Κ. Καϊμακόγλου: “Η ομάδα έχει καρδιά και μέταλλο νικητή”…

Επί αθηναϊκού εδάφους βρίσκεται από σήμερα το πρωί η εθνική μας ομάδα, μετά τα τρία φιλικά παιχνίδια που έδωσε στην Κύπρο. Η κατάκτηση της πρώτης θέσης στο European Basketball Tour δεν… παραμυθιάζει τους διεθνείς, όπως ανέφερε κι ο Κώστας Καϊμακόγλου μιλώντας στον Sentra 103,3, επεσήμανε ότι “… η συμμετοχή στην εθνική είναι κάτι ιερό”, σχολίασε ότι το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα διαθέτει “καρδιά και μέταλλο νικητή και δεν τα παρατάει” και δικαιολόγησε τους παίκτες που αποφάσισαν να μην ενισχύσουν στην προσπάθεια της Λιθουανίας.

Αναλυτικά τα όσα δήλωσε ο Καϊμακόγλου:

Για τα χαρακτηριστικά της Εθνικής:

“Αυτή η ομάδα έχει καρδιά και μέταλλο νικητή και πότε δεν τα παρατάει. Όλα αυτά τα χρόνια έχουμε κάνει πολλές ανατροπές. Η ομάδα έχει δείξει ότι θα παλέψει όλα τα παιχνίδια, αλλά το αν θα μπορέσουμε να τα κερδίσουμε είναι άλλο θέμα. Αυτό που πρέπει να έχουμε και να είναι οδηγός μας είναι η άμυνα. Εμείς θα παλεύουμε όλα τα παιχνίδια και από εκεί πέρα πιστεύω ότι θα έχουμε τύχη”.

Για τις αποχωρήσεις κάποιων αθλητών:
“Ότι έχει συμβεί το έχουμε αφήσει στο παρελθόν. Αυτό που κοιτάμε πλέον είναι ποια παιδιά βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην ομάδα, ποιοι είναι οι προπονητές και τι ζητάνε από εμάς. Επειδή η Εθνική ομάδα είναι κάτι ιερό, δίνουμε όλοι τον καλύτερό μας εαυτό και προσπαθούμε να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να φέρουμε την Ελλάδα όσο πιο ψηλά γίνεται. Οι αθλητές δεν είναι ρομπότ. Πολλοί παίζουν πολλά συνεχόμενα καλοκαίρια και αυτό έχει ως αποτέλεσμα το σώμα να ταλαιπωρείται. Γενικά όσοι αποχώρησαν φέτος, ο καθένας είχε το δικό του λόγο και πιστεύω ότι είναι πραγματικός. Όλα τα παιδιά θεωρούν ότι αυτή η ομάδα είναι κάτι ιερό και θέλουν να έρχονται, απλώς κάποιες φορές μπορεί να συμβεί κάτι”.

Για τους παίκτες που απαρτίζουν την Εθνική:
“Αυτό που εύχομαι για εμένα και τα άλλα παιδιά είναι να υπάρχει υγεία και από εκεί και πέρα μέσα από τη δουλειά όλα έρχονται. Αυτή τη στιγμή, όπως είναι η ομάδα, χώρια από τους τρεις που είναι και οι πιο παλιοί, δηλαδή ο Φώτσης, ο Ζήσης και ο Μπορούσης, – που κακά τα ψέματα όταν καίει η μπάλα θα πηγαίνει στα χέρια τους – όλοι οι άλλοι έχουμε τον ρόλο μας, αισθανόμαστε καλά και όταν μας δοθεί η ευκαιρία θα είμαστε εκεί για να βοηθήσουμε όσο μπορούμε”.

Για τη μετάβασή του από ρολίστα σε έμμεσο πρωταγωνιστή:
“Αυτό μου θυμίζει τη μετάβασή μου από το Μαρούσι, όπου είχα πιο πρωταγωνιστικό ρόλο, στον Παναθηναϊκό. Από τη στιγμή που το έχω ξανακάνει μου είναι πιο εύκολο. Βέβαια χρειάζεται πολύ δουλειά και συγκέντρωση. Πλέον, όπως έχει γίνει το μπάσκετ δεν υπάρχουν πρωταγωνιστές, ούτε και ρολίστες. Το θέμα είναι το τι μπορεί να κάνει ο καθένας μέσα στο γήπεδο και το τι μπορεί να δώσει σε μια ομάδα”.

Για τα πλεονεκτήματα της Εθνικής:
“Το ότι λείπουν κάποιοι δεν σημαίνει ότι δεν είμαστε δυνατοί. Στις θέσεις 3, 4 και 5 έχουμε πλεονέκτημα. Υπάρχουν παίκτες που μπορούν να ποστάρουν και είναι πολύ σημαντικό να μεταφέρουμε το παιχνίδι μας στο λόου ποστ και από εκεί να ανοίξουμε τις άμυνες και να βγάλουμε τη μπάλα έξω, ώστε να ανοίξουμε το παιχνίδι. Η ομάδα είναι δομημένη. Υπάρχει μια πολύ καλή ισορροπία και χημεία στις θέσεις μέσα και έξω από το καλάθι. Γι’ αυτό μπορούμε να δίνουμε τη μπάλα μέσα στους ψηλούς και από εκεί και πέρα ή να έχουμε παιχνίδι ένας εναντίον ενός ή όποτε υπάρχουν παγίδες να ανοίγουμε την άμυνα προς τα έξω. Είναι ευχής έργον αυτό, αρκεί να είμαστε συγκεντρωμένοι και να κάνουμε αυτό που πρέπει να κάνουμε ανάλογα με τον αντίπαλο”.

Για τον Ηλία Ζούρο κα τη φιλοσοφία του:
“Ο Ζούρος έχει συγκεκριμένη φιλοσοφία και παίζει με κάποια συγκεκριμένα συστήματα. Όλα τα παιδιά αισθάνονται άνετα. Το παιχνίδι του είναι πολύ ωραίο και έχουμε κίνηση στην επίθεση. Όλα τα παιδιά αισθάνονται άνετα και νιώθουν ότι έχουν τον ρόλο τους. Υπάρχει αμυντική άμυνα και αμυντική επίθεση. Προσπαθούμε να παίξουμε πιο γρήγορα και προσπαθούμε να χτυπήσουμε στον αιφνιδιασμό. Πρέπει να έχουμε καλή άμυνα και μετά στην επίθεση να έχουμε καλή ισορροπία”.

Για το στόχο της Εθνικής:
“Ο στόχος μας είναι το πρώτο παιχνίδι. Αν κοιτάμε μακριά χάνουμε την ουσία. Πρέπει να πηγαίνουμε βήμα βήμα, να βλέπουμε τα παιχνίδια ένα ένα και να κοιτάξουμε να πάμε όσο πιο ψηλά γίνεται”.

Για τους αντιπάλους της Εθνικής:
“Δεν προλαβαίνουμε να δούμε τα νέα των αντιπάλων μας, παρά μόνο βλέπουμε κάποια σκορ . Θα μας ενδιαφέρουν πιο πολύ όσο περνάει ο καιρός”.

Για τα “μεγάλα” ονόματα κάποιων ομάδων:
“Τι πιο ωραίο να παίζεις απέναντι σε μεγάλους παίκτες; Είναι μεγάλο κίνητρο να αποδείξεις ότι μπορείς να σταθείς σε τέτοιο επίπεδο”.

Για το τι μπορούν να υποσχεθούν στον κόσμο:
“Αυτό που μπορούμε να υποσχεθούμε είναι ότι θα μπούμε και θα παλέψουμε όλα τα παιχνίδια με όλες μας τις δυνάμεις”.