), γνώριζε εκ των προτέρων ότι ήταν το αουτσάιντερ, αλλά φρόντισε να «ζορίσει» για τα καλά τους αντιπάλους της, αναγκάζοντας τον Γιώργο Μπαρτζώκα να μην ησυχάσει ως το τελευταίο δευτερόλεπτο. Ο Ολυμπιακός φάνηκε νωχελικός, ίσως και κάπως υπερόπτης γνωρίζοντας τις απουσίες που είχε ο αντίπαλος, κι αυτό δεν πέρασε ανεκμετάλλευτο από την ΑΕΚ, που παρέμενε κοντά στο σκορ και ήταν άκρως ανταγωνιστική. Οι Φλιώνης, Χάμερ και Κονλόν ταλαιπωρούσαν την άμυνα του Ολυμπιακού, που έβρισκε τις λύσεις που ζητούσε στο πρόσωπο του Παπανικολάου.

Το εύθραυστο 32-29 στο τέλος του πρώτο μισού του ματς, αντικατόπτριζε πλήρως τη μορφή του ματς. Η ΑΕΚ είχε αντοχές σ’ αυτό το πρώτο 20λεπτο, αλλά το τρίτο δεκάλεπτο ήταν καθοριστικό για την έκβαση της αναμέτρησης. Ο Ολυμπιακός μπήκε φορτσάτος, ο Βεζένκοφ ανέλαβε δράση και η πλάστιγγα της νίκης έγειρε προς το «ερυθρόλευκο» στρατόπεδο. Οι «κιτρινόμαυροι» φάνηκε να μην έχουν… ανάσες, με τον Στέφανο Δέδα να προσπαθεί ν’ ανακατέψει την «τράπουλα» με τους μόλις οκτώ παίκτες που χρησιμοποιούσε. Ο Ολυμπιακός πάτησε το γκάζι, έστειλε το δείκτη της διαφοράς στο +16 (56-40) κι έδειξε να «καθαρίζει» το παιχνίδι. Με την ΑΕΚ, όμως να μην ρίχνει λευκή πετσέτα, αλλά να παρουσιάζεται αποφασισμένη να πέσει… ηρωικά μαχόμενη.

Ανέτρεψε τα δεδομένα του -16 κι έδειξε απειλητικές διαθέσεις, αναγκάζοντας τον Μπαρτζώκα, που είχε αποσύρει τους Παπανικολάου και Βέζενκοφ, να τους επαναφέρει στο παρκέ για να γλιτώσει τα… χειρότερα. Στο 37’ το ταμπλό έγραφε 66-61 και όλα έδειχναν ότι το παιχνίδι μπορούσε να γίνει και πάλι ακόμη πιο αμφίρροπο. Με τον Ολυμπιακό, όμως να εκμεταλλεύεται στο τέλος την κόπωση των αντιπάλων του και να φτάνει στο τελικό 76-70, που τον έστειλε στον τελικό της διοργάνωσης.

Το φύλλο αγώνα
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ – ΑΕΚ 76-70
ΔΕΚΑΛΕΠΤΑ: 16-18, 32-29, 56-42, 76-70
Διαιτητές: Κορομηλάς-Γ. Πουρσανίδης-Τσολάκος
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Μπαρτζώκας): Ουόκαπ 8 (1), Ντόρσεϊ 6 (2), Λαρεντζάκης 1, Φαλ 7, Σλούκας 12 (2), Μάρτιν 11, Βεζένκοφ (2), Πρίντεζης, Παπανικολάου 16 (2), ΜακΚίσικ
ΑΕΚ (Δέδας): Κολόμ 4, Φλιώνης 18 (2), Πετρόπουλος 3 (1), Γκρίφιν 11 (2), Καρλής, Μαυροειδής 4, Κουζέλογλου 4, Χάμερ 26 (2)